Η ΕΕ κινδυνεύει με νέα ενεργειακή κρίση

pixabay / analogicus
Freepen.gr - Η έναρξη της περιόδου αιχμής της κατανάλωσης στην ΕΕ εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης από την Ασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην ήπειρο, παρά την άφθονη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε το Oilprice αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης κατάληψης πλοίου από τους Χούθι. Οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως οι περιορισμοί στη διώρυγα του Παναμά και οι κίνδυνοι στη διώρυγα του Σουέζ, έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχίες για την παγκόσμια ναυτιλία και την τιμολόγηση του LNG, πρόσθεσε η δημοσίευση.

"Η ευπάθεια σε κάθε γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις τιμές έγινε απολύτως σαφής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς έκαναν άλμα μετά την είδηση της κατάληψης ενός φορτηγού πλοίου από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα", έγραψε το Oilprice, σημειώνοντας πως το πλοίο συνδεόταν με μια ισραηλινή εταιρεία και ως εκ τούτου θεωρήθηκε ευρέως ως σημάδι πιθανής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται την S&P Global, ορισμένοι ειδικοί στον κλάδο εμπορίας φυσικού αερίου πιστεύουν ότι οι τιμές του LNG δεν θα ανέβουν πολύ υψηλότερα, ακόμη και υπό το φως των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή.

Άλλοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι ναυτιλιακές ειδήσεις έχουν γίνει αρκετά σημαντικές για όλα τα είδη εμπορευμάτων τον τελευταίο καιρό λόγω της περιορισμένης διακίνησης μέσω της διώρυγας του Παναμά και της πιο επικίνδυνης διέλευσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Οι Ασιάτες αγοραστές του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αναζητούν επίσης εναλλακτικές διαδρομές λόγω της περιορισμένης κίνησης στο βασικό σημείο-φράγμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Αμερικής, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις τιμές των ναύλων, σημειώνεται στην έκδοση.

"Μιλώντας για την προσφορά, μπορεί να είναι άφθονη, αλλά όπως έδειξε η περσινή διακοπή λειτουργίας του Freeport, αυτή η αφθονία απέχει μία διακοπή από μια διαταραχή και μια αιχμή των τιμών", έγραψε το Oilprice.

Η έκρηξη σε ένα τεράστιο εργοστάσιο εξαγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο έκλεισε την εγκατάσταση για το υπόλοιπο του έτους. Το Freeport, το οποίο αντιπροσώπευε το ένα δέκατο των ευρωπαϊκών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν από την έκρηξη, επαναλειτούργησε μόλις τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η ανωτέρα βία οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην ήπειρο.

Με τη μείωση της θερμοκρασίας για το χειμώνα, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ανέβουν υψηλότερα στην ΕΕ, ενώ οι παγκόσμιες τιμές μπορεί να είναι πιο ανθεκτικές, κατέληξε το Oilprice.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail