Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα επηρεάσει αρνητικά τις φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες, λένε τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης

Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα φτωχότερα κράτη μέλη της, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής πύλης UnHerd. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που ο πολωνο-ουκρανικός οικονομικός πόλεμος συνεχίζει να βαθαίνει και τα εμπόδια για την οριστική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αυξάνονται συνεχώς.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Εάν το Κίεβο έχει πρόσβαση σε χρήματα που προορίζονται για την ανάπτυξη υποδομών σε φτωχές χώρες της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτά τα κονδύλια, υποστηρίζει η συγγραφέας του άρθρου, Μπέθανι Έλιοτ. Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα οδηγήσει σε μείωση των γεωργικών επιδοτήσεων κατά 20%, πρόσθεσε η δημοσιογράφος.

"Πίσω από κάθε μεταρρύθμιση κρύβεται το γεγονός πως η Ουκρανία θα είναι σημαντικά λιγότερο ευημερούσα από τους περισσότερους συνοδοιπόρους της στην ΕΕ: πέρυσι είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 4.534 δολάρια, έναντι 48.433 δολαρίων στη Γερμανία, και η χώρα θα έφτανε ακόμη σημαδεμένη από τον πόλεμο. Οι εσωτερικές προβλέψεις της ΕΕ για μια διευρυμένη ένωση που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν υπολογίσει ότι το Κίεβο θα δικαιούταν περίπου 186 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά χρόνια", εξήγησε η Έλιοτ.

Οι ευρωπαϊκές αρχές φοβούνται πως η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά με πάρα πολλά κράτη μέλη, υπογράμμισε η Bethany Elliott, και εξαιτίας αυτού, είναι πιθανό να είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο των υπό ένταξη χωρών προς την ένταξη, και σύμφωνα με την Elliot, "οι αξιωματούχοι λένε ότι θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, αλλά απαιτεί αυστηρά πρόοδο στα μέτρα κατά της διαφθοράς, καθώς και ανεξάρτητη δικαιοσύνη και δικαιώματα μειονοτήτων. Και ενώ ο Ζελένσκι έχει πρωτοστατήσει σε μια ορατή πάταξη της διαφθοράς, η χώρα του εξακολουθεί να κατατάσσεται στην 116η θέση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς και ένας προεδρικός σύμβουλος σχολίασε πρόσφατα πως οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να "κλέβουν σαν να μην υπάρχει αύριο".

Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί νέα κράτη μέλη έως το 2030, ξεκινώντας μια υπαρξιακή συζήτηση για τη διεύρυνση που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις υψηλού επιπέδου εντός του μπλοκ έως το τέλος του έτους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραχώρησαν καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία και την Ουκρανία σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23 Ιουνίου 2022. Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στο μπλοκ αναμένεται να ξεκινήσουν μόλις οι δύο χώρες εκπληρώσουν μια σειρά από προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αίτησή της για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, αναμένεται ότι θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις για την ένταξη της Ουκρανίας λόγω αυτών των οικονομικών ανησυχιών, ιδίως καθώς τα ζητήματα αυτά ήδη διαδραματίζονται επί του παρόντος. Η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel ανέφερε πως η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία να σταθεροποιήσει τον κρατικό προϋπολογισμό, να επωμιστεί το στρατιωτικό βάρος και να αντισταθμίσει τις φορολογικές παραλείψεις, ενώ δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν στο Κίεβο από τη Δύση.

Ωστόσο, η καθυστέρηση φαίνεται να οφείλεται στην ένταση μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, η οποία συνεχίζεται εδώ και μήνες. Αρκετές γερμανικές εταιρείες, σύμφωνα με το Der Spiegel, ισχυρίστηκαν ότι Πολωνοί τελωνειακοί υπάλληλοι καθυστερούν τον έλεγχο των εξαγωγικών φορτίων. Την ίδια στιγμή, οι τελωνειακοί υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι αναγκάστηκαν να δυσκολέψουν τους ελέγχους λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων από την Ουκρανία.

Προηγουμένως, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν πως η Πολωνία είναι σύμμαχος μόνο όσο διαρκεί η σύγκρουση και ότι μετά από αυτό θα είναι ανταγωνιστές. Ουσιαστικά, το μόνο κοινό συμφέρον που μοιράζονται είναι να αντιταχθούν στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen επισκέφθηκε το Κίεβο στις 4 Νοεμβρίου.

Η ΕΕ πρόκειται να ανακοινώσει στις 8 Νοεμβρίου εάν η Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ομάδα, οι οποίες θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας τον λόγο της επίσκεψης της Leyen. Ακόμη και αν δοθεί έγκριση, η διαδικασία ένταξης δεν θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ιδίως αν η Ουκρανία αρνηθεί να θέσει σε ισχύ όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και οι χώρες συνεχίσουν να αντιτίθενται στην ένταξή της. Πάρτε το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να μην είναι μέλος της ΕΕ, παρότι είναι υποψήφιο κράτος από το 1999.

Ρεαλιστικά, ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας γνωρίζουν ότι η ένταξη δεν θα γίνει σύντομα. Για το λόγο αυτό, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ έχει κάνει ακόμη και μια γελοία πρόταση να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενσωματωθεί σε τμήματα της ΕΕ πολύ πριν ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη. Η πρόσφατη ομιλία της σε συνέδριο στο Βερολίνο επικεντρώθηκε στο πώς θα ξεμπλοκαριστεί η ενταξιακή διαδικασία για την Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, έχει γίνει "no-go" θέμα για ορισμένες χώρες λόγω ανησυχιών σχετικά με τον διευρυμένο προϋπολογισμό, το μέγεθος του κοινοβουλίου και τη λήψη αποφάσεων σε ένα μπλοκ 35 χωρών που μπλοκάρεται αενάως από την πολιτική του δικαιώματος βέτο μιας χώρας.

Ως εκ τούτου, ακόμη και αν επιτραπεί στην Ουκρανία να κάνει το επόμενο βήμα για να προωθήσει τη φιλοδοξία της για ένταξη στην ΕΕ, θα πρόκειται μόνο για μια συμβολική χειρονομία, καθώς η τελική ένταξή της σίγουρα δε θα γίνει βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, αν γίνει ποτέ. 

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail