Ο MBS αλλάζει το πρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας αλλά έχει χτυπήσει τον ισλαμιστικό τοίχο

Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές σε όλο τον κόσμο είναι δυσαρεστημένοι με την αλλαγή παραδείγματος της Σαουδικής Αραβίας στο Ισλάμ. Αλλά, τώρα ο MBS υπερβαίνει τα όρια;


Η άνοδος του ισλαμιστικού εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή έγινε αιτία παγκόσμιας ανησυχίας από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 2010. Με την έγχυση οικονομικών πόρων, το θέμα πήρε ανησυχητική τροπή.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε όλη αυτή την περίοδο, η Μέση Ανατολή είδε μια ανησυχητική κλιμάκωση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, που εκδηλώθηκε μέσω τρομοκρατικών ενεργειών και βίας. Οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης αντιπροσώπευαν τα βάθη στα οποία ο εξτρεμισμός είχε κατακλύσει την περιοχή.

Παρά αυτό το ανησυχητικό σενάριο, η εμφάνιση του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) το 2017 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής. Η ηγεσία του οδήγησε σε ένα κύμα μετριοπαθούς Ισλάμ. Για δεκαετίες, η οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας για θρησκευτικούς θεσμούς σε όλο τον κόσμο προπαγάνδιζε αυτή τη φονταμενταλιστική ιδεολογία, δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος για να ριζώσουν οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) οδήγησε μια στροφή από τον συντηρητισμό στη μετριοπάθεια στη Σαουδική Αραβία. Έχει εισαγάγει βασικές μεταρρυθμίσεις για να προωθήσει μια πιο ανοιχτή και περιεκτική ερμηνεία του Ισλάμ, δίνοντας έμφαση στην ανεκτικότητα και στην ενδυνάμωση των πολιτών. 

Η στροφή προς τη μετριοπάθεια

Ο MBS ανακοίνωσε δημόσια τη δέσμευσή του να επιστρέψει η χώρα στο «μετριοπαθές Ισλάμ», αναζητώντας παγκόσμια υποστήριξη για να μεταμορφώσει το άλλοτε σκληροπυρηνικό βασίλειο σε μια πιο ανοιχτή κοινωνία, προσελκύοντας επενδυτές.

Αυτές οι αλλαγές έχουν συγκεντρώσει θετική προσοχή παγκοσμίως, αλλά αντιμετώπισαν την αντίθεση ορισμένων ισλαμιστών.

Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία έγινε το πρώτο μουσουλμανικό έθνος που περιόρισε τα μεγάφωνα έξω από τα τζαμιά, μια κίνηση που στοχεύει στην προώθηση μιας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης στις θρησκευτικές πρακτικές. Οι προσπάθειες του MBS έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της Σαουδικής Αραβίας και τις ευρύτερες επιπτώσεις στο θρησκευτικό τοπίο της περιοχής.

Οι γυναίκες έχουν επίσης το δικαίωμα να οδηγούν και το θρησκευτικό δόγμα της χώρας δε δεσμευόταν πλέον από μια τυφλή δέσμευση σε συγκεκριμένες διδασκαλίες. Ακόμη και σήμερα, τα θρησκευτικά ιδρύματα υφίστανται αναδιάρθρωση για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και να μειώσουν τον αντίκτυπο των ισλαμιστικών διδασκαλιών στη διακυβέρνηση.

Ο MBS υπερασπίζεται αυτές τις αλλαγές, συγκεντρώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τις κυβερνητικές δομές. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αντιμετώπισαν αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές. Παρά την αντίσταση, η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να προωθεί την πορεία της προς μια πιο μετριοπαθή και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

Αλλά τώρα, η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να κάνει κάτι πιο μεγάλο. Ο MBS έχει τώρα αρχίσει να αναλαμβάνει δράση εναντίον των μαριονετών που ευθύνονται πρωτίστως για τις ριζοσπαστικές πρακτικές. 

Καταστολή ισλαμιστών

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας Prisoners of Conscious, η οποία δημοσιοποίησε τη σύλληψη χθες, ο γνωστός Σαουδάραβας κληρικός Σεΐχης Μπαντρ Αλ-Μεσάρι έχει τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές για άγνωστους προς το παρόν λόγους.

Παρόλο που δεν έχει δοθεί επίσημος λόγος για τη σύλληψη του Al-Meshari, οι παρατηρητές υποπτεύονται ότι συνελήφθη επειδή επέκρινε την Αρχή Ψυχαγωγίας του βασιλείου και την προώθηση δραστηριοτήτων όπως συναυλίες και φεστιβάλ μικτής μουσικής, που έχουν εξοργίσει τους συντηρητικούς.

Πριν από τη σύλληψη του Al-Meshari, άλλοι γνωστοί Σαουδάραβες μελετητές, συμπεριλαμβανομένων των σεΐχηδων Salman Al-Ouda, Awad Al-Qarni και Ali Al-Omari, κρατήθηκαν όλοι από τις σαουδαραβικές αρχές με «κατηγορίες τρομοκρατίας» από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αυτοί οι ριζοσπάστες κληρικοί έχουν από καιρό κυριαρχήσει σε έναν μεγάλο πληθυσμό, οδηγώντας σε ανοιχτή κριτική κατά του MBS για υποτιθέμενη «επαναγραφή του Ισλάμ».

Οι προσπάθειες του διαδόχου έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις, θέτοντας ένα προηγούμενο για ένα πιο περιεκτικό και ανεκτικό Ισλάμ στη Σαουδική Αραβία και ενδεχομένως επηρεάζοντας άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία στην περιοχή.

Θεωρείται ότι προωθεί έναν «βουδισμό του Ισλάμ», υποστηρίζοντας μια μη βίαιη και μετριοπαθή ερμηνεία.

Αν και αυτή η κίνηση έχει συγκεντρώσει υποστήριξη, αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις από κληρικούς με επιρροή όπως ο Al-Meshari, οι οποίοι έχουν μεγάλους θαυμαστές. Παρόλα αυτά, ο MBS είναι αποφασισμένος να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι.

Ο μετασχηματισμός της Σαουδικής Αραβίας υπό τον MBS έχει επίσης ανυψώσει το ρόλο της στην περιφερειακή και παγκόσμια σκηνή. Το έθνος γίνεται και πάλι σημαντικός παίκτης στην οικονομία, την πολιτική και την ασφάλεια. Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι χωρίς κινδύνους, οι ισλαμιστές σίγουρα θα προσπαθήσουν να τον χτυπήσουν και έτσι, ο Σαλμάν πρέπει να περιηγηθεί προσεκτικά για να εξασφαλίσει έναν επιτυχημένο και διαρκή αντίκτυπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail