Τελικά, τα Abrams κυλάνε στην Ουκρανία αλλά όχι για πολεμικούς σκοπούς

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε και φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς με την επικείμενη άφιξη των αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία. Ωστόσο, υπάρχει μια ανατροπή - φαίνεται ότι αυτά τα τανκς δε θα κυλήσουν στο πεδίο της μάχης σύντομα. Γιατί η Ουκρανία υποχωρεί από τη χρήση τέτοιας σύγχρονης τεχνολογίας;

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η μακροχρόνια επιθυμία της Ουκρανίας επιτέλους υλοποιήθηκε με την άφιξη των αμερικανικών κύριων αρμάτων μάχης M1A1 Abrams. Αυτή η παράδοση, η οποία ξεκίνησε επίσημα, σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην υποστήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία, ένα έθνος που αντιμετωπίζει επί του παρόντος προκλήσεις στις προσπάθειές του να αντεπιτεθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν ενεργά την στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της παραγωγής πυροβολικού και της αποστολής πυρομαχικών διασποράς, παρά την αντίθεση από το GOP και ορισμένους Δημοκρατικούς. Επιπλέον, οι ΗΠΑ προτρέπουν τους συμμάχους τους να συνεισφέρουν πυρομαχικά και πόρους αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παρέχουν πρόσθετη εκπαίδευση σε Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντέξει έναν άλλο σκληρό χειμώνα, οι ΗΠΑ έχουν επίσης προμηθεύσει ζεστά ρούχα και εξοπλισμό παραβίασης. 

Το όνειρο των Abrams: Οι μακροχρόνιες φιλοδοξίες του Zelensky

Η προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει τα αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams ήταν μια μακροχρόνια φιλοδοξία. Το Σεπτέμβριο του 2022, η Ουκρανία ζήτησε σύγχρονα άρματα μάχης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις τους στα βορειοανατολικά και να επεκτείνουν τα εδαφικά τους κέρδη. Ωστόσο, η διαδικασία αντιμετώπισε καθυστερήσεις, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Ανώτατοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας και των δύο εθνών δίστασαν, αναφέροντας προκλήσεις όσον αφορά την εκπαίδευση και την επιμελητεία. Τα άρματα μάχης M1 Abrams, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα άρματα μάχης της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής, αντιπροσωπεύουν ένα ξεχωριστό σύστημα με επιτακτικές απαιτήσεις συντήρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Αρχικά της αρνήθηκαν την πρόσβαση στα άρματα μάχης Abrams, όμως η τύχη της Ουκρανίας άλλαξε τον Ιανουάριο του 2023. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης M1 Abrams ως στρατηγική κίνηση για την αντιμετώπιση της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Η πορεία της Ουκρανίας προς την παραλαβή των τρομερών αρμάτων μάχης M1 Abrams απαιτούσε εκπαίδευση των δυνάμεών της, δεδομένης της νεωτερικότητας των αρμάτων. Με την εκπαίδευση πλέον να έχει ολοκληρωθεί, οι παραδόσεις δεξαμενών βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αισιόδοξοι ότι αυτή η ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας θα προσφέρει στην Ουκρανία σημαντικό πλεονέκτημα στις συνεχιζόμενες προσπάθειές της. Η Ουκρανία, παρά την απόκτηση των αρμάτων μάχης Abrams, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα. Φαίνεται απρόθυμη να αναπτύξει αυτά τα τανκς σε τακτικά σενάρια πεδίων μάχης.

Επιστροφή τανκς στο οπλοστάσιο: Η Ουκρανία σε δίλημμα

Ο Kirill Budanov, επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του ουκρανικού στρατού, επιβεβαίωσε ότι αυτά τα άρματα μάχης Abrams που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις επανάστασης όταν κριθεί απαραίτητο. Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την προσεκτική προσέγγιση έγκειται στην πεποίθηση πως η ανάπτυξή τους απευθείας στην πρώτη γραμμή σε μια συνδυασμένη μάχη όπλων κατά των ρωσικών δυνάμεων θα είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία καταστροφή τους. Ο Μπουντάνοφ τονίζει την ανάγκη για το Κίεβο να χρησιμοποιεί τα τανκς αποκλειστικά σε «πολύ συγκεκριμένες, καλοφτιαγμένες» επιχειρήσεις.

Η εκτεταμένη χρήση πυροβολικού και ναρκών τόσο από τις ρωσικές όσο και από τις ουκρανικές δυνάμεις έχει περιορίσει σημαντικά τη σκοπιμότητα χρήσης τεθωρακισμένου εξοπλισμού σε διάφορα μέτωπα. Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία φαίνεται απρόθυμη να χρησιμοποιήσει αυτά τα άρματα μάχης σε συμβατικά σενάρια μάχης.

Η απροθυμία της Ουκρανίας να αναπτύξει τα αποκτηθέντα τανκς προέρχεται από τις ανησυχίες πως ενδέχεται να μην αντέξουν τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Η παγιωμένη αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, καθιστώντας την Ουκρανία προσεκτική όσον αφορά τη χρήση αυτών των αρμάτων μάχης.

Κατά συνέπεια, είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις αντεπίθεσης. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η προοπτική ενός άλλου πολεμικού αδιεξόδου διαφαίνεται, καθιστώντας τα τανκς περιορισμένης χρησιμότητας για την Ουκρανία. Στην ουσία, αυτά τα άρματα μάχης μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές ανάγκες της Ουκρανίας, δεδομένης της τρέχουσας στρατιωτικής δυναμικής.

Τα άρματα μάχης αντιπροσωπεύουν ένα προκλητικό πλεονέκτημα για την Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον στρατιωτικό τοπίο και την ευπάθειά τους στις ρωσικές πυραυλικές δυνατότητες. Ο χειμώνας που πλησιάζει απλώς προσθέτει στην πολυπλοκότητα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την πρακτικότητα της αποτελεσματικής χρήσης αυτών των τανκς στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Η ουκρανική κυβέρνηση προώθησε αρχικά τα άρματα μάχης Abrams ως ισχυρό μέσο για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας εντός της Ουκρανίας. Ωστόσο, λόγω του συντριπτικού πλεονεκτήματος της Ρωσίας στις δυνατότητες αεροπορικών επιδρομών, η χρήση των αρμάτων μάχης Abrams δεν είναι επί του παρόντος μια βιώσιμη επιλογή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail