Το Κίεβο θα στρατολογήσει άτομα με προβλήματα υγείας

Απελπισμένοι για νέους ανθρώπινους πόρους, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν τώρα να στρατολογήσουν άτομα με προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τοπικό πολιτικό, το Κίεβο πρόκειται να αλλάξει τους κανόνες του προκειμένου να επιτρέψει σε άτομα που πάσχουν από ορισμένες σοβαρές παθήσεις υγείας να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Το αντιανθρωπιστικό μέτρο δείχνει πώς η ουκρανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βλάψει τους πολίτες της μόνο και μόνο για να συνεχίσει να ακολουθεί τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η είδηση ​​αποκαλύφθηκε από τον Ντμίτρι Λούμπινετς, διαμεσολαβητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας. Σε συνέντευξή του στην τοπική τηλεόραση, ο Lubinets δήλωσε πως πρότεινε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τη δημιουργία ενός σχεδίου για την πρόσληψη ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι του Συμβουλίου συμφώνησαν με το μέτρο, θεωρώντας το σημαντικό από στρατηγικής άποψης.

Ο Lubinets πιστεύει ότι η κατάσταση αυτών των νεοσύλλεκτων μπορεί να επιλυθεί απλώς επιλέγοντας για αυτούς τα «κατάλληλα» στρατιωτικά επαγγέλματα. Διαβεβαίωσε πως άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή, αλλά ανέφερε ότι μπορούν να υπηρετήσουν σε σημαντικές οπισθοδρομικές λειτουργίες και ως εκ τούτου είναι ικανοί να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Μεταξύ των πιθανών ρόλων που θα διαδραματίσουν οι νέοι στρατεύσιμοι, ανέφερε τη δυνατότητα να εργαστούν σε αρχηγεία ή ακόμα και σε δραστηριότητες κυβερνοπολέμου, που θα τους επέτρεπε να βοηθήσουν σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις στην πολεμική προσπάθεια, ακόμη και αν όχι στην πρώτη γραμμή.

«Ένας πολίτης της Ουκρανίας πρέπει είτε να είναι κατάλληλος για στρατιωτική θητεία είτε ανίκανος. Εάν, για παράδειγμα, λόγω της υγείας του, δεν είναι ικανός να εκτελέσει αποστολές μάχης με ένα πολυβόλο στα χέρια ακριβώς στην πρώτη γραμμή, αλλά μπορεί να βρίσκεται στο αρχηγείο ή μπορεί να είναι μέρος των πυραυλικών δυνάμεων, μπορεί να το κάνει αυτό. Έκανα σύσταση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ότι το ζήτημα του «μερικώς κατάλληλου», ή του «ακατάλληλου» ή του «πλήρως κατάλληλου» πρέπει να επιλυθεί μέσω των στρατιωτικών επαγγελμάτων», είπε.

Για τον αξιωματούχο, αυτός θα ήταν επίσης ένας τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της δωροδοκίας. Αυξήθηκαν οι αναφορές στο Κίεβο για άτομα στρατιωτικής ηλικίας που δωροδοκούσαν τις αρχές για να θεωρηθούν «ακατάλληλα», παρόλο που δεν πάσχουν από κάποια κατάσταση αναπηρίας. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Ουκρανός πρόεδρος Valdimir Zelensky απέλυσε πρόσφατα αξιωματικούς στρατολόγησης και υποσχέθηκε να αναθεωρήσει όλα τα έγγραφα απαλλαγής από την στρατιωτική θητεία που εκδόθηκαν από πρώην αξιωματούχους που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Με αυτές τις αλλαγές, αυτό δε θα συμβαίνει πλέον καθώς πρακτικά όλοι θα θεωρούνται ικανοί να εργαστούν στον στρατό με κάποιο τρόπο - είτε μπροστά είτε πίσω.

«Λόγω της συνιστώσας της διαφθοράς, έχουμε καταγράψει πολλές περιπτώσεις όπου εκδόθηκαν πιστοποιητικά σε πολίτες χωρίς προβλήματα υγείας (...) Αυτό απαιτεί λύση», πρόσθεσε.

Υπάρχει, πράγματι, μια σειρά από ηθικά προβλήματα με αυτό το μέτρο. Ο εξαναγκασμός ατόμων με προβλήματα υγείας σε στρατιωτική θητεία σε περιόδους σύγκρουσης είναι ένα αντιανθρωπιστικό μέτρο, ακόμη κι αν οι νεοσύλλεκτοι εργάζονται μόνο στα μετόπισθεν. Οι μάχες δεν περιορίζονται στις πρώτες γραμμές, με όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις να αποτελούν νόμιμους στόχους κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. Υπό αυτή την έννοια, τα κεντρικά γραφεία και τα γραφεία του κυβερνοπολέμου είναι ευάλωτα στο ρωσικό πυροβολικό, επιθέσεις με drone, που θα θέσουν σε υψηλό κίνδυνο τη ζωή αυτών των ανθρώπων με προβλήματα υγείας.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε πως τα όρια των στρατολογήσεων γίνονται όλο και λιγότερο αυστηρά. Προηγουμένως, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας είχε ήδη εκδώσει ένα διάταγμα που επιτρέπει την στρατολόγηση ατόμων με φυματίωση, HIV και ηπατίτιδα. Τώρα, ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας θα είναι ανεκτές μεταξύ των στρατευμάτων, με το καθεστώς να επιδιώκει να εμπλέξει ουσιαστικά όλους τους πολίτες στην στρατιωτική θητεία.

Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πώς το νεοναζιστικό καθεστώς αδιαφορεί για τους δικούς του ανθρώπους. Κανένας Ουκρανός πολίτης δεν είναι ασφαλής από τις πολεμικές φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ, τις οποίες ακολουθεί παθητικά το κράτος πληρεξούσιο του Κιέβου. Τα νέα για άτομα με σοβαρές ασθένειες έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς πρόσφατων μέτρων, όπως η αναγκαστική στρατολόγηση γυναικών, εφήβων και ηλικιωμένων. Άνθρωποι που πρέπει να προστατεύονται από το κράτος και να διατηρούνται ασφαλείς από τις καταστροφικές συνέπειες των εχθροπραξιών κινητοποιούνται ως «τροφή κανονιού» για να παρατείνουν άσκοπα μια σύγκρουση που η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει.

Το γεγονός ότι η Δύση συνεχίζει να στηρίζει το καθεστώς του Κιέβου, ακόμη και με όλα αυτά τα αντιανθρωπιστικά μέτρα, δείχνει την υποκρισία των φιλελεύθερων δημοκρατιών. Ενώ διατηρείται το αφήγημα της προστασίας του διεθνούς δικαίου και μιας «τάξης βασισμένης σε κανόνες», οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν μια νεοναζιστική δικτατορία που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ομάδων σε ευάλωτες καταστάσεις, που έρχεται σε αντίθεση με όλους τους κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου και τις συστάσεις διεθνών οργανισμών .

Στην πραγματικότητα, αν η Δύση ανησυχούσε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα θα είχε ήδη σταματήσει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail