Το δίλημμα εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας: Αντιμετώπιση ή συνεργασία με την Κίνα;

Η κλίση του Νέου Δελχί προς τον ατλαντικό πυρήνα έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του ως αυτοδύναμης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης και εμποδίζει τις φιλοδοξίες του για ευρασιατική ολοκλήρωση μέσω της συνεργασίας με την Κίνα και τη Ρωσία.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές δυναμικές και στρατηγικές ανακατατάξεις, ο εξελισσόμενος ρόλος της Ινδίας ως «προσώπου ανεφοδιασμού και συντήρησης» για τη ναυτική δύναμη των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αγαπημένη αρχή της «στρατηγικής αυτονομίας» της χώρας.

FM Shakil - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς η Ινδία βαθαίνει την ευθυγράμμισή της με τις ΗΠΑ, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα μεταξύ του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του πρώτου έχει συγκεντρώσει την προσοχή. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή βασικών εγκαταστάσεων, επισκευών και υπηρεσιών συντήρησης για πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ωστόσο, αυτή η νέα εξέλιξη δεν είναι χωρίς επιπτώσεις, καθώς δυνητικά έρχεται σε σύγκρουση με τα κινεζικά συμφέροντα στην περιοχή και θα μπορούσε να επιβαρύνει τις σχέσεις της Ινδίας με τα άλλα μέλη των BRICS και εκείνα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), του οποίου το τελευταίο πλήρες μέλος είναι το Ιράν.

Έχει αναφερθεί ότι ο Μόντι και ο Μπάιντεν κατέληξαν στη συμφωνία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ναυτική επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, όπου το Πεκίνο διαθέτει τη μεγαλύτερη αριθμητική δύναμη στον κόσμο με περίπου 355 πλοία και υποβρύχια.

Επέκταση του Αμερικανικού Ναυτικού στην Ινδία

Οι πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία αποκαλύπτουν πως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να δημιουργήσει τρεις κόμβους συντήρησης και επισκευής στις ινδικές πόλεις Chennai, Mumbai και Goa. Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες κόμβου σε διάφορες περιοχές, όπως η Δυτική Ασία, ο Δυτικός Ειρηνικός, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.

Επικαλούμενος έναν πρώην διοικητή της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, το Nikkei ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει επί του παρόντος επιχειρήσεις από το Ντιέγκο Γκαρσία και τη Δυτική Αυστραλία. Ωστόσο, η δημιουργία κόμβων συντήρησης, επισκευής και εφοδιαστικής στον Ινδικό Ωκεανό θα ενίσχυε σημαντικά την επιχειρησιακή ευελιξία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην αχανή περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

Μιλώντας στο The Cradle, μια πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν λέει: «Οι πιθανές συνέπειες της δημιουργίας αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού είναι τέτοιες που μπορεί να προκαλέσουν ένα αξιοσημείωτο επίπεδο αστάθειας στην περιοχή».

Η πηγή προσθέτει ότι η πρόσφατη εξέλιξη προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του SCO να επιτύχει αποτελεσματικά τους βασικούς της στόχους, ιδιαίτερα την προώθηση της περιφερειακής ηρεμίας και τη διασφάλιση της ασφάλειας.

Μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία

Η προοδευτική αλλαγή στη συνεργασία του Νέου Δελχί με την Ουάσιγκτον υπερβαίνει την παραδοσιακή εστίασή της στην άμυνα και το τεχνολογικό υλικό. Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν μια βαθύτερη συντροφικότητα μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνεται στην προμήθεια πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που έχει εκτοπίσει τη Ρωσία ως βασικό προμηθευτή πετρελαίου στην Ινδία.

Αυτές οι αγορές πετρελαίου σηματοδοτούν μια σημαντική άνοδο στις διμερείς σχέσεις, με αποτέλεσμα την αναβίωση της Ινδίας ως κυρίαρχου παίκτη στην παγκόσμια αγορά. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Ρωσία .

Η εταιρεία ενεργειακών πληροφοριών Vortexa αναφέρει μείωση 6,5 τοις εκατό στις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των εθελοντικών περιορισμών παραγωγής που εφαρμόζει η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο. Τον Ιούνιο, η Ινδία εισήγαγε 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb/d) αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, από το υψηλό ρεκόρ των 1,96 mb/d το Μάιο.

Τον Ιανουάριο του 2023, η Ινδία αγόρασε 406.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από τις ΗΠΑ, τα οποία στη συνέχεια μειώθηκαν σε 244.000 bpd τον επόμενο μήνα και έπεσαν περαιτέρω στα 100.000 bpd τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ παρουσίασαν ανάκαμψη, φτάνοντας τις 119.000 bpd τον Απρίλιο και τις 138.000 bpd το Μάιο, με αξιοσημείωτη αύξηση 62% στις 224.000 bpd τον Ιούνιο.

Η μη ευθυγραμμισμένη στάση της Ινδίας

Μέχρι σήμερα, η Ινδία έχει διατηρήσει επιδέξια μια λεπτή ισορροπία στις σχέσεις της με τις δυτικές χώρες και τον SCO. Καθώς η Ινδία προσπαθεί να αυξήσει την παγκόσμια και περιφερειακή της επιρροή και να τοποθετηθεί ως ηγέτης στον Παγκόσμιο Νότο, προσπαθεί να δημιουργήσει μια καλά βαθμονομημένη εξωτερική πολιτική που θα περιλαμβάνει μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, για να βελτιστοποιήσει τα εθνικά της τα ενδιαφέροντα.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ινδία αντιμετωπίζει τώρα δυσκολίες ενσωμάτωσης στον SCO λόγω του σημαντικού άξονα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι πρόσφατες στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε ο Μόντι στην Ουάσιγκτον έχουν αναμφισβήτητα κάνει το Νέο Δελχί λιγότερο ενθουσιώδες για την πολυπολικότητα και την περιφερειακή ολοκλήρωση.

Έχει προταθεί ότι η Ινδία τρέφει ανησυχίες σχετικά με την κυριαρχία χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία στο πλαίσιο του SCO, οι οποίες θεωρούνται ως αντίπαλοι των ΗΠΑ. Η Ινδία κατανοεί πως οι πολιτικές του SCO θα μπορούσαν ενδεχομένως να έρθουν σε σύγκρουση με αυτές των δυτικών εθνών με την πάροδο των ετών, με τις οποίες το Νέο Δελχί αναζωογόνησε πρόσφατα τους δεσμούς του.

Το δίλημμα του Δελχί

Ωστόσο, ο Δρ Sameer Patil, ανώτερος συνεργάτης στο Observer Research Foundation (ORF) στη Βομβάη και ερευνητής για τις προτεραιότητες εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας της Ινδίας και την αντιτρομοκρατία λέει στο The Cradle ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μόντι έριξε φως στη φύση των συμφωνιών που υπογράφηκαν από τις ΗΠΑ και την Ινδία, τονίζοντας την έμφαση που δίνουν στις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις οικονομικές ανταλλαγές:

«Η εξωτερική πολιτική της Ινδίας βασίζεται στην ιδέα της «στρατηγικής αυτονομίας» και περιλαμβάνει διπλωματικούς δεσμούς τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τον SCO. Ως εκ τούτου, ο χαρακτηρισμός της Ινδίας ως «καθισμένη στο φράχτη» ή σε κατάσταση αναποφασιστικότητας ή ουδετερότητας θα απεικόνιζε ανακριβώς τη στάση της».

Ο Δρ Patil υποστηρίζει περαιτέρω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναλυθούν οι παράμετροι της ινδικής εξωτερικής πολιτικής από διαφορετικές προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές και παγκόσμιες ευθύνες της:

«Από τη δική μου οπτική γωνία, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η εξέταση των διπλωματικών δεσμεύσεων της Ινδίας με τις ΗΠΑ και τον SCO θα πρέπει να προσεγγιστεί χρησιμοποιώντας ξεχωριστά πλαίσια. Η Ινδία θεωρεί τον SCO ως εξαιρετικά σημαντικό στις προσπάθειές της να δημιουργήσει και να διατηρήσει δεσμούς με τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας».

Προσθέτει ότι είναι λογικό για το Νέο Δελχί να συνεχίσει την εμπλοκή του με τα έθνη της Κεντρικής Ασίας λόγω της σύγκλισης των συμφερόντων και των κοινών αντιλήψεων για απειλές σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια.

Ωστόσο, ο Patil υπογραμμίζει τη σημασία της συνεκτίμησης της σχέσης της Ινδίας με τις ΗΠΑ σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο πλαίσιο, εξηγώντας στο The Cradle πως «η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ έχει μεγάλη σημασία, καθώς όχι μόνο συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα αλλά και παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας».

Τα κέρδη της Ινδίας από τον SCO

Η ένταξη της Ινδίας στον SCO το 2017 ώθησε την εστίασή της στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του οργανισμού. Ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Ινδία έχει ισχυρά κίνητρα να ενισχύσει τους δεσμούς της με τον SCO για να τροφοδοτήσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα.

Από τότε που εντάχθηκε στον SCO πριν από χρόνια, η Ινδία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη στις οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες της με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα κράτη μέλη. Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση περίπου 120 τοις εκατό το 2022 πριν από τη σύνοδο κορυφής του SCO στη Σαγκάη.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ινδίας ξεπέρασε το ορόσημο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη. Επιπλέον, το εμπόριο μεταξύ της Ινδίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2019-20.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ινδία υπέστη σημαντικό μετασχηματισμό στις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυε τους δεσμούς με το Πεκίνο και τη Μόσχα για να διαφυλάξει την στρατηγική της αυτονομία.

Ωστόσο, το Νέο Δελχί δεν μπόρεσε να βελτιστοποιήσει τις δυνατότητες του SCO και να προωθήσει αποτελεσματικά τους στόχους του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στον οργανισμό. Συνάντησε επίσης εμπόδια στην αντιμετώπιση ιστορικών τριβών, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και στην ενεργό συμμετοχή στη μη βίαιη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Περιφερειακός ηγεμόνας ή πελατειακό κράτος;

Τα τελευταία 15 χρόνια, η Ινδία έχει γίνει μέλος τεσσάρων πολυμερών οργανισμών, με δύο διακριτές ομάδες να εμφανίζονται: δυτικοί οργανισμοί όπως η G20 και ο Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια (Quad), που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδία και μη δυτικές οργανώσεις όπως ο SCO και οι BRICS, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.

Αυτή η προσέγγιση σηματοδοτεί την επιδίωξη του Νέου Δελχί για μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική, επιτυγχάνοντας μια λεπτή ισορροπία στις σχέσεις του με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, αποφεύγοντας παράλληλα την εμπλοκή στην πολιτική του μπλοκ.

Ωστόσο, η διατήρηση αυτής της ισορροπίας μπορεί να γίνει όλο και πιο δύσκολη καθώς εντείνεται η πόλωση των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ατλαντικών και ευρασιανιστών αυξάνονται, ασκώντας δυνητικά πίεση στην Ινδία να ευθυγραμμίσει εκ νέου τη γεωπολιτική της στάση υπέρ των δυτικών δυνάμεων.

Η Ινδία αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διατήρηση μιας εύθραυστης ισορροπίας, δεδομένου του αναμενόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των ιστορικών εντάσεων με την Κίνα και το Πακιστάν και της ισχυρής συμμαχίας μεταξύ των δύο τελευταίων.

Αυτοί οι παράγοντες θέτουν σημαντικούς περιορισμούς στην ικανότητα της Ινδίας να πλοηγηθεί αποτελεσματικά στη θέση της. Επιπλέον, η ευθυγράμμιση των συμφερόντων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει την ικανότητα να επηρεάσει αρνητικά τα ινδικά συμφέροντα στην περιοχή.  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail