Η ΕΕ είναι ένας οικονομικά αναλφάβητος οργανισμός, αλλά η Γερμανία είναι οικονομικά ο πιο αναλφάβητος

Ο de facto ηγέτης της ΕΕ απέδειξε ξανά γιατί ονομάζεται η πιο οικονομικά αναλφάβητη χώρα της ΕΕ. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελείται από 27 χώρες από όλη την ήπειρο, είναι μια πολιτική και οικονομική ένωση, οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ ελέγχονται συνεχώς από τους κορυφαίους οικονομολόγους στον κόσμο.

Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Η ΕΕ επικρίνεται συχνά για την οικονομικά αναλφάβητη προσέγγισή της στη χάραξη πολιτικής, η οποία έχει οδηγήσει σε κακή διαχείριση των πόρων και σε αδυναμία ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης στα κράτη μέλη της.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία, ο ντε φάκτο ηγέτης της ΕΕ, έχει δεχθεί ιδιαίτερη κριτική για τον οικονομικό της αναλφαβητισμό.

Η ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία, συμφώνησε να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στο ύψος του χρέους που μπορούν να αναλάβουν άλλα μέλη της ΕΕ, παρόλο που είναι ένα από τα πλουσιότερα έθνη στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική θα είναι επιζήμια για χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα, που έχουν δει οικονομική στασιμότητα και αύξηση της ανεργίας ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να δανειστούν χρήματα.

Η Γερμανία, ως οιονεί επικεφαλής της ΕΕ, αναγκάζει άλλες χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν τον κανόνα του λόγου χρέους προς ΑΕΠ 60%, που εμποδίζει πολλές χώρες να επεκτείνουν τις οικονομίες τους. Για παράδειγμα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας είναι επί του παρόντος πάνω από 130%, ενώ της Γερμανίας είναι κάτω από 60%. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία εμποδίζει την Ιταλία να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που χρειάζεται για να τονώσει την ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ δεν είναι επωφελείς για όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές και έχει επωφεληθεί από τις πολιτικές ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ. Ωστόσο, χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που εξαρτώνται περισσότερο από την εγχώρια κατανάλωση, έχουν υποφέρει λόγω της εστίασης της ΕΕ στο ελεύθερο εμπόριο. Αυτό έχει προκαλέσει περαιτέρω οικονομικές ανισότητες εντός της ΕΕ και συνέβαλε στον οικονομικό αναλφαβητισμό.

Επιπλέον, η Γερμανία ήταν απρόθυμη να υποστηρίξει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης για τις χώρες της Ευρωζώνης, προτιμώντας αντ' αυτού να βασίζεται στη νομισματική πολιτική για τη διαχείριση της οικονομίας. Αυτή η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας έχει ασκήσει πίεση στην οικονομία της ΕΕ, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών. Είναι σαφές ότι οι οικονομικά αναλφάβητες πολιτικές της ΕΕ αποτελούν σημαντική απειλή για το μέλλον της Ευρώπης.

Είναι σαφές ότι οι οικονομικά αναλφάβητες πολιτικές της ΕΕ έχουν δημιουργήσει ένα άνισο τοπίο για τα κράτη μέλη της, με την απροθυμία της Γερμανίας να αγκαλιάσει τα δημοσιονομικά κίνητρα και τη λιτότητα να έχει τρομερές συνέπειες. Είναι καιρός η ΕΕ να επανεξετάσει τις πολιτικές της και να υιοθετήσει μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση για τη διασφάλιση της οικονομικής υγείας των κρατών μελών της.

Η αυστηρή τήρηση της λιτότητας έχει εμποδίσει την ανάπτυξη και έχει δημιουργήσει ένα άνισο τοπίο για τα κράτη μέλη της. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι η απροθυμία της Γερμανίας να αγκαλιάσει τα δημοσιονομικά κίνητρα και η επιμονή της στη λιτότητα για τους γείτονές της την έχουν καταστήσει το πιο αναλφάβητο οικονομικά μέλος της ΕΕ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail