Προς «ειρηνικό» συμβιβασμό στα Ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές

Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά προβλέπονται μετά τις εκλογές όπως μαρτυρούν οι τοποθετήσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζωρτζ Τσούνη, του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αλλά και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Mehmet Kemal Bozay στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Από: energia.gr - Της Μύρνας Νικολαΐδου

Αναλυτικότερα ο κ. Τσούνης αφού τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που θα έχει F-35, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία κάποια στιγμή θα λάβει τα F-16 όταν θα έχουν μείνει στο παρελθόν οι εντάσεις και οι ενοχλήσεις. «Ελπίζουμε να επιστρέψουμε στις καλές εποχές με την Τουρκία», ανέφερε με νόημα στην συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη πρέπει να συμπεριφερθεί καλύτερα στην Τουρκία. «Κανένας δεν έχει το μονοπώλια του σωστού και του λάθους» προσέθεσε, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης ειρηνικής συμβιώσεως Ελλάδος και Τουρκίας τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς «δεν είναι Ισραήλ-Παλαιστίνη που τα προβλήματα είναι πιο σημαντικά», προφανώς ξεχνώντας την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι υπάρχει διάθεση και από τους δύο να συμβιβαστούν. «Θα βοηθήσουμε αν μας το ζητήσουν. Εμείς το υποστηρίζουμε», ανέφερε, προεξοφλώντας ουσιαστικά πιθανές διπλωματικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ παρασκηνιακές ή μη το αμέσως επόμενο διάστημα. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσούνης έριξε και την ''βόμβα'' ότι μετά τις εκλογές θα γίνουμε μάρτυρες μια ειλικρινούς διαθέσεως και από τις δύο πλευρές ώστε να επιλυθούν οι διαφορές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τις εκλογές προκειμένου να επέλθει ο ειρηνικός συμβιβασμός, που επιζητεί επιμόνως ο αμερικανικός παράγοντας με στόχο να κλείσει το μέτωπο των ελληνοτουρκικών και να επέλθει ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δένδιας: «Δεν είμαι αφελής»

Σε άλλο πάνελ του φόρουμ ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που παίζει το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι έχει καθήκον να αφήσει το «παράθυρο ευκαιρίας ανοιχτό». «Ούτε αφελής είμαι, ούτε αιθεροβάμων. Ούτε θα μετακινηθούμε από τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Έχω δει όμως κι άλλα στοιχεία στην τουρκική συμπεριφορά και έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε μια ευκαιρία», κατέστησε σαφές ο Υπουργός Εξωτερικών, δικαιολογώντας την στήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία σχετικά με την υποψηφιότητά της στον IMO, διαψεύδοντας ότι υπήρξε ρήγμα στο μέτωπο με την Λευκωσία, καθώς όπως είπε ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για την ελληνική θέση. Ο κ. Δένδιας ομίλησε μάλιστα για την ανάγκη αλλαγών μετά από 63 γύρους ατελέσφορων διερευνητικών συνομιλιών, ενώ τόνισε με νόημα ότι θα πρέπει να πρώτα να υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μετά η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρώην Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επιστροφής της Ελλάδος και της Τουρκίας στο τραπέζι των συνομιλιών με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Συμφώνως προς τον ίδιο, η διευθέτηση των ζητημάτων της οριοθέτησης της υφαλοκρυπίδος και της ΑΟΖ όπως και της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων είναι επείγουσα. Εκτίμησε δε ότι η Ελλάς πρέπει πρώτα να προχωρήσει με την προσέγγιση των «ευκολότερων θεμάτων» όπως είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα και μετά να ασχοληθεί με τις γκρίζες ζώνες και την αποστρατιωτικοποίηση. «Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των στερεοτυπών», τόνισε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Όσον αφορά το κυπριακό, ανέφερε κι αυτός ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να ακολουθήσει το Κυπριακό, καθώς τότε θα υπάρχει και το κατάλληλο momentum. Σε ερώτηση του κ. Έλλις αν την Ελλάδα την συμφέρει η παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε με νόημα ότι οι μεγάλες κρίσεις μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας έχουν κεμαλικό άρωμα.

Από την πλευρά του o Tούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Mehmet Kemal Bozay αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα χώρα, για την οποία μάλιστα ευχαρίστησε την Ελλάδα. «Οι δύο χώρες έδειξαν πόσο κοντά είναι. Οι δύο χώρες έδειξαν μια προσέγγιση στο πλαίσιο της διπλωματίας της αλληλεγγύης», τόνισε, υπογραμμίζοντας δε ότι έγινε στενός φίλος με τον Χρήστο Στυλιανίδη».Ο ίδιος ανέφερε εμφατικά πως «πρέπει να συνεργαστούμε και αυτή η συνεργασία ξεκινά σε επίπεδο γειτονιάς». «Θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε και να κάνουμε αυτές τις συνεργασίες να ανθίσουν. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το ήδη υπάρχον πλαίσιο συμφωνιών, σύνδεσης, τελωνειακής ένωσης, το καθεστώς υποψήφιου μέλους. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να αναζωογονήσουμε αυτές τις διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Tέλος αναφέρθηκε με σ νόημα στην «αξιοποίηση» της Ανατολικής Μεσογείου: «Υπάρχουν ζητήματα ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κατάσταση στη Μεσόγειο μέσω καλής συνεργασίας. Να δημιουργήσουμε το δικό μας οικοσύστημα με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις που θα δώσουν ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε ο ίδιος, ανοίγοντας την πόρτα στην προοπτική της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακού πλούτου της Ελλάδος και της Κύπρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail