Θα χρεοκοπήσει η Ουκρανία την ΕΕ; Το Κίεβο θα μπορούσε να καταβροχθίσει 190 δις ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ αν γίνει πλήρες μέλος

president.gov.ua
Έως και το 17% του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κατέληγε απευθείας στην Ουκρανία, εάν η χώρα αυτή γινόταν μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

DENES ALBERT AND JOHN CODY - REMIX NEWS / Παρουσίαση Freepen.gr

Το εκπληκτικό ποσοστό του προϋπολογισμού έρχεται σε μια εποχή που η ΕΕ ασκεί πιέσεις στην Ουγγαρία για να επιτρέψει στην ΕΕ να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, αυτό το 17% θα ανερχόταν σε 190 δισ. ευρώ: περίπου 70-90 δισ. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και επιπλέον 50-70 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής για την στήριξη της προβληματικής οικονομίας της Ουκρανίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης γράφουν πως αν η Ουκρανία ενταχθεί στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια, αυτό θα έχει μια σειρά από "συνέπειες".

"Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μια τέτοια ένταξη θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ως πολυπληθής, όχι πολύ πλούσια και γεωργική χώρα, είναι προβλέψιμο ότι η Ουκρανία θα δικαιούται εκτεταμένους οικονομικούς πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που εξακολουθεί επί του παρόντος να υπάρχει σχετικά με την προσχώρηση της Ουκρανίας, για παράδειγμα όσον αφορά τον ακριβή τυπικό σχεδιασμό ή το χρονοδιάγραμμα, μια ποσοτική εκτίμηση του κόστους είναι σημαντική για την περαιτέρω συζήτηση", σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το κόστος θα μπορούσε να κυμανθεί από 130-190 δισεκατομμύρια ευρώ, "ανάλογα με τις παραδοχές που γίνονται σχετικά με την καλλιεργήσιμη έκταση και τον πληθυσμό της Ουκρανίας".

Αυτό σημαίνει πως σχεδόν όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα γίνουν καθαροί συνεισφέροντες και η Ουκρανία θα γίνει ο κύριος καθαρός δικαιούχος της ΕΕ.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, όπως επισημαίνει η έκθεση, τι είδους Ουκρανία θα ενταχθεί στην ΕΕ: Πόσο μεγάλη θα ήταν η επικράτειά της και πόσοι άνθρωποι θα ζούσαν εκεί μετά από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία;

Ωστόσο, τα όποια στοιχεία πρέπει επίσης να συνυπολογίζουν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν ήδη στείλει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, και το ποσό αυτό αυξάνεται συνεχώς.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σημείωσε ότι η Ουκρανία είναι μια χώρα σε πόλεμο και, ως εκ τούτου, η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη. Ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου, η ένταξη της Ουκρανίας είναι γεμάτη παγίδες, σύμφωνα με τον Orbán.

"Πρότεινα και προτείνω να μην αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Όρμπαν. "Δεν μπορούμε καν να τις κάνουμε να ξεκινήσουν, επειδή η Ουγγαρία δε θα συμφωνούσε σε αυτό. Επομένως, ας μην το βάλουμε στην ημερήσια διάταξη. Ας το βάλουμε στην ημερήσια διάταξη όταν το έχουμε συζητήσει εκ των προτέρων και έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συμφωνία. Επομένως, είναι λάθος της Επιτροπής να επιμένει να βάλουμε εμείς, οι πρωθυπουργοί, το θέμα αυτό στο τραπέζι. Πρόκειται για μια πρόωρη πρόταση".

Επιπλέον, ο Όρμπαν δήλωσε πως "η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δε συμπίπτουν με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας".

Ο Όρμπαν πρότεινε αντ' αυτού μια "συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης" που θα διαρκούσε πέντε έως δέκα χρόνια αντί για άμεση ένταξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail