Τι κρύβεται πίσω από την οργή του Σλοβάκου πρωθυπουργού για την Ουκρανία

Η Σλοβακία έχει συχνά χαρακτηριστεί προπύργιο των φιλορωσικών δυνάμεων. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ έκλινε σε μεγάλο βαθμό προς τη Δύση, ευθυγραμμιζόμενη με τις συμβουλές του ΝΑΤΟ. Αυτή η φιλοδυτική στάση ήταν εμφανής στην παροχή όπλων από τη Σλοβακία στο Κίεβο και στην παροχή βοήθειας στους Ουκρανούς μετανάστες σε δύσκολες εποχές.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει και η Σλοβακία επιστρέφει στον αρχικό φιλορωσικό προσανατολισμό της, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην προηγούμενη γεωπολιτική της ευθυγράμμιση. Ο Fico, ο μισητός της Ουκρανίας, επέστρεψε στην Μπρατισλάβα. Αλλά, ξέρετε γιατί ο Ρόμπερτ Φίκο μισεί τόσο πολύ την Ουκρανία;

Μετά τις πρόσφατες γενικές εκλογές στη Σλοβακία, ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο επέστρεψε στην εξουσία. Αν και δύο φορές πρώην πρωθυπουργός, το ποσοστό των ψήφων του κόμματός του καθιστά αναγκαία την ύπαρξη εταίρων συνασπισμού για τη διακυβέρνηση. Η πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Čaputová τήρησε την πολιτική παράδοση, καλώντας τον Fico να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Fico επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ δήλωσε ότι θα σταματήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας ή όπλων στην Ουκρανία. Η στάση αυτή ήταν τόσο αποφασιστική που ακόμη και η φιλοδυτική πρόεδρος Čaputová σταμάτησε την ουκρανική βοήθεια.

Η επιστροφή του Fico, που χαρακτηρίζεται από τα φιλορωσικά του αισθήματα, δεν προκάλεσε ελπίδα ή ουδετερότητα από τις ΗΠΑ, τους συμμάχους ή τη Δύση. Η σθεναρή στάση του διαμόρφωσε μια αποφασιστική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Σλοβακίας, αμφισβητώντας τις προηγούμενες φιλοδυτικές τάσεις. 

Και βέβαια, πώς μπορεί ο Φίκο να κρατήσει φιλοουκρανική στάση; Έχει κατηγορηθεί επίσημα ότι προκαλεί φιλορωσικά αισθήματα.

Η αγάπη του Fico για τη Ρωσία: Όλοι το γνωρίζουν.

Οι στενοί ενεργειακοί δεσμοί της κυβέρνησης Fico, ιδίως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι. Ο ίδιος έχει προκαλέσει σταθερά ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Επιπλέον, οι δηλώσεις του Fico σχετικά με συγκρούσεις όπως η Ουκρανία και η Κριμαία θεωρήθηκαν ότι υποβαθμίζουν τις ενέργειες της Ρωσίας.

Ακόμη και το 2014, όταν η Ρωσία διεκδίκησε την Κριμαία. ο Fico αμφισβήτησε ανοιχτά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παρά τη συμπάθεια του Fico για τη Ρωσία, αυτό το συναίσθημα δεν τον καθόριζε πάντα. Πίσω από τη φιλορωσική του στάση κρύβεται μια προϊστορία: οι τεταμένες σχέσεις του με τη Δύση και την Ουκρανία προέρχονται από μια προσωπική προσβολή το 2009.

Λοιπόν, η χρονιά δεν ήταν πολύ καλή για την Ανατολική Ευρώπη, οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας είχαν ξεκινήσει και ξαφνικά, η Σλοβακία ήρθε στο προσκήνιο. Μια διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκάλεσε κρίση στη Σλοβακία, η οποία κόστισε 100 εκατομμύρια ευρώ καθημερινά, καθώς τα εργοστάσια έκλειναν λόγω της διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ. Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο να επανεκκινήσει την παροχή αερίου οδήγησαν σε ταπείνωση.

Όταν το Κίεβο έκανε την Μπρατισλάβα να παραμιλάει: Προσβάλλοντας τον Fico το 2009

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Κίεβο, η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο έβρισε τον Φίκο μπροστά στον Τύπο, κατηγορώντας τον ότι τάσσεται στο πλευρό της Μόσχας. Το περιστατικό αυτό οδήγησε τον Fico να υιοθετήσει μια ανοιχτά αντι-ουκρανική στάση, επικρίνοντας την Ουκρανία πως δεν εκτιμά τη σχέση της με τη Σλοβακία.

Ακόμη και η συνάντηση του Σλοβάκου προέδρου Ivan Gašparovič με τον Ουκρανό πρόεδρο Viktor Yushchenko κατέληξε σε ταπείνωση, όταν δεν αποκαταστάθηκε η υποσχεθείσα ροή φυσικού αερίου. Ο Fico κατηγόρησε ανοιχτά την Ουκρανία ότι καθυστερεί σκόπιμα την αποκατάσταση του φυσικού αερίου λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Αυτές οι αρνητικές εμπειρίες εξέθρεψαν βαθιά δυσπιστία για τους Ουκρανούς σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους της Σλοβακίας. Το 2023, η στάση του Fico απέναντι στην Ουκρανία άλλαξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για την ειρήνη αντί της αποστολής όπλων, κατηγορώντας την Ουκρανία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Η ειλικρινής παραδοχή του Fico για τη δέσμευση του Πούτιν να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Σλοβακίας ρίχνει φως στην στάση του.

Τώρα που επέστρεψε στην εξουσία. Είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει την Ουκρανία χωρίς δισταγμό, υποσχόμενος να εμπλακεί στη σύγκρουση κατά μέτωπο. Καθώς εκτυλίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αποφασιστική στάση του Fico είναι βέβαιο ότι θα δώσει νέα τροπή στην αφήγηση.

Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ουκρανία, υπό την ηγεσία του Ζελένσκι, σε αυτή την ακλόνητη αποφασιστικότητα και τον καθαρό τόνο εκδίκησης του Ρόμπερτ Φίκο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail