Σενάριο μετά το Μπαχμούτ στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Χιροσίμα λίγες ώρες μετά τη δήλωση από το Κρεμλίνο στη 01:00 την περασμένη Κυριακή, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις ρωσικές δυνάμεις για την «ολοκλήρωση της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Αρτεμόφσκ. (γνωστό ως Bakhmut στην Ουκρανία) 

MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επιχείρηση διήρκεσε 224 ημέρες και εξελίχθηκε σε επική μάχη. Η Ουκρανία πλήρωσε βαρύ τίμημα σε αίμα προσπαθώντας να κρατήσει το Μπαχμούτ, το οποίο ονομάστηκε «Μύλος Κρέατος». Αμερικανοί αναλυτές έχουν απαριθμήσει είκοσι πέντε ουκρανικές ταξιαρχίες και τουλάχιστον 9 τάγματα και 5 συντάγματα - εκτιμώμενη ανάπτυξη τουλάχιστον 120.000 στρατιωτών - που ρίχτηκαν στη μάχη από το Κίεβο. Υπολογίζεται πως το 70% των απωλειών θα σήμαινε ότι η Ουκρανία υπέστη πάνω από 70.000 νεκρούς και τραυματίες. Είναι μια καταστροφική ήττα.

Το συμβατικό στρατιωτικό δόγμα λέει πως ένας στρατός που επιτίθεται σε μια εδραιωμένη δύναμη θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερους στρατιώτες από την αμυντική δύναμη στα οχυρά. Αλλά οι άνδρες της Wagner που αριθμούσαν 32.000 μαχητές αντιμετώπισαν μια δύναμη πληρεξουσίου του ΝΑΤΟ σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη σε αριθμό και εξοπλισμένη με σύγχρονο οπλισμό.

Το σοκ για τη συντριπτική ήττα ζωγραφίστηκε στα πρόσωπα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς αντιμετώπισαν τα μέσα ενημέρωσης στη Χιροσίμα λίγες ώρες μετά την εμφάνιση της δήλωσης του Κρεμλίνου. Διαβάζοντας από ένα προετοιμασμένο κείμενο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε, σε μια σημαντική ανατροπή της πολιτικής, ότι οι ΗΠΑ «θα ξεκινήσουν κάποιες νέες κοινές προσπάθειες με τους εταίρους μας για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε ένα μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς όπως το F-16».

Εν τω μεταξύ, σε μια σειρά από επιδεικτικά επεισόδια, η Ουκρανία άρχισε να χτυπά στόχους στη Ρωσία με όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Υπήρξαν σποραδικές επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων Himars σε Ρώσους αμάχους σε παραμεθόριες πόλεις, δύο επιθέσεις με drone στο Κρεμλίνο και βρετανικές επιθέσεις πυραύλων κρουζ Storm Shadow σε στόχους στη Ρωσία. Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε μια διασυνοριακή εισβολή στην περιοχή του Μπέλγκοροντ με οχήματα και όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ. Αλλά καμία από αυτές τις επιθέσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «game changer».

Ενώ οι ΗΠΑ και το υπόλοιπο ΝΑΤΟ προσποιούνται ότι έχουν άγνοια σχετικά με αυτές τις επιθέσεις, το βασικό γεγονός είναι πως η Ουκρανία λαμβάνει δεδομένα στόχευσης που μόνο πηγές πληροφοριών του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να παράσχουν. Έτσι, η κόκκινη γραμμή δεκαετιών που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο έχει παραβιαστεί — δηλαδή ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία θα επιτεθούν άμεσα ή έμμεσα στο έδαφος της άλλης πλευράς. (Κρατούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα ακόμη και κατά τη διάρκεια της αφγανικής τζιχάντ τη δεκαετία του 1980.)

Θα υπάρξουν συνέπειες. Το πρώτο σημάδι ήρθε με την είδηση ​​ότι τα πυρηνικά όπλα αναπτύσσονται ήδη στη Λευκορωσία και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου βρισκόταν στο Μινσκ για να υπογράψει την απαραίτητη συμφωνία που περιγράφει λεπτομερώς την επιμελητεία της ανάπτυξης. Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία πως η αντίδρασή του στη ρωσική ανάπτυξη είναι «εξαιρετικά αρνητική».

Αλλά στην πραγματικότητα, η πρόθεση της Μόσχας είναι να παράσχει στη Λευκορωσία αποτρεπτική ικανότητα έναντι οποιωνδήποτε βιαστικών κινήσεων του ΝΑΤΟ, όπως η διακοπή της πρόσβασης στο Καλίνινγκραντ. Παρεμπιπτόντως, και οι ΗΠΑ διατηρούν πυρηνικά όπλα σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και πολλά χρόνια.

Αλλά ένα σημείο ανάφλεξης μπορεί πάντα να προκύψει. Η επερχόμενη άσκηση του ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία Air Defender 23 (12-23 Ιουνίου) θα είναι η πιο σημαντική στρατιωτική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στους ευρωπαϊκούς ουρανούς και η πιο εκτεταμένη άσκηση ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων στην ιστορία της δυτικής συμμαχίας — στην οποία συμμετέχουν 25 χώρες του ΝΑΤΟ, 10.000 στρατιωτικό προσωπικό και περίπου 220 αεροσκάφη.

Για να αναφέρω τον Λάρι Τζόνσον, γνωστό Αμερικανό μπλόγκερ και πρώην αναλυτή στη CIA, «μια εκπαιδευτική επιχείρηση αυτού του μεγέθους και κλίμακας στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή μοιάζει με το άναμμα σπίρτου σε δεξαμενή αποθήκευσης βενζίνης». Τούτου λεχθέντος, σε τακτικό επίπεδο, ο ρωσικός στρατός τοποθετείται επίσης για περαιτέρω επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης του Ντονμπάς, αφού απέκτησε τον έλεγχο του Μπαχμούτ, που είναι ένας σημαντικός κόμβος επικοινωνίας μέσω του οποίου όλη η ουκρανική επιμελητεία πέρασε κατά μήκος του τόξου του Ντόνετσκ μέχρι το Σεβερσκ έως τώρα.

Μια αναφορά στην Izvestia την Τετάρτη ανέφερε επικαλούμενη γνώμη ειδικών ότι η Avdiivka και η Maryinka είναι «οι επόμενοι στη σειρά… έτσι ώστε να μην υπάρξει βομβαρδισμός της πόλης του Ντόνετσκ… Στη συνέχεια, θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε το μεγάλο τόξο του Ντονέτσκ — από το Ugledar στο Seversk με πρόσβαση προς την Κωνσταντίνοβκα και το Σλαβιάνσκ. Αυτές είναι οι δύο τελευταίες πόλεις του μεγάλου οικισμού Donbass, ακολουθούμενες από την στέπα (που οδηγεί προς τον ποταμό Δνείπερο) όπου θα είναι πολύ δύσκολο για τον εχθρό να κρατηθεί».

Και πάλι, οι μαχητές της Wagner αντικαθίστανται από τακτικές ρωσικές δυνάμεις για περαιτέρω επιχειρήσεις. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση την Παρασκευή: «Είναι δύσκολο να πούμε πού είναι το οριακό σημείο… Προφανώς, ο βαθμός άμεσης και έμμεσης ανάμειξης σε αυτή τη σύγκρουση από τις χώρες της συλλογικής Δύσης αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Αυτό μπορεί να παρατείνει τη σύγκρουση, αλλά δε θα αλλάξει δραστικά την παλίρροια. Δεν μπορεί να αλλάξει καθόλου την παλίρροια. Η Ρωσία θα συνεχίσει την επιχείρηση και η Ρωσία θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και θα επιτύχει τους καθορισμένους στόχους».

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διεξάγει μια εντατική εκστρατεία βομβαρδισμών για να δυσκολέψει το Κίεβο να συγκεντρώσει το ανθρώπινο δυναμικό και τη δύναμη πυρός που απαιτούνται για να ξεκινήσει και να διατηρήσει μια επιθετική επιχείρηση πέραν λίγων ημερών, και να εντείνει τις επιχειρήσεις της συνολικά για να αποδεκατίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

Το «γνωστό άγνωστο» είναι πώς η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ του 2024 θα επηρεάσει την τροχιά του πολέμου. Η αλλαγή του Μπάιντεν στα F-16 μπορεί να θεωρηθεί ως μια σπασμωδική αντίδραση. Ακόμη και ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Κοινού Επιτελείου Επιτελείου, παραδέχεται ότι τα F-16 δεν είναι ένα «μαγικό όπλο».

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να διερευνά τις προθέσεις των ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στο έγκριτο περιοδικό International Affairs, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε την Παρασκευή πως «η κυβερνώσα ελίτ των ΗΠΑ έχει εδραιωθεί σε μεγάλο βαθμό σε αντιρωσική βάση, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Κατά τη γνώμη μου, η κατάσταση μετατρέπεται σε ανωτέρα βία».

Ωστόσο, ο Ριάμπκοφ, ο οποίος είναι το υψηλόβαθμο άτομο για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεσε επίσης: «Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, είμαστε πρόθυμοι να διατηρήσουμε διάλογο με όποιον έρθει στην εξουσία (στις ΗΠΑ) ή παραμείνει στην εξουσία».

Ως εκ τούτου, η παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και η επιστροφή στο ουδέτερο αδέσμευτο καθεστώς θα παραμείνει μία από τις βασικές προϋποθέσεις μιας επιτυχημένης ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μακριά θα φτάσει το ΝΑΤΟ στην προσεχή σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στο Βίλνιους ή, αν αυτό θα σήμαινε την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας ή κάτι άλλο; Η πιθανότητα οποιωνδήποτε μεγάλων αποφάσεων στο Βίλνιους μπορεί, ίσως, να μειωθεί.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Κρεμλίνο ενστικτωδώς υποδέχτηκε την ιδέα ενός τηλεφωνήματος στον Πούτιν «εν ευθέτω χρόνω», που εκφράστηκε από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς αμέσως μετά την επιστροφή του στο Βερολίνο από τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα. Το Βερολίνο αποδοκιμάζει σταθερά οποιαδήποτε επιταχυνόμενη κίνηση του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal την Παρασκευή για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του, ο Χένρι Κίσινγκερ παρατήρησε επίσης πως «η προσφορά να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν ένα σοβαρό λάθος και οδήγησε σε αυτόν τον πόλεμο». Αντίθετα, ο Κίσινγκερ υποστήριξε μεγαλύτερη σαφήνεια στην στάση της Ρωσίας για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως, ενώ η Ρωσία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ευρώπη για τη δική της ανάπτυξη, είναι επίσης επιφυλακτική για πιθανές απειλές που προέρχονται από τη Δύση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail