Ουκρανία: Χρηματοδότηση του Πολέμου για την Ηγεμονία

ukrinform.net
Πρώτα μερικά νέα για την Ουκρανία. Τότε θα φτάσουμε στο πραγματικό ζήτημα για το οποίο διεξάγεται ο πόλεμος.

moonofalabama.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το πρωτοσέλιδο του Politico:

Η Ουκρανία «φρικάρει» καθώς το χάος McCarthy απειλεί την αμερικανική βοήθεια

Στο Κίεβο, οι αξιωματούχοι έχουν χάσει το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Ο πιο ένθερμος στρατιωτικός τους σύμμαχος φαίνεται ξαφνικά αναξιόπιστος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Μπάιντεν και άλλων ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές μέχρι να νικηθούν οι εισβολείς της Ουκρανίας.

«Έχουμε τρελαθεί. Για εμάς είναι μια καταστροφή», δήλωσε η Ivanna Klympush-Tsintsadze, ανώτερη βουλευτής της Ουκρανίας που προεδρεύει της επιτροπής για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
...
Η ουκρανική κυβέρνηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για να διατηρήσει την οικονομία σε λειτουργία και αναμένει να λάβει 42,8 δισεκατομμύρια δολάρια από διεθνείς δωρητές το επόμενο έτος. Ένα μεγάλο μέρος αυτού θα προερχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
...
«Δυστυχώς, ορισμένοι [Αμερικανοί] νομοθέτες βρήκαν δυνατό να επιδιώξουν συμβιβασμούς, ενώ η περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία είναι στον αέρα», δήλωσε στο POLITICO ο Vladyslav Faraponov, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών. «Το βασικό μήνυμα που πρέπει να στείλει το Κίεβο είναι πως μπορούμε να κερδίσουμε μαζί και να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό για να σώσουμε πολλούς καλούς άνδρες και γυναίκες».

Άρα το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει. Δείτε για παράδειγμα τους Times που μίλησαν με ( αρχειοθετημένο ) ουκρανικά πληρώματα όλμων κοντά στο Robotyne, όπου έχει κολλήσει η ουκρανική αντεπίθεση:

Οι KAB [βόμβες ολίσθησης], καθώς και νάρκες, υπόγειες οχυρώσεις και ένας κατακλυσμός από drones αυτοκτονίας, έχουν καθηλώσει τις ταξιαρχίες εφόδου της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διείσδυση των ρωσικών οχυρώσεων τον περασμένο μήνα απέτυχε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της άμυνάς τους.

Σε όλη τη γραμμή Robotyne-Verbove, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βαλτώσει.

Το κοινό των ΗΠΑ δεν είναι πλέον πεπεισμένο ότι οι τεράστιες δαπάνες για τον ιδιωτικό πόλεμο του Τζο Μπάιντεν έχουν νόημα:

Η διήμερη δημοσκόπηση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 4 Οκτωβρίου, αποκάλυψε πως μόνο το 41% ​​των ερωτηθέντων συμφώνησε με τη δήλωση ότι η Ουάσιγκτον "πρέπει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία", ενώ το 35% διαφώνησε και οι υπόλοιποι ήταν αβέβαιοι.
...
Η υποστήριξη για τις αποστολές όπλων στις ΗΠΑ μειώνεται από το Μάιο, όταν δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 46% των Αμερικανών υποστήριξε την αποστολή όπλων, ενώ το 29% ήταν αντίθετο και οι υπόλοιποι αβέβαιοι.

Λίγους μήνες ακόμη και η πλειοψηφία θα απορρίψει οποιαδήποτε νέα αποστολή χρημάτων ή όπλων. Αλλά μη φοβάστε. Τα πλάσματα του Κογκρέσου θα βρουν τρόπους να πετάξουν περισσότερα χρήματα σε μια τρύπα:

Την Κυριακή, ο γερουσιαστής Lindsey Graham (R-SC) είπε ότι θα χρειαστούν περίπου «60 ή 70 δισεκατομμύρια δολάρια» για να περάσει η Ουκρανία μέχρι το 2024, όχι τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο γερουσιαστής Jon Tester (D-MT), πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων Άμυνας της Γερουσίας, είπε πως το πακέτο που εξετάζουν θα χρηματοδοτήσει τον πόλεμο για 15 μήνες, φέρνοντάς τον έως το 2025. Το πακέτο θα βοηθήσει τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεχίσει να υποστηρίζει σύγκρουση ανοιχτού τύπου.

Ο David Ignatius, ο ανεπίσημος εκπρόσωπος της CIA στην Washington Post, αναφέρει δύο απόψεις στο Κίεβο:

Η σύγκρουση αιμορραγεί τη χώρα. Οι Ουκρανοί με τους οποίους μίλησα κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης επίσκεψης γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να παλεύουν για πάντα για να αναζητήσουν κάτι που θα μπορούσε να είναι μια ανέφικτη νίκη. Ούτε όμως θα σταματήσουν.
...
Ο Oleksiy Goncharenko, μέλος της αντιπολίτευσης από την εμπόλεμη Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα, πιέζει μέλη του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Volodymyr Zelensky. «Ανησυχώ πολύ», λέει. "Γιατί; Ρίξτε μια ματιά στην πρώτη γραμμή. Δεν αλλάζει. Για ένα χρόνο δεν αλλάζει. Πληρώθηκε όμως από ένα τεράστιο ποσό ζωών. … Η Ουκρανία δεν μπορεί να πολεμήσει «όσο χρειαστεί». Αυτό θα είναι μια καταστροφή».

Για την Ουκρανία είναι ήδη μια καταστροφή.

Αλλά αν η Ουκρανία αμφισβητεί σοβαρά εάν μπορεί να επιβιώσει σε έναν αγώνα που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, τότε πρέπει να σκεφτεί έναν τρόπο να παγώσει αυτή τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους - με εγγύηση ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος αυτής της συμφωνίας.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν στην Ουκρανία καμία λογική εγγύηση ασφάλειας.

Μια εγγυημένη ασφάλεια θα άφηνε τις ΗΠΑ στη χάρη των τρελών στο Κίεβο. Θα είχαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν, ανά πάσα στιγμή, μια νέα σύγκρουση με τη Ρωσία. Σε μια σύγκρουση που οι ΗΠΑ, με πυρηνικά όπλα, θα υποχρεωθούν τότε να συμμετάσχουν. Καμία Γερουσία δε θα εγκρίνει ποτέ μια τέτοια συνθήκη.

Η Ουκρανία δε θα επιδιώξει την ειρήνη. Όπως μου είπαν πολλοί αυτή την εβδομάδα, είναι πολύ προσωπικό. Ως υπερδύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προσπαθήσουν να κατευθύνουν αυτή τη σύγκρουση προς μια διευθέτηση που προστατεύει την Ουκρανία και δεν επιβραβεύει τη ρωσική επιθετικότητα. Αλλά μη ζητήσετε από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τον σκοπό τους. Δεν θα το κάνουν.

Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να χρηματοδοτούν την Ουκρανία, ο λαός τους δε θα έχει άλλη επιλογή.

Αλλά ο πόλεμος έχει να κάνει με περισσότερα από όσα θα τον χρηματοδοτήσουν η Ουκρανία και οι ΗΠΑ, επειδή οι νεοσυντηρητικοί ηγέτες της πιστεύουν στον ευρύτερο σκοπό του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια πράξη αντιπροσώπου για τις ΗΠΑ για την υποστήριξη της προσπάθειάς τους για παγκόσμια ηγεμονία.

Για τη Ρωσία, την Κίνα και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ο πόλεμος γίνεται για την εξάλειψη αυτής της αναζήτησης.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Πούτιν στην πρόσφατη ομιλία του Valdai στο Σότσι:

Η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι εδαφική σύγκρουση και θέλω να το καταστήσω σαφές. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την έκταση της γης και δεν έχουμε κανένα συμφέρον να κατακτήσουμε επιπλέον εδάφη. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε για να αναπτύξουμε σωστά τη Σιβηρία, την Ανατολική Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή. Δεν πρόκειται για εδαφική σύγκρουση και για προσπάθεια δημιουργίας περιφερειακής γεωπολιτικής ισορροπίας. Το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και πιο θεμελιώδες και αφορά τις αρχές που διέπουν τη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων.

Η διαρκής ειρήνη θα είναι δυνατή μόνο όταν όλοι αισθάνονται ασφαλείς, κατανοούν ότι οι απόψεις τους γίνονται σεβαστές και πως υπάρχει μια ισορροπία στον κόσμο όπου κανείς δεν μπορεί μονομερώς να αναγκάσει ή να εξαναγκάσει τους άλλους να ζήσουν ή να συμπεριφέρονται όπως επιθυμεί ο ηγεμόνας, ακόμη και όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία, τα γνήσια συμφέροντα, τις παραδόσεις ή τα έθιμα των λαών και των χωρών. Σε μια τέτοια ρύθμιση, η ίδια η έννοια της κυριαρχίας απλώς αρνείται και, συγγνώμη, πετιέται στα σκουπίδια.

Γι' αυτό ο πόλεμος θα είναι μακρύς.

Ο Πούτιν όμως δεν έχει καμία αμφιβολία ποιος θα κερδίσει:

Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα θεμέλια αυτού του νέου παγκόσμιου συστήματος, έτοιμη για εποικοδομητική αλληλεπίδραση με όλους όσους αγωνίζονται για ειρήνη και ευημερία, αλλά έτοιμη για σκληρή αντιπολίτευση εναντίον εκείνων που ομολογούν τις αρχές της δικτατορίας και της βίας. Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει ο πραγματισμός και η κοινή λογική και θα δημιουργηθεί ένας πολυπολικός κόσμος.

Θα το κάνει; Σίγουρα το ελπίζω, αλλά υπάρχει αμφιβολία αν θα είναι τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail