Η Χαμάς κερδίζει τη μάχη της Γάζας

ΑFΡ 2023 / YURΙ CORΤΕZ
Η πρόσφατα ανακοινωθείσα κατάπαυση του πυρός είναι μια ευλογία τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς - μια ευκαιρία για την ανταλλαγή κρατουμένων, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και την καταπράυνση των συναισθημάτων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

SCOTT RITTER - sputnikglobe.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και η κατάπαυση του πυρός, που διαπραγματεύτηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από το Κατάρ, συμφωνήθηκε αμοιβαία μεταξύ των δύο μερών, ας μην ξεγελαστεί κανείς ότι πρόκειται για κάτι λιγότερο από μια νίκη της Χαμάς. Το Ισραήλ είχε λάβει μια πολύ επιθετική θέση πως, δεδομένου του δεδηλωμένου στόχου του να καταστρέψει τη Χαμάς ως οργάνωση, δε θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός υπό οποιουσδήποτε όρους.

Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, είχε θέσει ως έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους για την έναρξη του τρέχοντος γύρου μαχών με το Ισραήλ την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, και ιδίως των γυναικών και των παιδιών, που κρατούνται από το Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάπαυση του πυρός αντιπροσωπεύει μια σημαντική νίκη για τη Χαμάς και μια ταπεινωτική ήττα για το Ισραήλ.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ απέφυγε την κατάπαυση του πυρός ήταν ότι ήταν σίγουρο πως η επιθετική επιχείρηση που είχε εξαπολύσει στη βόρεια Γάζα θα εξουδετέρωνε τη Χαμάς ως στρατιωτική απειλή και πως οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητα από την ανθρωπιστική αιτιολόγηση, θα κέρδιζε μόνο χρόνο για να ξεκουραστεί, να ανασυγκροτηθεί και να ανασυνταχθεί ο ηττημένος εχθρός της Χαμάς. Το γεγονός ότι το Ισραήλ υπέγραψε την κατάπαυση του πυρός είναι το πιο σίγουρο σημάδι πως όλα δεν πάνε καλά με την ισραηλινή επίθεση κατά της Χαμάς.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν. Όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, ξεκίνησε ένα σχέδιο που ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια. Η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια που ήταν εμφανής στην επιχείρηση της Χαμάς υπογράμμισε την πραγματικότητα ότι η Χαμάς είχε μελετήσει τις ισραηλινές μυστικές και στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί εναντίον της, αποκαλύπτοντας αδυναμίες που στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε. Η δράση της Χαμάς αντιπροσώπευε κάτι περισσότερο από έναν ορθό τακτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό και εκτέλεση - ήταν επίσης ένα αριστούργημα στρατηγικής σύλληψης.

Ένας από τους κύριους λόγους πίσω από την ισραηλινή ήττα στις 7 Οκτωβρίου ήταν το γεγονός πως η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν πεπεισμένη ότι η Χαμάς δεν θα επιτίθετο ποτέ, ανεξάρτητα από το τι έλεγαν οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών που ήταν επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της δραστηριότητας της Χαμάς στη Γάζα. Αυτή η αποτυχία της φαντασίας προήλθε από το γεγονός πως η Χαμάς είχε ταυτίσει τους πολιτικούς στόχους και τις επιδιώξεις του Ισραήλ (η ακύρωση της Χαμάς ως αντιστασιακής οργάνωσης με την ανάληψη μιας πολιτικής που οικοδομήθηκε στην "εξαγορά" της Χαμάς μέσω ενός διευρυμένου προγράμματος αδειών εργασίας που εξέδωσε το Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στη Γάζα). Παίζοντας μαζί με το πρόγραμμα αδειών εργασίας, η Χαμάς εφησύχασε την ισραηλινή ηγεσία, επιτρέποντας στην προετοιμασία της Χαμάς για την επίθεσή της να πραγματοποιηθεί σε κοινή θέα.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς δεν ήταν μια μεμονωμένη επιχείρηση, αλλά μάλλον μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου που είχε τρεις κύριους στόχους: να θέσει ξανά το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους στο προσκήνιο της διεθνούς συζήτησης, να απελευθερώσει τους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ και να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει και να παραιτηθεί από τη βεβήλωση του τζαμιού Αλ Άκσα, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, από μόνη της, δεν θα μπορούσε να επιτύχει αυτά τα αποτελέσματα. Αντίθετα, η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σχεδιάστηκε για να προκαλέσει μια ισραηλινή απάντηση που θα δημιουργούσε τις απαραίτητες συνθήκες για να καρποφορήσουν οι στόχοι της Χαμάς.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σχεδιάστηκε για να ταπεινώσει το Ισραήλ σε σημείο ανορθολογισμού, για να διασφαλίσει ότι η όποια ισραηλινή απάντηση θα διέπεται από τη συναισθηματική ανάγκη για εκδίκηση, σε αντίθεση με μια ορθολογική απάντηση που θα αποσκοπούσε στην ακύρωση των στόχων της Χαμάς. Εδώ, η Χαμάς καθοδηγήθηκε από το καθιερωμένο ισραηλινό δόγμα της συλλογικής τιμωρίας (γνωστό ως δόγμα Dahiya, που πήρε το όνομά του από το προάστιο της Δυτικής Βηρυτού που βομβαρδίστηκε σφοδρά από το Ισραήλ το 2006 ως ένας τρόπος τιμωρίας του λιβανέζικου λαού για την αποτυχία του Ισραήλ να νικήσει τη Χεζμπολάχ στη μάχη). Επιφέροντας μια ταπεινωτική ήττα στο Ισραήλ, η οποία κατέρριψε τον μύθο του ισραηλινού αήττητου (όσον αφορά τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) και του αλάθητου (όσον αφορά τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες), και παίρνοντας εκατοντάδες Ισραηλινούς ομήρους πριν αποσυρθεί στο υπόγειο κρησφύγετό της κάτω από τη Γάζα, η Χαμάς έστησε μια παγίδα για το Ισραήλ, στην οποία η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε αναμενόμενα να πέσει.

Η Χαμάς έχει ετοιμάσει ένα δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας που, συνολικά, εκτείνεται σε μήκος πάνω από 500 χιλιόμετρα. Με το ψευδώνυμο "Μετρό της Γάζας", οι σήραγγες αυτές αποτελούνται από διασυνδεδεμένα βαθιά υπόγεια καταφύγια που χρησιμοποιούνται για διοίκηση και έλεγχο, υλικοτεχνική υποστήριξη, ιατρική περίθαλψη και διαμονή, μαζί με άλλα δίκτυα σηράγγων που προορίζονται τόσο για αμυντικές όσο και για επιθετικές επιχειρήσεις. Οι σήραγγες είναι αρκετά βαθιά θαμμένες ώστε να αποφεύγεται η καταστροφή τους από τις περισσότερες βόμβες που διαθέτει το Ισραήλ και έχουν προβλεφθεί ώστε να αντέχουν σε πολιορκία διάρκειας έως και τριών μηνών (90 ημερών).

Η Χαμάς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε μια κλασική αναμέτρηση κατά πρόσωπο. Αντ' αυτού, ο στόχος ήταν να παρασύρει τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και στη συνέχεια να υποβάλει τις δυνάμεις αυτές σε μια ατελείωτη σειρά επιθέσεων με χτύπημα και εγκατάλειψη από μικρές ομάδες μαχητών της Χαμάς που θα έβγαιναν από τα υπόγεια κρησφύγετά τους, θα επιτίθονταν σε μια ευάλωτη ισραηλινή δύναμη και στη συνέχεια θα εξαφανίζονταν πίσω στο υπέδαφος. Εν ολίγοις, να υποβάλουν τον ισραηλινό στρατό σε κάτι που ισοδυναμεί με θάνατο από χίλιες κοπές.

Και δούλεψε. Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν να διεισδύσουν στις λιγότερο αστικοποιημένες περιοχές της βόρειας λωρίδας της Γάζας, εκμεταλλευόμενες την κινητικότητα και τη δύναμη πυρός των τεθωρακισμένων στρατευμάτων τους, η πρόοδος είναι απατηλή, καθώς οι δυνάμεις της Χαμάς παρενοχλούν συνεχώς τους Ισραηλινούς, χρησιμοποιώντας θανατηφόρες ρουκέτες με διπλή κεφαλή για να αχρηστεύσουν ή να καταστρέψουν ισραηλινά οχήματα, σκοτώνοντας δεκάδες ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους. Ενώ το Ισραήλ έχει επιφυλαχθεί να δώσει στη δημοσιότητα τα νούμερα των τεθωρακισμένων οχημάτων που χάθηκαν με αυτόν τον τρόπο, η Χαμάς ισχυρίζεται πως ο αριθμός τους είναι εκατοντάδες. Οι ισχυρισμοί της Χαμάς ενισχύονται από το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει σταματήσει την πώληση παλαιότερων αρμάτων Merkava 3 και αντ' αυτού έχει οργανώσει το απόθεμα αυτών των οχημάτων σε νέα εφεδρικά τάγματα τεθωρακισμένων για να αναπληρώσει τις βαριές απώλειες που υφίσταται τόσο στη Γάζα όσο και κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο, όπου οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ εμπλέκονται σε ένα θανάσιμο πόλεμο φθοράς με το Ισραήλ σε επιχειρήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τη Χαμάς στη Γάζα.

Αλλά ο κύριος λόγος για την ήττα του Ισραήλ μέχρι σήμερα είναι το ίδιο το Ισραήλ. Έχοντας τσιμπήσει το δόλωμα και πέφτοντας στην παγίδα της Χαμάς, το Ισραήλ συνέχισε να εκτελεί το δόγμα Dahiya εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, πραγματοποιώντας επιθέσεις χωρίς διακρίσεις εναντίον αμάχων, αγνοώντας κατάφωρα το δίκαιο του πολέμου. Υπολογίζεται ότι 13.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από αυτές τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.000 παιδιών. Πολλές χιλιάδες άλλα θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κατοικιών τους.

Ενώ το Ισραήλ μπορεί να κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η υπερβολική αντίδρασή του έστρεψε την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον του -κάτι στο οποίο βασιζόταν η Χαμάς. Σήμερα, το Ισραήλ απομονώνεται όλο και περισσότερο, χάνοντας την υποστήριξή του όχι μόνο στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, αλλά και στα παραδοσιακά προπύργια του φιλοϊσραηλινού αισθήματος στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Αυτή η απομόνωση, σε συνδυασμό με το είδος της πολιτικής πίεσης που δεν έχει συνηθίσει να δέχεται το Ισραήλ, συνέβαλε στη συναίνεση της κυβέρνησης Νετανιάχου όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός και την επακόλουθη ανταλλαγή κρατουμένων.

Το αν η κατάπαυση του πυρός θα κρατήσει ή όχι μένει να φανεί. Έτσι, επίσης, το ζήτημα της μετατροπής της κατάπαυσης του πυρός σε μια διαρκή παύση των εχθροπραξιών παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο - έχοντας δηλώσει πως η νίκη ορίζεται από την ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς, οι Ισραηλινοί έθεσαν τις βάσεις για μια νίκη της Χαμάς, κάτι που η Χαμάς επιτυγχάνει απλά και μόνο με την επιβίωσή της.

Αλλά η Χαμάς κάνει περισσότερα από το να επιβιώνει - κερδίζει. Έχοντας πολεμήσει τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας μέχρις αδιεξόδου στο πεδίο της μάχης, η Χαμάς είδε κάθε έναν από τους στρατηγικούς της στόχους σε αυτή τη σύγκρουση να καρποφορεί. Ο κόσμος διατυπώνει ενεργά την απόλυτη αναγκαιότητα μιας λύσης δύο κρατών ως προϋπόθεση για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται αιχμάλωτοι από το Ισραήλ ανταλλάσσονται με τους Ισραηλινούς που η Χαμάς πήρε ομήρους. Και ο ισλαμικός κόσμος είναι ενωμένος στην καταδίκη της βεβήλωσης του τζαμιού Αλ Άκσα από το Ισραήλ.

Κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν τέθηκε επί τάπητος στις 6 Οκτωβρίου. Το γεγονός ότι εξετάζονται τώρα αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας που γνώρισε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τις ημέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ηττήθηκαν από τον συνδυασμό της επιμονής της Χαμάς και της δικής της προτίμησης στην αδιάκριτη βία κατά των αμάχων. Μακριά από το να εξαλειφθεί ως στρατιωτική και πολιτική δύναμη, η Χαμάς έχει αναδειχθεί ίσως ως η πιο σημαντική φωνή και αρχή όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των συμφερόντων του παλαιστινιακού λαού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail