Η κυβέρνηση της ΝΔ εκτελεί εν ψυχρώ τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή

pixabay / marla66
Η μεταπήδηση του Κωστή Χατζηδάκη από το Υπουργείο Εργασίας σε αυτό των Οικονομικών εξαρχής δε μου άρεσε καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος εκτός από την εικόνα του άοσμου, άνοστου και άγευστου [αλλά αυτό είναι προσωπική εκτίμηση], είναι το πρόσωπο των ειδικών αποστολών [πχ Ολυμπιακή].

Του Στρατή Μαζίδη

Άλλωστε ποιος ο λόγος να αντικατασταθεί ο κ. Σταϊκούρας σε μια οικονομία που μας έλεγαν ότι... πετούσε; Μήπως γιατί δεν ήθελε ο ίδιος να δώσει τη χαριστική βολή στους ελεύθερους επαγγελματίες;

Με ελάχιστο εισόδημα € 10.920,00 θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα βγάζουν - δεν τα βγάζουν. Αλλά θα είναι € 10.920,00; Όχι αφού θα προστίθενται και... τριετίες με ανώτατο όριο τις τρεις. Άρα € 14.196,00 για τους περισσότερους.

Φυσικά η απόφαση αυτή που αποπνέει εσάνς της Γερμανίας του 1930-1938, ουδόλως έχει σκοπό να τιμωρήσει τους a priori ενοχοποιημένους ελεύθερους επαγγελματίες που δεκαετίες τώρα αντιμετωπίζονται ως φοροφυγάδες εν συνόλω. Απλά, ρουφάει λεφτά, όπως ρουφάει με τον υπέρογκο φόρο των καυσίμων, που όταν πάμε στο βενζινάδικο έχουμε την εντύπωση πως βάζουμε βενζίνη αλλά στην ουσία χοντροχαρτζιλικώνουμε το κράτος.

Η απόφαση αυτή θα πλήξει τους μικρούς επαγγελματίες, δηλαδή αυτούς που από το 2010 κολυμπούν κάθε μέρα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και κάθε λίγο πνίγεται κι από ένας. Αυτούς ακόμη επιπλέουν γιατί μπορεί πχ να εργάζονται από το σπίτι και έτσι να έχουν μειωμένα έξοδα ή να λειτουργούν ένα δικό τους μικρό μαγαζάκι στη γειτονιά.

Κακά τα ψέματα, δεν μπορεί κάποιος που δηλώνει 7 να βγάζει 17. Άντε να βγάζει 8 ή 8,5, κι αναφέρομαι - για να μην παρεξηγούμαι - σε επαγγελματίες που δεν έχουν πελάτες λιανικής.

Αλλά κι αυτοί που έχουν πελάτες λιανικής, είναι οι τελευταίοι που τους ζητούν το προϊόν ή την υπηρεσία χωρίς απόδειξη για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν επιθυμούν κάτι ο επαγγελματίας κοστολόγησε πχ ως 100 ευρώ, να το πάρουν 124.

Εν κατακλείδι,

- οι μικροί θα σαρωθούν και αρκετοί θα κλείσουν

- οι φοροδιαφεύγοντες μπορούν να πανηγυρίζουν αφού πλέον το κράτος τους επιβραβεύει μιας και έχουν τη δυνατότητα ενώ βγάζουν πχ 50-60-70 να φορολογούνται για 10.

Η φοροδιαφυγή, και για πολλούς φοροαποφυγή, δεν αντιμετωπίζουν με αυθημερόν ανεβάσματα στο mydata, συνδέσεις ταμειακών με την εφορία και τα pos και άλλες τέτοιες μπούρδες, παρά μόνο με ένα τρόπο: Κατάργηση ή ελαχιστοποίηση σε χαμηλό μονοψήφιο του ΦΠΑ και χαμηλή ήπια φορολογία εισοδήματος για όλους με κίνητρα για να ζητά αποδείξεις ο πελάτης.

Τόσο απλό! Το γεγονός όμως ότι δεν το κάνουν αλλά επιλέγουν να εκτελέσουν εν ψυχρώ μια φορολογική ομάδα που κάθε λίγο τη βγάζουν στα μανταλάκια με τα φιλικά τους ΜΜΕ, θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Για να δούμε αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα... διασυνδέσουν την κυβέρνηση με το μαύρο στις επόμενες κάλπες σε λίγους μήνες. Ήδη η πρώτη κανονιά έσκασε τη β' Κυριακή των δημοτικών εκλογών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail