Ναι, η πολιτική ελίτ της Αμερικής είναι πραγματικά τόσο παραληρηματική

Είμαι ευγνώμων που έχω τους αναγνώστες μου που ζουν έξω από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν μπορούν να πιάσουν τη θερμοκρασία του πολιτικού σώματος. Αυτός είναι ένας από τους στόχους μου — δηλ. να εξηγήσω την κοινωνική παραφροσύνη που είναι ευρέως διαδεδομένη, ειδικά μεταξύ της πολιτικής τάξης του κατεστημένου. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δίνει συνέντευξη από τη Γεωργιανή Υπηρεσία του Radio Free Europe/Radio Liberty και επιβεβαιώνει, λόγω των απαντήσεών του, ότι είναι είτε ένας από τους πιο ανόητους ανθρώπους που έχουν καρφιτσώσει ποτέ με τέσσερα αστέρια είτε ένας από τους πιο αδίστακτους πνευματικά. Ίσως και τα δύο.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά στοιχεία από τα χαμηλά φώτα από τη συνέντευξη :

RFE/RL: Πού βρισκόμαστε τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας;

David Petraeus: Νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της ρωσικής χειμερινής επίθεσης, η οποία δεν έχει επιτύχει τους στόχους της μέχρι στιγμής, και η οποία πιθανότατα δε θα καταλήξει στην επίτευξη αυτών των στόχων. Και ακόμη κι αν [οι ρωσικές δυνάμεις] τελικά καταλάβουν το Μπαχμούτ, θα έχει τέτοιο κόστος που θα ήταν μια άσοφη επίθεση.

Και στη συνέχεια, περιμένουμε την αναμενόμενη ουκρανική επίθεση στα τέλη της άνοιξης-αρχές καλοκαιριού, η οποία θα περιλαμβάνει δυτικά άρματα μάχης, δυτικά οχήματα μάχης πεζικού, πυροβολικό και μια ποικιλία άλλων συστημάτων, καθώς και το είδος της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης μονάδων που θα επιτρέψει στην Ουκρανία για πρώτη φορά καιρός να επιτευχθούν επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων σε αυτόν τον συγκεκριμένο πόλεμο - κάτι που δεν έχει κάνει η Ρωσία στο παρελθόν και κάτι που έκαναν οι Ουκρανοί, σε μέτριο βαθμό, στην επίθεση στο Χάρκοβο το περασμένο φθινόπωρο.

«Τέλος της ρωσικής χειμερινής επίθεσης»; Προφανώς ο Ντέιβιντ δεν αντιλαμβάνεται πως η Άνοιξη ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και οι Ρώσοι δε δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Και ποιοι ήταν οι στόχοι της Ρωσίας; Έχω $1000 σε όποιον μπορεί να μου υποδείξει μια λίστα με ρωσικούς στόχους για τη «χειμερινή επίθεση». Οι μόνοι στόχοι που έχω δει να δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης είναι η αποστρατιωτικοποίηση, η αποναζοποίηση και ο τερματισμός των επιθέσεων πυροβολικού στο Ντονμπάς. Και οι Ρώσοι δεν προσδιόρισαν ποτέ χρονοδιάγραμμα. Με άλλα λόγια, ο Πετρέους κατασκευάζει ένα αχυράνθρωπο και μετά τον γκρεμίζει.

Έπειτα, υπάρχει η εμμονή του κοινού για την επερχόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας. Δε γνωρίζω καμία επιτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία στην ιστορία που είχαν προηγηθεί επανειλημμένες δημόσιες διακηρύξεις σχετικά με την «επικείμενη αντεπίθεση». Αυτό το είδος ακατανόητης παραβίασης του στρατιωτικού δόγματος χρησιμεύει ως υπενθύμιση της αποτυχίας του Ντέιβιντ Πετρέους ως στρατιωτικός διοικητής και ως διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Και τι γίνεται με εκείνα τα «δυτικά τανκς» που θα γυρίσουν το ρεύμα εναντίον της Ρωσίας; Ο στρατηγός Ντέιβιντ μπορεί να θέλει να επανεξετάσει την πρόβλεψή του, δεδομένης της «δεξιότητας» που επέδειξαν δύο Ουκρανοί οδηγοί αρμάτων μάχης αυτή την εβδομάδα σε μια βάση εκπαίδευσης στην Πολωνία:

Ένα Leopard 2A4 που μεταφέρθηκε στην AFU, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην Πολωνία, έπεσε πάνω σε άλλο άρμα και έσκισε τον πυργίσκο του.

Ωχ! Ένα τανκ λιγότερο για αυτή την επίθεση.

Ο Πετρέους συνεχίζει:

Άρα εκεί είμαστε. Συμπληρώσαμε ένα έτος κατά το οποίο η Ρωσία έχασε τη μάχη του Κιέβου, έχασε τη μάχη του Χάρκοβο, έχασε τις μάχες του Σούμι, του Τσερνιχίφ και της Χερσώνας και δεν πέτυχαν τους χειμερινούς στόχους τους. Και τώρα, [θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή επίθεση από νέες ουκρανικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται στη Γερμανία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία και, νομίζω, και πάλι, θα επιτύχουν σε αυτό που η Ουκρανία σχεδιάζει να κάνει.

Ας αγνοήσουμε για μια στιγμή πως η Ρωσία έκανε τακτικές υποχωρήσεις και δεν πολέμησε την Ουκρανία σε καμία από τις λεγόμενες μάχες που απαριθμεί ο Πετρέους. Γνωρίζει το γεγονός ότι η Ρωσία έχει νικήσει επανειλημμένα την Ουκρανία στις Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ και προκάλεσε τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία στη διαδικασία. Τι θα λέγατε για τη Μαριούπολη; Όχι μόνο η Ρωσία νίκησε τις εδραιωμένες ουκρανικές δυνάμεις, αλλά ανοικοδομεί γρήγορα την πόλη.

RFE/RL: Ποιος πιστεύετε πως θα ήταν ο στόχος μιας τέτοιας ουκρανικής αντεπίθεσης;

Πετρέους: Νομίζω ότι θα είναι διπλός. Το ένα θα είναι να διασφαλιστεί πως οι Ρώσοι δε θα είναι σε θέση να ενισχύσουν ή να ανεφοδιάσουν την Κριμαία μέσω του νοτιοανατολικού τμήματος της Ουκρανίας — έτσι ώστε να κόψουν αυτήν την επίγεια γραμμή επικοινωνίας που πέτυχαν με την επίθεσή τους την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι. Και μετά, δεύτερον, να επιφέρει το σπάσιμο, ίσως και την κατάρρευση, των ρωσικών δυνάμεων σε μια αρκετά ευρεία περιοχή της νότιας Ουκρανίας καθώς απελευθερώνουν περισσότερο από το ουκρανικό έδαφος που κατέλαβαν οι Ρώσοι πέρυσι.

Ο στρατηγός Ντέιβ προφανώς δεν έχει αφιερώσει χρόνο για να διαβάσει καμία από τις στρατιωτικές ενημερωτικές διαφάνειες που διέρρευσαν στις ΗΠΑ που αναφέρουν την πλήρη καταστροφή του συστήματος αεράμυνας της Ουκρανίας μέχρι τα μέσα Μαΐου. Αγνοεί επίσης τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως αυτό είναι αλήθεια καθώς η Ρωσία αυξάνει τον αριθμό των εξόδων με αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας που παραδίδουν βόμβες τεράτων. Έπειτα, υπάρχει το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν απασχολημένη τους τελευταίους οκτώ μήνες χτίζοντας ισχυρές αμυντικές θέσεις, γεμάτες με δόντια δράκων, πεδία ναρκών, διασταυρούμενα πεδία πυρός και πυροβολικό σε λεωφόρους προσέγγισης.

RFE/RL: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω συγκεκριμένα για το Bakhmut. Ο Πρόεδρος του Μικτού Αρχηγού των Γενικών Επιτελείων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ουκρανοί το έχουν μετατρέψει σε σφαγείο Ρώσων, πως σφυρηλατούνται εκεί. Θα μπορούσε αυτό να ήταν το σχέδιο της Ουκρανίας από παλιά, να χρησιμοποιήσει τις λεγόμενες τακτικές συμφόρησης και να σπαταλήσει το ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό;

Πετρέους: Δεν ξέρω αν ήταν όλο αυτό το διάστημα, αλλά ξεκάθαρα έγινε αυτό με την πάροδο του χρόνου. Από νωρίς, πιστεύω πως ακόμη και οι Ουκρανοί θα είχαν παρατηρήσει ότι το Μπαχμούτ δεν έχει πραγματική, αληθινή γεωγραφική σημασία. Δεν είναι ένας εξαιρετικός σιδηροδρομικός ή οδικός κόμβος όπως είναι ορισμένες άλλες τοποθεσίες. Αλλά νομίζω πως κατάλαβαν την αξία της υπεράσπισης μιας αστικής περιοχής ενάντια σε μια δύναμη που πολύ αντιεπαγγελματικά απλώς έριχνε στρατιώτες σε αυτό το συγκεκριμένο καζάνι και επέτρεπε σε αυτούς τους στρατιώτες - όπως είπε ο στρατηγός Milley - να σφυρηλατηθούν. Οι απώλειες ήταν συγκλονιστικές, ενώ τα κέρδη ήταν σταδιακά και απίστευτα δαπανηρά. Και νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου, επίσης, ο [Ουκρανός] Πρόεδρος [Volodymyr] Zelenskiy αναγνώρισε ξεκάθαρα την ανάγκη να μη δοθεί στη Ρωσία τίποτα που θα μπορούσε να απεικονιστεί ως νίκη ή ως ρωσικές δυνάμεις που επιτυγχάνουν τους στόχους που έθεσαν για τον εαυτό τους.

Καλώς ήρθατε στη ζώνη του λυκόφωτος. Οι ξένοι αναγνώστες μου πρέπει να καταλάβουν ότι ο Πετρέους πιστεύει ειλικρινά αυτή την ανοησία, παρόλο που οι αναφορές των δημοσίων μέσων ενημέρωσης δείχνουν ξεκάθαρα πως η Ρωσία δεν υφίσταται τεράστιες απώλειες και δεν επιτίθεται σε ανθρώπινα κύματα. Το μεγαλύτερο μέρος των μαχών διεξάγεται από την Ομάδα Βάγκνερ και χρησιμοποιούν τακτικές που ελαχιστοποιούν τις απώλειές τους, ενώ μετατρέπουν τις ουκρανικές θέσεις σε σπίτια Charnel. Μέχρι σήμερα, ακόμη και ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί από το 90% του Μπαχμούτ και οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι να καταστρέψουν μονάδες και εξοπλισμό που προσπαθούν να ενισχύσουν αυτούς τους πολιορκημένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Η κορυφή της αυταπάτης του στρατηγού Ντέιβιντ αποκαλύπτεται σε αυτό το κομμάτι της «ανάλυσης»:

Αλλά αυτό που θα κάνουν οι Ουκρανοί στην επερχόμενη επίθεση, αυτό θα είναι πολύ διαφορετικό. Πρόκειται για συνδυασμένες οπλικές επιχειρήσεις, τις οποίες οι Ρώσοι δεν πέτυχαν ποτέ ούτε στην αρχή, παρά το γεγονός ότι είχαν αναπτύξει μήνες στη Λευκορωσία και στη Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας, όταν θα μπορούσαν να είχαν εκπαιδευτεί σε τέτοιου είδους εργασίες. Αυτή είναι μια συγκλονιστική αποτυχία, κατά την άποψή μου. Αν μου έδινες, ως διοικητής, μήνες να εκπαιδευτώ για εισβολή, νομίζω πως θα μπορούσα να είχα κάνει κάπως καλύτερη δουλειά.

Έχω δύο λέξεις για τον στρατηγό Ντέιβ — Ιράκ, Αφγανιστάν. Ποιες σημαντικές νίκες πέτυχε σε αυτά τα δύο θέατρα; Η απάντηση είναι καμία. Και δεν αντιμετώπισε τις περιχαρακωμένες δυνάμεις, με πυροβολικό και HIMARS, και τανκς, και δεν κατάφερε να νικήσει τις αντάρτικες δυνάμεις οπλισμένες με τουφέκια εφόδου και περιστασιακά με όλμους. Ποτέ δεν ήταν επικεφαλής μάχης εναντίον δυνάμεων που χρησιμοποιούν συνδυασμένα όπλα. Αυτό είναι μόνο ένα ακόμη παράδειγμα της αλαζονείας του και της έλλειψης δεξιοτήτων κριτικής σκέψης.

Δε με συγκλονίζει η ρηχότητα και η άγνοια του Πετρέους. Είναι αυτές οι ιδιότητες που του επέτρεψαν να κερδίσει τέσσερα αστέρια μέσω της επιδέξιας εξάσκησής του στην τέχνη της συκοφαντίας. Και υποθέτω πως ορισμένοι από τους προστατευόμενους του, οι οποίοι είναι προικισμένοι με τον ίδιο βαθμό ανικανότητας, βρίσκονται σε θέσεις διοίκησης έτοιμοι να οδηγήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην καταστροφή.

Δεν πιστεύω ότι ο Πετρέους εμπλέκεται σε μια ψυχολογική δράση που έχει σχεδιαστεί για να εφησυχάσει τους Ρώσους. Ωστόσο, οι Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές πρέπει να σκέφτονται την πλήρη παραποίηση του στρατηγού Ντέιβ για το τι συνέβη στην Ουκρανία από το Φεβρουάριο του 2022 και να αναρωτιούνται: «Είναι πραγματικά τόσο ηλίθιοι οι Αμερικανοί στρατηγοί»; Δεν ξέρω για όλους τους Αμερικανούς Στρατηγούς, αλλά όταν πρόκειται για τον David Petraeus η απάντηση είναι ηχηρή, Ναι!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail