Δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, η αξιοπιστία των ΗΠΑ βρίσκεται στον πάτο

Στη δεύτερη επέτειο της ταπεινωτικής εξόδου των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αυτές οι συνέπειες έχουν γίνει σαφείς. Η ουσιαστική ζημιά που προκάλεσε στη φήμη και την ήπια δύναμη της Ουάσιγκτον έχει οδηγήσει τους συμμάχους των Η.Π.Α. στο δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεων με τους παγκόσμιους αμφισβητίες της Αμερικής.

Mohamad Hasan Sweidan - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Στα απομνημονεύματά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θυμάται ένα σημαντικό γεγονός από το 2013 όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι πρότεινε μια μυστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν για να δει δυνάμεις που είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ:

«Μπίμπι, θέλω να κανονίσω μια κρυφή επίσκεψη στο Αφγανιστάν. Θα δείτε με τα μάτια σας τι σπουδαία δουλειά κάναμε εκεί για να προετοιμάσουμε τον αφγανικό στρατό να αναλάβει τη χώρα μόλις φύγουμε».

Οκτώ χρόνια αργότερα, το αποτέλεσμα αυτής της «μεγάλης δουλειάς» ήταν ένα ντροπιαστικό θέαμα, μια διπλωματική ταπείνωση και μια καταστροφή στην εθνική ασφάλεια.

Από εδώ και στο εξής, κάθε Αύγουστος μαρτυρεί την επέτειο της «πιο ταπεινωτικής αντιστροφής για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην πρόσφατη μνήμη», όπως το έθεσε ο Guardian νωρίτερα φέτος.

Δαπανηρή έξοδος από το Αφγανιστάν

Στις 30 Αυγούστου 2021, ο τελευταίος στρατιώτης των ΗΠΑ εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, τερματίζοντας ουσιαστικά έναν πόλεμο και κατοχή δύο δεκαετιών. Όμως η απόσυρση δεν εξελίχθηκε όπως ήθελε η Ουάσιγκτον, οδήγησε αντ' αυτού σε μια κατάσταση που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ακόμη και οι πολιτικοί των ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως «καταστροφική και ταπεινωτική».

Τον Φεβρουάριο του 2022, εκδόθηκε μια έκθεση από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ με τίτλο «Τι έμεινε πίσω: Μια σύντομη αξιολόγηση των στρατηγικών αποτυχιών της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν».

Η έκθεση επικεντρώνεται στην αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να προβλέψει την ταχεία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η οποία δημιουργήθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνόησε πολλές προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών και αποφάσισε να εγκαταλείψει την αεροπορική βάση Μπαγκράμ, παρά τις αναφορές πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους Ταλιμπάν να πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Καμπούλ.

Χρονοδιάγραμμα: Κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. (Φωτογραφία: The Cradle)

Η έκθεση αποκαλύπτει περαιτέρω πως ο Λευκός Οίκος αγνόησε την αντίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην απόσυρση, απέτυχε να σχεδιάσει εκκένωση μέχρι να ήταν πολύ αργά και, στη διαδικασία, εγκατέλειψε δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς εταίρους.

Ο τότε Ρεπουμπλικανός ηγέτης της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy, αναφέρθηκε στην αποχώρηση ως «τραγωδία» και «τη χειρότερη καταστροφή εξωτερικής πολιτικής σε μια γενιά» σε επιστολή που απευθυνόταν στους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής. Υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚόλ έκρινε την απόσυρση καταστροφική και ζήτησε να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Αυτά τα συναισθήματα αντικατοπτρίστηκαν από το κοινό των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψαν διάφορες δημοσκοπήσεις. Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center το 2021 έδειξε πως το 69 τοις εκατό των ερωτηθέντων πίστευαν ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να υλοποιήσουν τους στόχους τους στο Αφγανιστάν.

Ομοίως, μια δημοσκόπηση του CBS News αποκάλυψε ότι το 74 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεώρησαν πως οι ΗΠΑ δεν είχαν εκτελέσει καλά την απόσυρση των στρατευμάτων. Ακόμη και μεταξύ των βετεράνων των ΗΠΑ, ένας σημαντικός αριθμός εξέφρασε αισθήματα προδοσίας (73 τοις εκατό) και προσβολής (67 τοις εκατό), με την πλειοψηφία να αναγνωρίζει τις προκλήσεις για να συμβιβαστεί με το τέλος του πολέμου. Ένα εντυπωσιακό 70 τοις εκατό των βετεράνων πίστευε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν φύγει με τιμή από το Αφγανιστάν.

Ένα πλήγμα στη δυτική ήπια δύναμη

Κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η έννοια της «έξυπνης ισχύος» απέκτησε έλξη στο διάλογο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτή η προσέγγιση, όπως ορίζεται από τον Τζόζεφ Νάι, πρώην κυβερνητικό στέλεχος και πρώην κοσμήτορα στη Σχολή Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ορίζει πως ο πρόεδρος πρέπει να μπορεί να συνδυάζει την σκληρή εξουσία, που χαρακτηρίζεται από καταναγκασμό και αυτό που ο Νάι αποκαλεί «ήπια δύναμη», η οποία βασίζεται στην έλξη. Αυτό σηματοδότησε μια στροφή από την σκληρή εξουσία-κεντρική πολιτική του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους.

Ωστόσο, η οπτική που σχετίζεται με την αποχώρηση των ΗΠΑ υπονόμευσε τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να απεικονιστεί ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερδύναμη.

Ανησυχητικές εικόνες, όπως οι Αφγανοί που προσκολλώνται απελπισμένα σε ένα αμερικανικό αεροπλάνο που έφευγε από την Καμπούλ μόνο για να βρουν φρικτούς θανάτους, καθώς και προσπάθειες να εξασφαλίσουν την έξοδο των Αφγανών παιδιών, απεικόνισαν οδυνηρές σκηνές που θυμίζουν την πτώση της Σαϊγκόν στο τέλος του πολέμου του Βιετνάμ. Αμέτρητα οπτικά αρχεία των Αμερικανών που έδωσαν προτεραιότητα στη δική τους ασφάλεια έναντι των Αφγανών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προβάλουν παγκοσμίως.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Place Branding and Public Diplomacy, εισάγεται μια νέα έννοια που ονομάζεται "παθητική προβολή", η οποία τονίζει τη σημασία της παρακολούθησης της παρακμής της ήπιας δύναμης μιας χώρας και των επακόλουθων συνεπειών στην παγκόσμια θέση της.

Ο συγγραφέας της μελέτης υποστηρίζει πως η «παθητική θέαση» μπορεί να αξιολογηθεί μέσω τριών βασικών δεικτών: τα συστήματα διακυβέρνησης του κράτους (ενδεικτικά των εσωτερικών κρατικών υποθέσεων), την αντίληψη του κράτους από τους κατοίκους του (αντανακλώντας την προοπτική τους) και την αντικειμενική αντίληψη του κράτους από εξωτερικούς φορείς.

Παρατηρώντας αυτούς τους δείκτες, καθίσταται δυνατό να μετρηθεί η υποβάθμιση της φήμης μιας χώρας, η οποία σχετίζεται με τη μείωση της ήπιας ισχύος της. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ήπιας ισχύος συνδέεται με αυξημένη απειλή για την ασφάλεια της χώρας: Μια αποδυναμωμένη θέση ήπιας ισχύος ενθαρρύνει τους αμφισβητίες, θέτοντας έτσι κίνδυνο για την ασφάλεια.

Με βάση αυτή την πρόταση, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η παγκόσμια φήμη των ΗΠΑ μειώνεται ως αποτέλεσμα μιας σειράς αποφάσεων που έχουν λάβει, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν. Αυτό το φαινόμενο εξηγεί δυνητικά την αυξανόμενη διεκδίκηση των συμμάχων της Ουάσιγκτον - όπως αυτοί στον Περσικό Κόλπο - που τους οδηγεί να αντιστέκονται σε ορισμένες απαιτήσεις που ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά συγκρούονται με τα δικά τους.

Εγκατάλειψη συμμάχων και απώλεια εμπιστοσύνης

Ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις έσπευσαν να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, εγκαταλείποντας τους Αφγανούς εταίρους τους στους Ταλιμπάν, αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά ζώων όπως σκύλων και γάτων εκτός της χώρας. Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αποκάλυψε ότι περίπου 9.000 Αμερικανοί έμειναν στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της άτυχης υποχώρησης. Η οπτική επιδεινώθηκε καθώς ο Έρικ Πρινς, ιδρυτής της Blackwater, μιας διαβόητης ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας των ΗΠΑ, πρόσφερε σε ιδιώτες την ευκαιρία να φύγουν από το Αφγανιστάν έναντι αμοιβής 6.500 δολαρίων ανά άτομο.

Ακόμη και οι μεγάλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη απάντησαν με ένα μείγμα δυσπιστίας και συναισθημάτων προδοσίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε ανησυχίες πως «η χαοτική απόσυρση στο Αφγανιστάν μας αναγκάζει να επιταχύνουμε την ειλικρινή σκέψη για την ευρωπαϊκή άμυνα».

Το κοινό αίσθημα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Μίλος Ζέμαν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόσυρση των στρατευμάτων ως «προδοσία». Ομοίως, ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και να επιδιωχθεί πιο ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων μετά την καταστροφή στο Αφγανιστάν.

Αν και αυτές οι απόψεις δεν έχουν μεταφραστεί σε σημαντικές ενέργειες τα δύο χρόνια από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, εκθέτουν τη σαθρή δυναμική των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τους στενότερους συμμάχους της.

Από την οπτική γωνία του Ισραήλ, η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν σήμανε κώδωνα κινδύνου. Μια ανάλυση του 2022 από τους Yoram Schwarzer και Eldad Shavit από το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ερμηνευόταν - εντός και εκτός Ισραήλ - ως προθυμία της Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τους συμμάχους της, δημιουργώντας ενδεχομένως προηγούμενο σε άλλες περιοχές.

Μαθήματα που δεν πήραμε από το Αφγανιστάν


Δύο χρόνια μετά, αυτό που αξίζει την προσοχή μας δεν είναι η ίδια η καταστροφική απόσυρση, όπως την περιγράφει η Δύση, αλλά ο εθισμός στην εξάρτηση από την Ουάσιγκτον και τη μη διδαχή από γεγονότα του παρελθόντος. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε σαφές ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός συμμάχων της Ουάσιγκτον σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της στη Δυτική Ασία, άρχισαν να υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτόν τον εθισμό, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στην άρνησή τους να συμμορφωθούν με τις δυτικές τάσεις κατά της Ρωσίας. Πολλοί από τους συμμάχους της Δυτικής Ασίας της Ουάσιγκτον έχουν αναγνωρίσει έκτοτε την ανάγκη διαφοροποίησης των διεθνών τους σχέσεων για να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης από τις ΗΠΑ.

Ένα από τα βασικά κίνητρα πίσω από την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ήταν η διάθεση πόρων προς άλλες προτεραιότητες, ιδιαίτερα τις περιοχές γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ επανατοποθετούνται στη Δυτική Ασία για να αντιμετωπίσουν βέλτιστα τις αναδυόμενες προκλήσεις και τις συγκρούσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Επί του παρόντος, μεγάλο μέρος της εστίασης των ΗΠΑ στρέφεται στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπου είναι προφανές πως το Κίεβο δεν έχει λάβει υπόψη του τα διδάγματα από την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Αλλά η Δυτική Ασία έχει ξεκάθαρα προχωρήσει από το να συνδέει τις περιουσίες της αποκλειστικά με τις ιδιοτροπίες της Ουάσιγκτον. Είτε ήταν η εγκατάλειψη των Αφγανών συμμάχων των ΗΠΑ, η άρνησή τους να αποκρούσουν τις πυραυλικές επιθέσεις της Υεμένης στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων ή η μονομερής κατάσχεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι φιλοαμερικανοί ηγέτες της περιοχής δεν τοποθετούν πλέον όλα τα στοιχήματά τους στην Ουάσιγκτον.

Αντίθετα, καθώς οι ΗΠΑ προσηλώνονται πιο έντονα στην παρεμπόδιση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, τα κράτη της Δυτικής Ασίας προσεγγίζουν σε μεγαλύτερο αριθμό τα κέντρα ισχύος στη Μόσχα και το Πεκίνο. Αναμφισβήτητα, δύο ένθερμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ , η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εντάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους BRICS - τον παγκόσμιο θεσμό του Νότου που αμφισβητεί την κυριαρχία του δολαρίου σήμερα. Τα δύο κράτη του Περσικού Κόλπου ενώθηκαν από το Ιράν, έναν σημαντικό αντίπαλο των ΗΠΑ, και τα στοιχήματα είναι πως οι BRICS θα εργαστούν συλλογικά για την εξάλειψη του πετροδολαρίου, μιας τεράστιας απειλής για την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Μετά την ουκρανική σύγκρουση, έγινε φανερό ότι μια σημαντική μερίδα των παγκόσμιων συμμάχων της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Δυτική Ασία, βάζουν την κυριαρχία του κράτους στην πρώτη θέση μέσω της περιφρόνησής τους στις δυτικές επιταγές ενάντια στη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με την Κίνα και τη Ρωσία.

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, οι ασιάτες ηγεμόνες στο Ριάντ, το Άμπου Ντάμπι και το Νέο Δελχί, οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν στενές και συνεργατικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, δε θα υπενθυμίζουν αμφιβολία πόσο αδύναμη και αναξιόπιστη έχει γίνει η προβολή ισχύος των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail