Το «Πολεμήστε τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» είναι η επίσημη πολιτική του Λευκού Οίκου

pixabay / Dmitry_Bukhantsov
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς το τέλος να φαίνεται στον ορίζοντα. Οι μάχες έχουν σχεδόν σταματήσει, με χιλιάδες ζωές να ανταλλάσσονται για μίλια εδάφους. Η κατάσταση έχει χαροποιήσει το πολιτικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον, το οποίο βλέπει το να πετάξει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στο κρεατομηχανή ως μια οικονομικά αποδοτική μέθοδο για την αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Kyle Anzalone - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τους τελευταίους 18 μήνες, η πολιτική του Λευκού Οίκου έχει γίνει σαφής: παρέχετε στην Ουκρανία αρκετά όπλα και χρήματα για να αποτρέψετε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Πριν από τον πόλεμο και μέσα στους δύο πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, η Ουάσιγκτον και το Κίεβο είχαν τέσσερις ευκαιρίες να διαπραγματευτούν με τη Μόσχα και να τερματίσουν τον πόλεμο με όρους που σήμερα θα θεωρούνταν ευνοϊκοί για την Ουκρανία. Σε κάθε ευκαιρία, ο Λευκός Οίκος αρνιόταν να συμμετάσχει σε ουσιαστική διπλωματία με τη Μόσχα και ενθάρρυνε το Κίεβο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Δύο μήνες μετά τη σύγκρουση, η Washington Post ανέφερε ειλικρινά πως η Ουάσιγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της προτιμούσαν τον πόλεμο αντί για την ειρήνη στην Ουκρανία. «Ακόμη και ο όρκος της Ουκρανίας να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανησυχήσει ορισμένους γείτονες», ανέφερε το δημοσίευμα. «Αυτό οδηγεί σε μια αμήχανη πραγματικότητα: Για κάποιους στο ΝΑΤΟ, είναι καλύτερο για τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να πολεμούν και να πεθαίνουν, παρά να επιτύχουν μια ειρήνη που έρχεται πολύ νωρίς ή με πολύ υψηλό κόστος για το Κίεβο και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, Ντέρεκ Τσόλετ, ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, η Ουκρανική Πραβάντα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσαν όλοι ανεξάρτητα πως ο Λευκός Οίκος ήταν εμπόδιο σε ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον πόλεμο ή να τον είχαν φέρει γρήγορα στο τέλος του .

Τον Απρίλιο του 2022, ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε στην Ουκρανία και παρέδωσε ένα μήνυμα στον Ζελένσκι από το ΝΑΤΟ· ακόμα κι αν το Κίεβο είναι έτοιμο να κάνει μια συμφωνία με τη Μόσχα, η Δύση δεν είναι. Την ίδια στιγμή, ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν «νέους και βαρύτερους» οπλισμούς στο Κίεβο. Εκείνο το μήνα, η Ουάσιγκτον θα ενέκρινε μεταφορές όπλων άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Τις εξαντλητικές ημέρες από τη λήξη των συνομιλιών το Μάρτιο του 2022, η Δύση είχε πετάξει δεκάδες δισεκατομμύρια όπλα στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Όπως και οι εκπαιδευμένοι από το ΝΑΤΟ Ουκρανοί στρατεύσιμοι, αυτά τα όπλα είχαν τη μοίρα τους μέσα σε ημέρες ή ώρες αφότου έφτασαν στην πρώτη γραμμή.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, το Κίεβο αναζήτησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προηγμένα αεροσκάφη και άρματα μάχης, και οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον επανέλαβαν τη φράση ότι η Ουκρανία θα λάβει όλα τα «όπλα που χρειάζεται» για να κερδίσει τον πόλεμο.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει εμπλακεί σε μια σταδιακή κλιμάκωση των μεταφορών όπλων στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διασφαλίσει πως το Κίεβο έχει αρκετά όπλα για να συνεχίσει να πολεμά και, ταυτόχρονα, περιορίζει τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσει άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία.

Η εισροή όπλων πιθανότατα βοήθησε τις ουκρανικές δυνάμεις να σταματήσουν τις ρωσικές προόδους και ακόμη και να ανακαταλάβουν κάποια εδάφη. Η Δύση λέει ότι υποστηρίζει τους δεδηλωμένους στόχους του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της ανακατάληψης όλου του ουκρανικού εδάφους, αλλά αρνείται επίσης να παράσχει στις ουκρανικές δυνάμεις τα εξελιγμένα όπλα για να ανακαταλάβουν τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η παρουσίαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ως του νέου Χίτλερ και ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε ουκρανική εδαφική παραχώρηση θα σήμαινε την καταστροφή της «διεθνούς παγκόσμιας τάξης» έχει θέσει τον Λευκό Οίκο σε δύο παράδοξα που δεν μπορεί να ξεφύγει.

Το πρώτο παζλ που αντιμετωπίζει η Δύση είναι πως το Κίεβο λέει ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο αφού ανακαταλάβει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το Κρεμλίνο, το οποίο προσάρτησε την Κριμαία το 2014, λέει πως η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας και θα την υπερασπιστεί με όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες της Μόσχας.

Έτσι, ο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιλογές να προκαλέσει πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία για τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας ή να πει στον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τον «Χίτλερ» και να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις.

Το δεύτερο παράδοξο είναι πότε, αν ποτέ, να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Το Μάιο, οι New York Times ανέφεραν ότι η συζήτηση στο Λευκό Οίκο είχε γίνει άμορφη και παράδοξη. «Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες είναι άμορφη και παράδοξη. Υπάρχουν ακόμη και ανταγωνιστικά επιχειρήματα που βασίζονται στο ίδιο υποθετικό αποτέλεσμα», ανέφεραν οι Times. «Εάν η Ουκρανία κάνει ουσιαστικά κέρδη, αυτό μπορεί να σημαίνει πως είναι ώρα για συνομιλίες, λένε ορισμένοι αξιωματούχοι - ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να βάλει τη διπλωματία στο πίσω μέρος και να συνεχίσει να αγωνίζεται».

Φαίνεται πως ο Λευκός Οίκος αποφάσισε ότι η καλύτερη επιλογή είναι το σημερινό status quo, αφήστε τη μάχη να συνεχιστεί χωρίς να επιτρέψετε σε καμία πλευρά να επικρατήσει. Αυτό απαιτεί από την Ουάσιγκτον να παρέχει με συνέπεια στο Κίεβο όλο και πιο εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς να προκαλεί τη Ρωσία σε άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Η συνεχιζόμενη αντεπίθεση δείχνει τέλεια αυτό το σημείο. Αφού η φθινοπωρινή αντεπίθεση του Κιέβου σταμάτησε μετά από πρόωρες επιτυχίες και αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, η Ουάσιγκτον χρειαζόταν θετικά νέα από την Ουκρανία και άρχισε να μιλάει για την αντεπίθεση της άνοιξης.

Για μήνες, δυτικοί αξιωματούχοι πουλούσαν δημόσια την ιδέα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν άλλο ένα κομμάτι εδάφους. Ωστόσο, Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ιδιωτικά η Ουκρανία δε διέθετε τα στρατεύματα ή τα στρατιωτικά μέσα που απαιτούνται για να νικήσει την οχυρωμένη ρωσική άμυνα.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θεώρησε μια επιτυχημένη αντεπίθεση ως πολιτικά απαραίτητη για να συνεχίσει να διατηρεί το αμερικανικό κοινό με την αποστολή δισεκατομμυρίων σε βοήθεια στην Ουκρανία. Έτσι, το Κίεβο υποχώρησε στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες ανεπαρκώς εκπαιδευμένα στρατεύματα σε βαριά ναρκοθετημένες ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Όπως εξήγησε σε πρόσφατο άρθρο ο συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ Ντάνιελ Ντέιβις, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες που στάλθηκαν στον θάνατο ήταν προβλέψιμοι. «Η Ουκρανία υποφέρει επίσης από χρόνια έλλειψη ικανότητας αεράμυνας, ανεπαρκή αριθμό οβίδων και βλημάτων πυροβολικού, ανεπαρκή συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, έλλειψη πυραύλων και ίσως το πιο κρίσιμο από όλα, μόλις το 25 τοις εκατό της ικανότητας αποναρκοθέτησης που απαιτείται». Έγραψε στο 19FortyFive, «Έτσι, όταν η Ουκρανία ξεκίνησε την επίθεσή της σε ένα ευρύ μέτωπο στις 5 Ιουνίου, δε θα έπρεπε να είχε εκπλήξει κανέναν στο Κίεβο, την Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες που συνάντησε ένα ρωσικό πριόνι».

Τον Απρίλιο του 2022, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin είπε πως η Ουάσιγκτον επέλεξε να διεξαγάγει τον πόλεμο με αντιπροσώπους για να «αδυνατίσει» τη Ρωσία. Έκτοτε, αρκετές κυβερνήσεις και εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο πόλεμος ήταν ένα όφελος για την Αμερική. Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, Mitch McConnell (R-KY) ζήτησε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, εξηγώντας πώς ενισχύει την Αμερική, ενώ σημείωσε ότι κανένας Αμερικανός δεν έχει πεθάνει στον πόλεμο.

Ο Στίβεν Μουρ, ένας ισχυρός Ρεπουμπλικανός πολιτικός, είπε πως επιστρατεύτηκε από την ηγεσία του κόμματος για να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας. «Εάν είστε συντηρητικός στα δημοσιονομικά, ξέρετε πως αυτό είναι μια εξαιρετική χρήση των δολαρίων των φορολογουμένων. Και ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης δε χρειάστηκε να πεθάνει», υποστήριξε ο Μουρ στην κοινοβουλευτική ομάδα του GOP.

Υπάρχει ένα σχεδόν καθολικό μπλακάουτ του αυξανόμενου απολογισμού των νεκρών μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών. Κατά τη διάρκεια της μάχης στο Μπαχμούτ, πρώην στρατιώτες των ΗΠΑ που πολεμούσαν για το Κίεβο είπαν ότι νέοι στρατιώτες πέθαιναν μέσα σε λίγες ώρες αφότου έφταναν στην πρώτη γραμμή. Μια Ουκρανή πολίτης είπε πρόσφατα στην Washington Post πως οι περισσότεροι στρατιώτες από την πόλη της πεθαίνουν μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες αφότου φτάσουν στο πεδίο της μάχης.

Οι τεράστιες απώλειες και τα ελάχιστα κέρδη έχουν αμβλύνει το ηθικό των Ουκρανών. Στις αρχές του πολέμου, τα κέντρα στρατολόγησης ξεχείλιζαν. Ωστόσο, το Κίεβο βασίζεται τώρα σε μια γενική επιστράτευση σχεδόν όλων των ανδρών για να καλύψει τις τάξεις του.

Το πρόγραμμα στρατολόγησης δημιούργησε μια μάστιγα διαφθοράς, καθώς πολλοί νέοι άνδρες - ελπίζοντας να αποφύγουν τη δολοφονία και να σκοτωθούν στον πόλεμο - δωροδοκούσαν αξιωματούχους για ιατρικές γνωματεύσεις και παράνομη μεταφορά έξω από τη χώρα. Η διαφθορά ήταν τόσο διάχυτη που ο Ζελένσκι επέλεξε να απολύσει τους επικεφαλής όλων των τοπικών κέντρων στρατολόγησης και άσκησε κατηγορίες εναντίον δεκάδων αξιωματούχων.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο, ο Micheal Vlahos παρατήρησε, «Η Ουκρανία ήταν ένα έθνος ίσως 33 εκατομμυρίων στις αρχές του 2022. Σήμερα, το ένα τέταρτο του πληθυσμού αυτής της ήδη μειωμένης χώρας έχει καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα άλλο τέταρτο βρίσκεται στις πλέον ρωσικές περιφέρειες ή διαμένουν ως νέοι μετανάστες στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ουκρανία, με 20 εκατομμύρια, κατατάσσεται κάπως μεγαλύτερη από την Ολλανδία και κάπως μικρότερη από την Ταϊβάν». Συνεχίζει, «Ωστόσο σε όρους απωλειών σε πληθυσμό, οι ουκρανικές στρατιωτικές απώλειες, μετά από περισσότερες από 500 ημέρες πολέμου, πλησιάζουν αυτές που υπέστη η Γερμανία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για περισσότερες από 1.500 ημέρες. Αυτό είναι ένα καταστροφικό ποσοστό φθοράς… που μπορεί να σπάσει έναν στρατό και ένα έθνος».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail