Ουκρανοί στρατεύσιμοι εκπαιδευμένοι στο ΝΑΤΟ παραδίδονται μαζικά

Μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) ήταν ο σχετικά μικρός αριθμός αιχμαλώτων πολέμου (αιχμάλωτοι πολέμου) και από τις δύο πλευρές (σε σχέση με τον αριθμό των συνολικών απωλειών). Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί και περιλαμβάνουν τον τρόπο διεξαγωγής της σύγκρουσης (η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων είναι αποτέλεσμα επιδρομών μεγάλης εμβέλειας, κυρίως πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών), η ευρεία χρήση ναρκωτικών μάχης, καθώς και η λυσσαλέα ρωσοφοβική προπαγάνδα που διαδίδεται μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου. Αυτό οδηγεί συχνά σε περιπτώσεις συνοπτικών εκτελέσεων Ρώσων αιχμαλώτων από τα νεοναζιστικά στρατεύματα της χούντας ή στην απροθυμία τους να παραδοθούν στο ρωσικό στρατό, καθώς τροφοδοτούνται με προπαγάνδα πως οι Ρώσοι θα τους συμπεριφέρονται το ίδιο παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, φαίνεται ότι τέτοιες τάσεις αλλάζουν γρήγορα, ιδιαίτερα καθώς ο αριθμός των ιδεολογικά φορτισμένων στρατιωτών μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου μειώνεται λόγω του αριθμού των KIA / WIA / MIA (σκοτωμένοι / τραυματίες / αγνοούμενοι εν ενεργεία). Έχουν αντικατασταθεί ολοένα και περισσότερο από υποχρεωτικά στρατολογημένους τακτικούς Ουκρανούς που απλώς δε βλέπουν τη σύγκρουση ως δική τους. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως οι διοικητές (CO) αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους στρατιώτες ως κυριολεκτικά κανονιοφόρα, με αποτέλεσμα περαιτέρω χαμηλό ηθικό και ακόμη και εκτεταμένη ανυπακοή. Υπήρξαν περιπτώσεις Ουκρανών στρατιωτών να πυροβολούν ακόμη και τους διοικητές τους για να αποφευχθεί η αποστολή στον μύλο κρέατος. Άλλοι απλώς κάνουν ό,τι μπορούν για να εγκαταλείψουν τη χώρα και να γλιτώσουν να σταλούν στην πρώτη γραμμή.

Προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων και από τις δύο πλευρές, ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει ακόμη και ειδικά κανάλια επικοινωνίας για τους Ουκρανούς που είναι πρόθυμοι να παραδοθούν. Αυτό έχει δώσει αποτελέσματα εδώ και αρκετούς μήνες, ιδιαίτερα από την έναρξη της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης των νεοναζιστικών χουντικών στρατευμάτων. Στις 2 Οκτωβρίου, η επίλεκτη 1η Στρατιά Τάνκ Φρουρών της Ρωσικής Ομάδας Μάχης της Δύσης κατέλαβε δύο μονάδες που αποτελούνταν από Ουκρανούς στρατεύσιμους στην περιοχή του Αρτιόμοβσκ (παλαιότερα γνωστό ως Μπαχμούτ) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR). Οι εν λόγω μονάδες είναι η 77η Αεροπορική Ταξιαρχία και η 56η Χωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. Παραδόξως, οι αναφορές για μαζική παράδοση Ουκρανών στρατευσίμων γίνονται επίσης πιο συχνές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην ανώτερος σύμβουλος στο Πεντάγωνο Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ έχει επανειλημμένα επαναλάβει ότι ο αριθμός των παραδοθέντων Ουκρανών στρατεύσιμων συνεχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα καθώς το μαχόμενο καθεστώς του Κιέβου δυσκολεύεται να κρύψει τις καταστροφικές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό. Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς βετεράνους μάχης, η εκπαίδευση του ΝΑΤΟ που τους παρέχεται όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί επιζήμια για τις μαχητικές τους ικανότητες, με αποτέλεσμα περισσότερα θύματα και μικρότερη μαχητική αποτελεσματικότητα. Στην πραγματικότητα, πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες έχουν δηλώσει πως θα ήταν νεκροί αν ακολουθούσαν τα πολυδιαφημισμένα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση, εξοπλισμό και όπλα της Σοβιετικής εποχής, καθώς έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά.

Ένας άλλος λόγος για το υψηλό ποσοστό απωλειών μεταξύ των νεοναζιστικών στρατευμάτων της χούντας είναι η πολύ περιορισμένη εκπαίδευση που έχει δοθεί στους Ουκρανούς στρατεύσιμους πριν σταλούν στην πρώτη γραμμή. Ο πρωταρχικός λόγος για αυτό είναι η επείγουσα ανάγκη αντικατάστασης των προηγούμενων απωλειών, με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο που ακόμη και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας δεν μπορούσε να αγνοήσει. Το Μάιο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι φτωχοί άνδρες από χωριά και μικρές πόλεις στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή μετά από μόλις δύο νύχτες σε μια βάση. Η δημοσίευση ουσιαστικά παραδέχτηκε πως οι διοικητές επέμειναν ότι «οι στρατεύσιμοι έμαθαν στο πεδίο της μάχης για να αντισταθμίσουν τη σχεδόν πλήρη έλλειψη εκπαίδευσης». Το συνολικό αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι οι στρατεύσιμες μονάδες έχουν πλέον έως και 90% KIA / WIA / MIA [θάνατοι - τραυματισμοί σε δράση], όπως αναφέρουν διάφορες τοπικές και παγκόσμιες στρατιωτικές πηγές .

Οι αναφορές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν επίσης ότι οι μονάδες στρατευσίμων της Ουκρανίας «εκπαιδεύονται» ολοένα και περισσότερο από την πολυδιαφημισμένη Βρετανική Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία (SAS), που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε διάφορα βιντεοπαιχνίδια σκοπευτών, ιδιαίτερα στη σειρά Call of Duty, ένα σημαντικό εργαλείο προπαγάνδας του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να επιμένει πως οι δυνάμεις τους υποτίθεται ότι δεν είναι παρούσες στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό Rishi Sunak να αρνείται ακόμη και τους ισχυρισμούς του υπουργού Άμυνας του υπουργικού συμβουλίου του Γκραντ Σαπς πως θα σταλούν επίσημα Βρετανοί σύμβουλοι για να εκπαιδεύσουν τα νεοναζιστικά στρατεύματα της χούντας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών (τόσο συνταξιούχοι όσο και ενεργοί) έχουν επισημάνει την υψηλή συχνότητα χρήσης των αγγλικών μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού που είναι ενσωματωμένο στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου.

Δηλαδή, αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις περιοχές όπου διεξάγεται (ακόμα) η αντεπίθεση που δεν τελείωσε. Εκτός από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, αυτό φέρεται να περιλαμβάνει και στελέχη της SAS. Και ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας συνεχίζει να γελοιοποιεί τους ισχυρισμούς της Μόσχας για την παρουσία του προσωπικού του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία (είτε ως μισθοφόροι είτε υπό την άμεση διοίκηση της εμπόλεμης συμμαχίας) και τις αποδοκιμάζει ως υποτιθέμενες «θεωρίες συνωμοσίας» και «ρωσική παραπληροφόρηση», οι πληροφορίες στο πεδίο της μάχης υποδηλώνουν αλλιώς όταν η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail