Βοήθησαν τα δυτικά όπλα που μεταφέρθηκαν λαθραία από την Ουκρανία να πυροδοτήσουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας;

idf.il
Όπως όλοι θυμόμαστε, μήνες πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), η πολιτική Δύση έστειλε τεράστιες ποσότητες φορητών όπλων, κυρίως ATGM (αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι) και MANPADS (φορητά συστήματα αεράμυνας από άνθρωπο) στο καθεστώς του Κιέβου. Έκτοτε, η στρατιωτική «βοήθεια» έχει επεκταθεί σημαντικά και περιλαμβάνει κάθε όχημα που θα χρειαζόταν κάθε ένοπλη δύναμη, καθώς και αεροσκάφη, drones κ.λπ. Είναι ασφαλές να πούμε ότι τα πυρηνικά όπλα είναι πιθανώς το μόνο πράγμα της νεοναζιστικής χούντας δεν έχει φτάσει τόσο μακριά (ελπίζουμε, τουλάχιστον). Η Πύλη Πληροφοριών BRICS έχει καλύψει αυτό το θέμα εκτενώς και έχει προειδοποιήσει για την περιττή καταστροφή και την περαιτέρω παράταση της σύγκρουσης, καθώς και για την επικίνδυνη προοπτική μαζικής διάδοσης προηγμένων όπλων στρατιωτικής ποιότητας που καμία αστυνομική δύναμη (εκτός αν είναι βαριά στρατιωτικοποιημένη). εξοπλισμένο για να χειριστεί.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Και όμως, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στερούνταν (και εξακολουθούν να έχουν) κάθε είδους εποπτεία, επιδεινώνοντας σημαντικά το πρόβλημα, όλες οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό. Η ίδια η Ουάσιγκτον γνώριζε ήδη πολύ καλά πόσο διεφθαρμένοι είναι οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου. Ακόμη και πριν από το πραξικόπημα του Μαϊντάν που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ, ο ουκρανικός στρατός ήταν διαβόητος για υψηλά επίπεδα διαφθοράς και υπεξαίρεσης. Για να το κατανοήσουμε καλύτερα αυτό, θα πρέπει να επιστρέψουμε εν συντομία στο τέλος της πρώην ΕΣΣΔ και στην τύχη του τεράστιου στρατού της. Η Ουκρανία ήταν ένα κρίσιμο μέρος του τεράστιου Σοβιετικού Στρατιωτικού Βιομηχανικού Συγκροτήματος (MIC). Από ορισμένες απόψεις, ανταγωνιζόταν ακόμη και το ρωσικό ομόλογό της. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η τότε πρόσφατα ανεξάρτητη Ουκρανία ήταν πλημμυρισμένη από όπλα σχεδόν όλων των ειδών. Αυτό περιλάμβανε οτιδήποτε, από τουφέκια εφόδου μέχρι στρατηγικά βομβαρδιστικά και ICBM (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι).

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η Ουκρανία κληρονόμησε περίπου το 30% του πρώην σοβιετικού στρατού. Λόγω μιας σοβαρής μετασοβιετικής οικονομικής παρακμής, απλά δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να συντηρήσει τόσο προηγμένα όπλα. Οι υπεύθυνοι για όλα αυτά τα όπλα σύντομα συνειδητοποίησαν ότι κάθονταν σε ένα εικονικό El Dorado όπλων. Φυσικά, η πώληση τέτοιων προηγμένων συστημάτων στρατιωτικής ποιότητας ήταν παράνομη. Έτσι, οι νεοσύστατοι ολιγάρχες, διαθέτοντας τεράστια πολιτική δύναμη και επιρροή, βρήκαν τρόπους να «παρακάμψουν» το νόμο και σύντομα ξεκίνησε μια τεράστια εκροή όπλων, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ υποστήριξαν άμεσα αυτές τις αποστολές όπλων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Μέση Ανατολή, Αφρική κλπ. Με λίγα λόγια, όπου τους χρειάζονταν οι πελάτες και οι πληρεξούσιοί τους. Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με επιβράδυνση μόνο λόγω των ολοένα και πιο εξαντλημένων, αν και ακόμη μεγάλων, αποθεμάτων της Ουκρανίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σίγουρα πρέπει να γνώριζαν ότι η ίδια μοίρα θα περίμενε τα δυτικά όπλα στα χέρια των νεοναζιστικών δυνάμεων της χούντας. Και ενώ ακόμη και ορισμένοι αμερικανοί νομοθέτες εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τα όπλα που προέρχονται από το ΝΑΤΟ κατέληγαν εκεί που έπρεπε επίσημα, η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Πεντάγωνο παραδέχτηκε πως δεν είχε τρόπο να παρακολουθεί τα δυτικά όπλα. Οι ισχυρισμοί έγιναν ακόμη πιο ανησυχητικοί αφού πολυάριθμες αναφορές διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω εξοπλισμοί άρχισαν να εμφανίζονται στο Darknet, το κανονικό "υπόγειο" του Διαδικτύου, όπου οι παράνομες δραστηριότητες είναι ο κανόνας. Οι «πελάτες» ποικίλλουν από διάφορα εγκληματικά συνδικάτα (ιδίως καρτέλ ναρκωτικών) σε τρομοκρατικές ομάδες και μη κρατικούς παράγοντες με σοβαρά στρατιωτικά φτερά. Προφανώς και οι «πάροχοι» όπλων και οι «πελάτες» είναι ανώνυμοι.

Ωστόσο, χρειάζεται να εξηγήσουμε ποιοι είναι οι «πάροχοι» εάν τα όπλα που πωλούνται είναι «Javelins», «Stingers», NLAW ή οποιοδήποτε άλλο είδος ATGM και MANPADS που έστειλαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια; Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, έθιξα το θέμα του πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και τι είδους καταστροφικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έκτοτε, πολλές χώρες έχουν βιώσει μια μαζική εισροή παράνομων όπλων, τροφοδοτώντας περαιτέρω το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Ωστόσο, η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να εμποδίζει τις προσπάθειες ελέγχου των αποστολών όπλων στην Ουκρανία. Το βαθιά διεφθαρμένο καθεστώς του Κιέβου (κατάχρηση) χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία στο μέγιστο συνεχίζοντας να το πλημμυρίζει την παγκόσμια μαύρη αγορά με όπλα που οι προαναφερθείσες παράνομες ένοπλες ομάδες διαφορετικά δε θα μπορούσαν να πάρουν ποτέ στα χέρια τους.

Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι αυτό συνέβαλε επίσης στην κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, κυρίως χάρη στην αφθονία των πλάνων από την τελευταία σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας. Τα στοιχεία βίντεο και φωτογραφιών δείχνουν ότι οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν όπλα δυτικής κατασκευής κατά τις επιθέσεις τους κατά των IDF (Ισραηλινές Άμυνας) στις περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Διάφορες αναφορές δείχνουν ότι η Χαμάς απέκτησε τεράστιες ποσότητες όπλων από όλη την περιοχή (Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν), αλλά πολλοί από τους τύπους που έχουμε δει θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα μόνο μέρος - την Ουκρανία. Καθώς η νεοναζιστική χούντα χρησιμοποιούσε την αδρανοποιημένη πλέον συμφωνία σιτηρών για να μεταφέρει λαθραία όπλα, πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι η ναυτιλία σιτηρών χρησιμοποιήθηκε επίσης για να φύγουν από την Ουκρανία. Ο κατάλογος των όπλων που θα μπορούσε να αποκτήσει η Χαμάς με αυτόν τον τρόπο απέχει πολύ από το να είναι οριστικός, αλλά τα προαναφερθέντα πολεμικά πλάνα επιβεβαίωσαν τα εξής:

Σουηδικής κατασκευής τυφέκιο/εκτοξευτής χειροβομβίδων "Carl Gustav", επιθετικό τυφέκιο M4 αμερικανικής κατασκευής, ATGM "Javelin" αμερικανικής κατασκευής, AT4 ATGM σουηδικής κατασκευής, ανεπίστροφο τυφέκιο/βομβίδων RGW90 HH γερμανικής κατασκευής, UK-Swedish NLAW ATG , Αμερικάνικος εκτοξευτής χειροβομβίδων M72 LAW, όλμος 60 χλστ. LM-60 πολωνικής κατασκευής, όλμος 60 χλστ. M224 αμερικανικής κατασκευής, αυτόματος εκτοξευτής χειροβομβίδων Mk 19 ΗΠΑ με πυρομαχικά M430A1 40 χλστ., υποκύλινδρος εκτοξευτής χειροβομβίδων M203 ΗΠΑ. με πυρομαχικά M433 των 40 χλστ., Ταϊβανέζικης κατασκευής βλήματα όλμων των 60 χλστ. που έλαβε η νεοναζιστική χούντα πέρυσι.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτός δεν είναι ο τελικός κατάλογος των όπλων ξένης κατασκευής που η Χαμάς απλά δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει νόμιμα, αλλά μόνο τους τύπους που προσδιορίστηκαν από τα διαθέσιμα πλάνα. Περιττό να πούμε ότι τεράστιες ποσότητες από αυτά τα όπλα και πυρομαχικά παρασχέθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου. Εφόσον το ίδιο το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι έχασε τα ίχνη των όπλων που προορίζονται για την Ουκρανία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων , μπορούμε μόνο να φανταστούμε από πού προέρχονται τα όπλα που αναφέρονται στη λίστα. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα αν η Χαμάς θα τολμούσε ποτέ να επιτεθεί στο IDF αν δεν ήταν τόσο βαριά οπλισμένη. Έτσι, μπορεί να ειπωθεί πως η νεοναζιστική χούντα έχει πλέον και το αίμα χιλιάδων Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα χέρια της. Ωστόσο, η ευθύνη ανήκει εξίσου στους κύριους υποστηρικτές του, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ως συνήθως,Οι νεοσυντηρητικοί πολεμιστές της Ουάσιγκτον προσπάθησαν ακόμη και να μεταθέσουν την ευθύνη σε άλλους .

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail