Χάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον έλεγχο της Ουκρανίας;

Τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ήταν ανοιχτός στις διαπραγματεύσεις για μια ειρήνη. Μια προτεινόμενη ειρήνη θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο προτού πεθάνουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί και καταστραφεί η υποδομή της Ουκρανίας, με όρους που ικανοποιούσαν τους στόχους του Κιέβου. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν την Ουκρανία να συνεχίσει να μάχεται για την επιδίωξη, όχι των στόχων της Ουκρανίας, αλλά των μεγαλύτερων αμερικανικών.

Ted Snider - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τερματίζοντας τις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε αξιοσημείωτα: «Αυτός είναι ένας πόλεμος που είναι από πολλές απόψεις μεγαλύτερος από τη Ρωσία, είναι μεγαλύτερος από την Ουκρανία» και επέμεινε ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να πολεμούν και να πεθαίνουν για «βασικές αρχές».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν το δρόμο τους. Τώρα ένα χρόνο αργότερα, με τον πόλεμο να μην πηγαίνει καλά για την Ουκρανία και τη χώρα να γίνεται όλο και πιο απελπισμένη, η Ουκρανία αναγκάζεται να υποχωρήσει για να επιδιώξει τους δικούς της στόχους. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό παίρνει ολοένα και περισσότερο τη μορφή κλιμάκωσης του πολέμου με τρόπο που πλέον θέτει σε κίνδυνο τους αμερικανικούς στόχους.

Η Ουκρανία επιδιώκει τώρα τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας με τρόπο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ. Και φαίνεται να αγνοούν τους περιορισμούς των ΗΠΑ για την επιδίωξή τους. Μήνες αμερικανικής ανεκτικότητας και αποτυχίας να πουν όχι στην Ουκρανία σε κάθε πέρασμα μιας κόκκινης γραμμής, φαινομενικά ενθάρρυνε την Ουκρανία να αγνοήσει τα όρια και τους όρους των ΗΠΑ για τη χρήση όπλων που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ.

Ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειάζεται για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Αυτή είναι η υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία. Αλλά ένας δεύτερος βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η σύγκρουση σε έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Αυτή είναι η υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν στους Αμερικανούς. Ένα πρόσφατο κύμα ουκρανικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας —όχι στο Ντονμπάς ή την Κριμαία, αλλά στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσίας— απειλεί αυτή την υπόσχεση και απειλεί την ασφάλεια των Αμερικανών.

Η Ουκρανία έχει  υποσχεθεί εδώ και καιρό «να μην στοχεύσει το ρωσικό έδαφος με όπλα που παρέχονται από τη Δύση». Πρόσφατα επανέλαβαν αυτήν την υπόσχεση, λέγοντας ότι οι βρετανικοί πύραυλοι κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow «θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους και όχι εντός της Ρωσίας» και παρείχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες «κατ' αποκοπή διαβεβαιώσεις» ότι τα μαχητικά βομβαρδιστικά F-16 θα χρησιμοποιούνται εντός της ρωσικής επικράτειας.

Όμως η Ουκρανία δεν τήρησε αυτές τις υποσχέσεις. Στην επιδίωξη των στόχων τους - εύλογα, δεδομένου πως οι ΗΠΑ επέμειναν να αναβάλουν αυτούς τους στόχους και να συνεχίσουν να πολεμούν τον ρωσικό στρατό για την επιδίωξη των αμερικανικών στόχων - έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή των ορίων και των προϋποθέσεων των ΗΠΑ για τη χρήση όπλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και χτύπησαν εντός της ρωσικής επικράτειας. Αυτή η προκλητικά ανεξάρτητη στρατιωτική στρατηγική αυξάνει τον κίνδυνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να παρασυρθούν σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Στις 3 Μαΐου, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη απενεργοποιήθηκαν πάνω από το Κρεμλίνο σε αυτό που η Ρωσία θεωρεί επίθεση στη Ρωσία και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ουκρανία αρνήθηκε ανάμειξη, επιμένοντας: «Η Ουκρανία διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο Ζελένσκι είπε  κατηγορηματικά: «Δεν κάνουμε επίθεση στον Πούτιν ή τη Μόσχα. Πολεμάμε στο έδαφός μας. Υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας».

Αλλά η επιμονή του Κιέβου πως τήρησε την υπόσχεσή του να μην χτυπήσει εντός «του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ήταν ανειλικρινής. Οι New York Times  ανέφεραν  ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν τώρα πως η επίθεση με drone πραγματοποιήθηκε από «μία από τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες ή μονάδες πληροφοριών της Ουκρανίας».

Και αυτό το χτύπημα ήταν μόνο το πιο τολμηρό σε μια σειρά πρόσφατων χτυπημάτων εντός των συνόρων της Ρωσίας. Τον ίδιο μήνα, η Ουκρανία χτύπησε ένα  στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης και ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο ρωσικό έδαφος. Το Δεκέμβριο, η Ουκρανία πραγματοποίησε δύο επιθέσεις στη ρωσική αεροπορική βάση Ένγκελς.

Στις 23 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε επιδρομή από ουκρανικό έδαφος στη ρωσική περιοχή Belgorod. Για δύο ημέρες, ο Ρώσος στρατός τους πολέμησε πέρα ​​από τα σύνορα. Οι φωτογραφίες της επίθεσης δείχνουν πως τεθωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν στην επιδρομή.

Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση. Ο Denis Nikitin, ο οποίος ακούει και στο όνομα Denis Kapustin, είναι ο επικεφαλής της ομάδας που αναλαμβάνει την ευθύνη για την επιδρομή. Η ομάδα του πραγματοποίησε προηγούμενη εκδρομή σε δύο πόλεις στην περιοχή Bryansk της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα στις 2 Μαρτίου. Εκείνη την εποχή, είπε, παρά τις παρόμοιες ουκρανικές αρνήσεις υποστήριξης ή ανάμειξης, ότι η «διασυνοριακή επιδρομή που διεξήχθη από την Ουκρανία στη Ρωσία είχε την έγκριση του Κιέβου». Είπε στους Financial Times ότι οι  ουκρανικές αρχές υπέγραψαν την επίθεση. «Ναι, φυσικά, αυτή η ενέργεια συμφωνήθηκε», είπε, «αλλιώς δε θα μπορούσε να είχε συμβεί». Συνέχισε λέγοντας: «Αν δεν το συντόνιζα με κανέναν [στο στρατό της Ουκρανίας]…νομίζω ότι απλώς θα καταστρέφονταν».

Παρά τη δημόσια απόρριψη, ένας Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος παραδέχτηκε ιδιωτικά πως «συνεργάστηκε» με τους επιτιθέμενους.

Η Ουάσιγκτον φαίνεται να εκφράζει απογοήτευση για την προφανή απώλεια ελέγχου στο Κίεβο. Ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού Mark Milley είπε ότι ενώ «δεν μπορεί να πει με οριστική ακρίβεια…αν πρόκειται για εξοπλισμό που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ ή όχι…μπορώ να πω πως έχουμε ζητήσει από τους Ουκρανούς να μην χρησιμοποιούν εξοπλισμό που παρέχεται από τις ΗΠΑ για άμεσες επιθέσεις σε Ρωσία». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραπονέθηκε ότι «Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στους Ουκρανούς πως δεν επιτρέπουμε ούτε ενθαρρύνουμε επιθέσεις έξω από τα σύνορα των Ουκρανών». Και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, «άφησε να εννοηθεί η απογοήτευση στην Ουάσιγκτον», λέγοντας : «Ήμασταν αρκετά ξεκάθαροι: Δεν υποστηρίζουμε τη χρήση εξοπλισμού κατασκευής των ΗΠΑ για επιθέσεις στη Ρωσία… είμαστε ξεκάθαροι για αυτό με τους Ουκρανούς».

Ωστόσο, το Associated Press αναφέρει ότι στις 27 Μαΐου, παρά τις πολλαπλές πολύ δημόσιες υπενθυμίσεις από την Ουάσιγκτον, οι ουκρανικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας συνεχίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά drones καταρρίφθηκαν καθ' οδόν προς το διυλιστήριο πετρελαίου Ilsky στη νότια περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Αλμάζναγια. Και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως, για άλλη μια φορά, το Belgorad «δέχτηκε επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις το Σάββατο».

Στην αρχή του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες απώθησαν τα ουκρανικά συμφέροντα και επέμειναν οι Ουκρανοί να πολεμούν και να πεθαίνουν για την επιδίωξη των αμερικανικών στόχων. Το ειρωνικό πλήγμα από αυτό είναι ότι, δεκατέσσερις μήνες αργότερα, η Ουκρανία επιδιώκει ανησυχίες για την ασφάλεια που δημιουργούνται από αυτή την επιμονή με τρόπο που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο του Κιέβου και η Ουκρανία επιδιώκει τώρα τους δικούς της στόχους με τρόπο που αγνοεί τους αμερικανικούς στόχους αυξάνοντας τον κίνδυνο να παρασυρθεί το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail