Ισλαμική τρομοκρατία στην Ελλάδα: Φόβοι ότι το «τέρας» ξυπνά από τη χειμερία νάρκη

Ήταν η 28η Μαρτίου 2023 όταν οι ελληνικές Αρχές εξάρθρωσαν ένα δίκτυο ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στόχευαν να αιματοκυλήσουν την Αθήνα, με επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η είδηση αυτή, μας υπενθύμισε τα πολύνεκρα και φρικώδη τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και να εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα, το οποίο μέχρι σήμερα ίσως και να το κρύβαμε κάτω από το χαλί... Αφού συμβαίνει αλλού, γιατί όχι και εδώ;

Από: newsbomb.gr - Σωτήρης Σκουλούδης 

Είναι γνωστό ότι ένα παραλίγο τρομοκρατικό χτύπημα, μπορεί να προκαλέσει αφύπνιση, ανησυχία και εγρήγορση, σίγουρα όμως όχι αυτό που είναι ο σκοπός του: ο τρόμος και ο φόβος στον πληθυσμό, ότι κανείς δεν είναι ασφαλής πουθενά και ποτέ, έτσι όπως ίσως νιώθουν ακόμα οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας της Νίκαιας, του Παρισιού, του Λονδίνου της Βιέννης, των Βρυξελλών, του Στρασβούργου και άλλων περιοχών.

Η εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, με μέλη Πακιστανούς οι οποίοι με εντολές από τζιχαντιστές της Μέσης Ανατολής, κοιτίδας της ισλαμιστικής τζιχάντ και των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ίσως μας ταρακούνησε λίγο και να μας έκανε να αναρωτηθούμε κατά πόσο η χώρα μας είναι «θωρακισμένη» απέναντι σε τέτοιου τύπου τυφλά και φριχτά χτυπήματα.

Χτυπήματα, που έχουν στόχο ανυποψίαστους πολίτες, στο όνομα μιας διαστρεβλωμένης, ακραίας και, όπως το λέει ο όρος, τρομοκρατικής ερμηνείας εδαφίων του Κορανίου, που για το άρρωστο μυαλό των αιρετικών εγκληματιών, αποτελούν «εντολή» για την πρόκληση δεκάδων θανάτων «απίστων», και όφελος για αυτούς τη μετά θάνατον ανταμοιβή, έτσι όπως οι ίδιοι τουλάχιστον την κατανοούν, στον υπό πλύση επικίνδυνο εγκέφαλό τους.

Η αλήθεια είναι, ότι για μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες ανεξέλεγκτους μετανάστες προερχόμενους από περιοχές όπου μεσουρανούσαν μέχρι πρότινος οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Μπόκο Χαράμ και οι Ταλιμπάν, ίσως να αποτελεί… ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποιο τραγικό συμβάν. Δεδομένου, δε, ότι κάποιοι από αυτούς που αιματοκύλησαν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όχι απλά πέρασαν από τη χώρα μας, αλλά έμειναν και αρκετό διάστημα σε αυτή, μέχρι να μεταβούν στους «στόχους» τους κάπου πιο βόρεια από εμάς.

Δεν χρειάζονται πολλοί: Αρκεί το μισό… τοις χιλίοις, και πολύ λιγότερο ακόμα, από όσους βλέπουν τη χώρα μας ως μέσο διέλευσης ή και παραμονής, προκειμένου να γραφτεί μια μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία μας. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, άλλωστε, αυτό δεν αποτελεί ένα ακραίο σενάριο, αλλά ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο, το οποίο πρόσφατα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Η τρομοκρατία, άλλωστε, ισλαμική ή μη, συχνά έχει ως σκιώδεις εμπνευστές όχι μόνο κάποιους ακραίους φονιάδες, αλλά οργανωμένες κρατικές οντότητες, οι οποίες είτε ανέχονται για δικούς τους, συνήθως γεωπολιτικούς λόγους, αυτές τις πρακτικές, είτε ακόμα και τις ενορχηστρώνουν, προκειμένου να πλήξουν τον «εχθρό» ή να ασκήσουν πιέσεις, αναλόγως της συγκυρίας και των ευρύτερων συμφερόντων τους.

Η ελληνοτουρκική κρίση των τελευταίων ετών, με τις απειλές πολέμου να παύθηκαν προσωρινά όπως φαίνεται μόνο χάρη στη «διπλωματία των σεισμών», έρχεται να προκαλέσει μια επιπλέον ανησυχία, δεδομένης της αποδεδειγμένης αγαστής συνεργασίας του τουρκικού καθεστώτος με τζιχαντιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος. Ένα Ισλαμικό Κράτος, στη φιλοσοφία και στους στόχους του οποίου, κυριαρχεί ο χάρτης των επιδιώξεών τους, με τη χώρα μας και τα Βαλκάνια μέρος αυτών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πώς μας βλέπουν ήδη κάποιοι ακραίοι τζιχαντιστές, κάπου στη Ράκκα, το Ιντλίμπ, τη Μοσούλη άλλοτε και ίσως και ακόμα πιο κοντά… Ίσως, πια, και εντός των τειχών, δεδομένου ότι η ριζοσπαστικοποίηση κάποιων ανθρώπων, μπορεί, αν δεν έχει ήδη συντελεστεί κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, να ολοκληρωθεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε ένα… διαμέρισμα ή ένα παράνομο (ή μη) τέμενος, κάπου στη γειτονιά μας.

Το Newsbomb.gr με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση γύρω από το σοκαριστικό αυτό παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο ευτυχώς βρίσκεται σε κάμψη έπειτα κι από την -όχι ολοκληρωτική- ήττα των τζιχαντιστών στα πεδία των μαχών της Συρίας και του Ιράκ, πραγματοποίησε ρεπορτάζ με συνεντεύξεις ειδικών, ερευνητών, αλλά και μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, προκειμένου να παρουσιαστεί η διάσταση του ζητήματος, με αφορμή τη σύλληψη, όπως λένε οι Αρχές, των εν δυνάμει τρομοκρατών που αν πετύχαιναν τον σκοπό τους, τώρα θα είχαμε όλοι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, σε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα για όλους μας.

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

Μαίρη Μπόση: «Μπαίνουμε σε νέα επικίνδυνη φάση - Η Ελλάδα μπορεί να γίνει στόχος»

Στον φακό του Newsbomb.gr μίλησε η πλέον ειδικός για θέματα τρομοκρατίας, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς στον τομέα Διεθνούς Ασφάλειας, Πολιτικός Επιστήμονας – Διδάκτορας Νομικής Σχολής και συγγραφέας Μαίρη Μπόση.

Η ειδικός προσδιορίζει το ζήτημα υπό τη σύγχρονη πτυχή του, που απέχει από αυτό που είχαμε μάθει μέχρι πρότινος, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι πια συμπλέει και με την άλλη, πιο άμεση ίσως απειλή των σύγχρονων κοινωνιών το οργανωμένο έγκλημα.

«Μπαίνουμε σε μια νέα, επικίνδυνη φάση του φαινομένου. Η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν ήταν στόχος, δεδομένου ότι απείχε από πρακτικές αποικιοκρατίας και εμπλοκής σε πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τελευταία έχει αλλάξει άρδην και ο τρόπος σκέψης των τρομοκρατών – όπως και ο τρόπος δράσης», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές αλλά και οι πολίτες οφείλουν να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα από τώρα και για το επόμενο διάστημα. Ο ρόλος της Τουρκίας, δε, ως «αρωγός» τέτοιων φριχτών πρωτοβουλιών, δεν θα εξέπληττε κανέναν, δεδομένης της παρούσης -αλλά και διαχρονικής- γεωπολιτικής κατάστασης.

Μάνος Μεϊμαράκης: «Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα»

Ο δημοσιογράφος-ερευνητής με ειδίκευση σε αυτά τα ζητήματα, Μάνος Μεϊμαράκης, δίνει το δικό του στίγμα για τη διάσταση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι η διέλευση -ή και σύλληψη- τζιχαντιστών στη χώρα μας, αποτελούν μάλλον… συνηθισμένο φαινόμενο, παρά μια ανησυχητική εξαίρεση. Η ριζοσπαστικοποίηση ακραίων κύκλων, από τον μεγάλο αριθμό ισλαμιστών που διαβιούν στη χώρα μας, αποτελεί μια μόνιμη απειλή, ενώ οι Αρχές, παρότι έχουν να επιδείξουν επιτυχίες σε αυτόν τον τομέα, δεδομένης και της αποφυγής τρομοκρατικού χτυπήματος όλα αυτά τα χρόνια, οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, διατηρώντας τα κατάλληλα δίκτυα που θα τις βοηθήσουν να αποτρέψουν ένα τραγικό συμβάν.

Η απειλή του «μοναχικού λύκου», άλλωστε, του ενεργού εκτελεστή που θα δράσει αυτόνομα, χωρίς καθοδήγηση, είναι πάντα υπαρκτή, ενώ «πιάνεται» δύσκολα από τις Αρχές, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του ενδεχόμενου χτυπήματος. Σίγουρα, όμως, το θέμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο από την ενδεχόμενη πρωτοβουλία ενός μοναχικού φανατικού φονιά…

Αχμάντ M. Ελντίν: «Καμία σχέση το Ισλάμ με αυτούς τους τρομοκράτες»

O Αχμάντ M. Ελντίν, μουσουλμάνος Έλληνας πολίτης και διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας, από την πλευρά του απορρίπτει τον όρο «ισλαμική τρομοκρατία», καθώς «το Ισλάμ τα καταδικάζει όλα αυτά», ενώ αμφισβητεί κι ότι οι πρόσφατες συλλήψεις των Πακιστανών συνδέονται με πραγματικό ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

«Η άγνοια, η υπερβολή, η καταπίεση, η λάθος ερμηνεία των ιερών κειμένων, αυτά οδηγούν στη ριζοσπαστικοποίηση, η οποία συμβαίνει σε πολλούς τομείς, θρησκείες και ιδεολογίες, όχι μόνο στο Ισλάμ», τονίζει. Η λύση είναι «η ορθή ισλαμική παιδεία όπως ορίζεται όχι από τους δυτικούς, αλλά από το ισλαμικό στοιχείο, με έμφαση στις πρωτογενείς πηγές του Ισλάμ κι όχι στις αιρέσεις που έχουν δημιουργηθεί και προκαλούν τη βία», συμπληρώνει.

Γιώργος Κ. Μαρής: «Αυτά είναι τα νέα όπλα των τρομοκρατών - Γιατί την έχει γλιτώσει η Ελλάδα»

Ο Γιώργος Κ. Μαρής, Δικηγόρος, που έχει διατελέσει Νομικός Σύμβουλος στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας-Λ.Σ., πρ. αντιπρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, μιλώντας στο Newsbomb.gr περιγράφει τον τρόπο δράσης των τρομοκρατών.

«Παρότι έχουμε έντονο μουσουλμανικό στοιχείο λόγω των μεταναστευτικών ροών, ελεγχόμενων και ανεξέλεγκτων, δεν έχουν σημειωθεί τρομοκρατικά συμβάντα ισλαμικής προέλευσης Αυτό καταδεικνύει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα ελέγχουν ικανοποιητικά το ζήτημα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Όμως πάντοτε ελλοχεύει ο εν δυνάμει κίνδυνος για εμάς και για όλη την Ευρώπη.

Οι τρομοκράτες εκ των πραγμάτων χρησιμοποιούν κάθε μορφής όπλα και έχουν προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα που οι έλεγχοι στα πυροβόλα όπλα έχουν αυξηθεί και το παράνομο εμπόριο, παρότι διαδεδομένο, έχει τις εγγενείς δυσκολίες του.

Μεταξύ των μέσω που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις συγκαταλέγεται πλέον το αυτοκίνητο και περιλαμβάνεται και το μαχαίρι.

Το αυτοκίνητο είναι ένα ισχυρότατο όπλο σε βάρος των αστυνομιών και σωμάτων ασφαλείας όλου του κόσμου, όσο βεβαίως και των ανύποπτων πολιτών. Δεν χρειάζεται εκπαίδευση, δεν δημιουργεί υποψίες μέχρι να φτάσει στον στόχο του, μπορεί να χτυπήσει πολύ κόσμο ταυτόχρονα, παρέχει το περιθώριο διαφυγής και μπορεί να φέρει εκρηκτικά. Επίσης δύναται να το αποκτήσει ο κάθε ένας, ενώ η αντιμετώπισή του με πυροβόλα όπλα είναι εξαιρετικά δυσχερής, στα δευτερόλεπτα που ο δράστης επιχειρεί. Στην αγγλική αστυνομία πραγματοποιούνται ειδικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής – vehicle as a weapon (VAW).

Το δεύτερο όπλο είναι το μαχαίρι, σιωπηρό, δεν χρειάζεται εκπαίδευση, είναι διακριτικό και αποκρύπτεται εύκολα, ενώ συχνά «εξισώνεται» με ένα πυροβόλο όπλο όταν η απόσταση του θύτη και του στόχου είναι μικρότερη των 7 μέτρων. Δηλαδή, το 1,5 δευτερόλεπτο που χρειάζεται να αντιδράσει ο άνθρωπος που φέρει πιστόλι στη θήκη του ισούται με τον χρόνο που ο επιτιθέμενος με μαχαίρι από τα 7 μέτρα εφορμά εναντίον του. Αμφότεροι, χρειάζονται 1,5 δευτερόλεπτο για να δράσουν από αυτή την απόσταση.

Τα εκρηκτικά παραμένουν το όπλο με τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα και επειδή πολλές επιθέσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι επιθέσεις αυτοκτονίας, η αντιμετώπιση του δράστη είναι εξαιρετικά δυσχερής, γιατί το σχέδιο δράσης ολοκληρώνεται με την επίθεση και όχι με τη διαφυγή, που δεν τον απασχολεί. Οπότε η πρόβλεψη, η στάθμιση και η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης είναι πολύ δύσκολες.

Το ζενίθ βέβαια της ισλαμικής τρομοκρατίας ήταν όταν μεσουρανούσε ο ISIS και ειδικά όταν οι μαχητές του επέστρεψαν στην Ευρώπη. Οι ατελείωτες επιθέσεις όμως, που είχαν προβλέψει πολλοί, ευτυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν.

Οι τρομοκράτες συχνά επιχειρούν ως «ενεργοί εκτελεστές» (active shooters). Πρόκειται για το φαινόμενο των «μοναχικών λύκων, οι οποίοι με χρήση οπλισμού που διαθέτει όγκο πυρός (συνήθως με τυφέκιο εφόδου και πιστόλι με πολλές γεμιστήρες) πραγματοποιούν επιθέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μην προλάβουν να αντιδράσουν οι Αρχές, αστυνομία και διασώστες. Όμως, δεν παρατηρείται πύκνωση της τρομοκρατίας αυτής της κατηγορίας.

Ευτυχώς η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μέχρι στιγμής στους στόχους της συγκεκριμένης τρομοκρατίας και ίσως πρόκειται για την πολιτική της αντιθετικής σύγκρισης, δηλαδή να πλήττονται επιδεικτικά χώρες που θεωρούν ότι τους αδικούν και να εξαιρούνται από τα πλήγματα, επίσης επιδεικτικά, χώρες που θεωρούν ότι δεν τους έχουν αδικήσει».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail