Η First Republic το τελευταίο θύμα στην τραπεζική κρίση των ΗΠΑ

Η First Republic Bank με έδρα την Καλιφόρνια κατασχέθηκε από τις οικονομικές αρχές των ΗΠΑ την 1η Μαΐου και πουλήθηκε στην JPMorgan Chase σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αμβλυνθεί η δίμηνη τραπεζική κρίση που έχει κυριεύσει τις ΗΠΑ. Η First Republic έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα σε περιουσιακά στοιχεία που κατέρρευσε στην ιστορία των ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσε απώλεια άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις το πρώτο τρίμηνο και απέτυχε να εκπονήσει ένα ικανοποιητικό σχέδιο διάσωσης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιστεύει πως θα πρέπει να διατεθούν συνολικά 13 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι ζημίες της τράπεζας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν οι τιμές των μετοχών της First Republic υποχώρησαν, οι αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν προσφορές από πιθανούς αγοραστές και στη συνέχεια πήραν την κατοχή. Ως μέρος της συμφωνίας, η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), μια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, ορίστηκε ως παραλήπτης της First Republic. Στη συνέχεια, η FDIC πούλησε αμέσως την First Republic στη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, την JPMorgan Chase, η οποία θα ανακτήσει όλες τις καταθέσεις και «σχεδόν» όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας που κατέρρευσε.

«Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να κάνουμε το βήμα, και το κάναμε», δήλωσε ο Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, σε μια δήλωση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

«[Η συναλλαγή] ωφελεί μέτρια την εταιρεία μας συνολικά», δήλωσε η JPMorgan σε δελτίο τύπου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετοχές της JPMorgan αυξήθηκαν κατά 4,3% στις συναλλαγές μετά την εξαγορά της.

«Ας ελπίσουμε πως αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν τα πάντα», είπε ο Ντίμον σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους πριν ανοίξει το χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά και η πώληση της First Republic από το πρακτορείο έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την εκκαθάριση της Silvergate Bank —μιας τράπεζας που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα— και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB). Ακολούθησε η Signature Bank, η οποία έκλεισε λίγες μόνο ημέρες μετά την SVB.

Οι καταρρεύσεις δεν επηρέασαν μόνο τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ, επειδή έγιναν αισθητές και πέρα ​​από τον Ατλαντικό. Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse έπεσε θύμα της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και αναγκάστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές να συγχωνευθεί με την αντίπαλό του, UBS.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ το Μάρτιο κατέληξαν σε συμφωνία με 11 μεγάλες τράπεζες για να δώσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic. Αυτό προφανώς δεν ήταν αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές καθώς η First Republic υποχώρησε κατακόρυφα σε μόλις 654 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2023 και 40 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά της το Νοέμβριο του 2021.

Αν και η First Republic φαινόταν να είναι ισχυρή λόγω της πλούσιας πελατείας της που κατέθεσε μεγάλα ποσά, οι τραπεζικές υποχρεώσεις στις ΗΠΑ τρόμαξαν τους πελάτες. Επειδή τα περισσότερα δάνεια της First Republic ήταν στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου, ήταν εγγυημένη μια οικονομική κατάρρευση όταν τα ενυπόθηκα δάνεια σταθερού επιτοκίου έχασαν την αξία τους λόγω της άνοδος των επιτοκίων

Η First Republic είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην ιστορία των ΗΠΑ που καταρρέει όταν δεν περιλαμβάνονται επενδυτικές τράπεζες, όπως η Lehman Brothers. Με τα περιουσιακά στοιχεία να ανέρχονται στα 233 δισεκατομμύρια δολάρια λίγες μέρες πριν την εξαγορά, η First Republic εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση λόγω της κατάρρευσης της Washington Mutual κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Ακριβώς όπως η First Republic, η Washington Mutual εξαγοράστηκε τελικά από την JPMorgan.

Πριν από την εξαγορά της JPMorgan, ο Nicolas Veron, οικονομολόγος στο Peterson Institute for International Economics, δήλωσε: «Η First Republic αναγνωρίστηκε ως προβληματική τράπεζα ήδη από τα μέσα Μαρτίου και η ανακοίνωση του κλεισίματός της δεν αποτελεί νέο λόγο ανησυχίας. Εάν μια άλλη τράπεζα αποδεικνυόταν εύθραυστη, αυτό θα ήταν άλλο πρόβλημα».

Στην προσπάθειά του να αμβλύνει τις ανησυχίες παρά την εμφανή τραπεζική κρίση, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Το τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και ανθεκτικό και οι Αμερικανοί θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για την ασφάλεια των καταθέσεών τους και την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία να παρέχει πίστωση σε επιχειρήσεις και οικογένειες».

Η κρίση έρχεται επίσης καθώς η Federal Reserve αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό μέσω μαζικών αυξήσεων των επιτοκίων, κάτι που αναμένεται να κάνει και πάλι το Μάιο.

Την τελευταία κατάρρευση της τράπεζας ακολούθησε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από το χρέος «από την 1η Ιουνίου» εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους.

«Μετά την εξέταση των πρόσφατων ομοσπονδιακών φορολογικών εσόδων, η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης μέχρι τις αρχές Ιουνίου και ενδεχομένως ήδη από την 1η Ιουνίου, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο χρέους πριν από αυτή την ώρα», έγραψε η Yellen σε μια επιστολή προς το Κογκρέσο την 1η Μαΐου.

Η επιστολή υπογράμμιζε επίσης ότι «οι ομοσπονδιακές εισπράξεις και οι δαπάνες είναι εγγενώς μεταβλητές και η πραγματική ημερομηνία κατά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσε να είναι αρκετές εβδομάδες καθώς θα γίνουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες».

«Δεδομένων των τρεχουσών προβλέψεων, είναι επιτακτική ανάγκη το Κογκρέσο να ενεργήσει το συντομότερο δυνατό για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους με τρόπο που να παρέχει μακροπρόθεσμη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει την πληρωμή της», προέτρεψε η Yellen.

Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι παρ' όλη τη γενναία συζήτηση του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει τεράστιο άγχος στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, κάτι που μόνο χειροτερεύει καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αντλεί δισεκατομμύρια δολάρια στο καθεστώς του Κιέβου, μια ενέργεια που αποδεικνύεται όλο και περισσότερο μη δημοφιλής στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail