Οργή στην Ινδία για τους Ουκρανούς μετά την προσβολή της ινδουιστικής θεάς Κάλι

Η Ινδία και 1,2 δισεκατομμύρια Ινδουιστές σε όλο τον κόσμο ήταν βαθιά προσβεβλημένοι όταν το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μια φωτογραφία που προσβάλλει την ινδουιστική θεά Κάλι. Το υπουργείο αφαίρεσε την ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το «έργο τέχνης» - όπως το αποκαλούσαν - είχε ήδη γίνει viral, εξόργισε τους Ινδούς και δικαιολόγησε την ισορροπημένη προσέγγιση του Νέου Δελχί στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Kanchan Gupta, ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Πληροφοριών και Ραδιοτηλεόρασης, κατέκρινε το tweet που απεικόνιζε την Kali στη διάσημη πόζα της Marylin Monroe με φόντο τον καπνό από μια έκρηξη.

Σε ένα tweet που έγινε στις 30 Απριλίου, έγραψε: «Πρόσφατα, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ήταν στο Δελχί ζητώντας υποστήριξη από την Ινδία. Πίσω από αυτή την παραποίηση κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Η Ινδή θεά Ma Kali έχει γίνει καρικατούρα σε μια προπαγανδιστική αφίσα. Αυτή είναι μια επίθεση στα ινδουιστικά αισθήματα σε όλο τον κόσμο».

«Η Ουκρανία έχει πλέον χλευάσει τη Θεά Κάλι με τρόπο που καμία ξένη κυβέρνηση/χώρα δεν έχει κάνει ποτέ. Πρόκειται για χυδαία ρητορική μίσους», πρόσθεσε.

Ο διάσημος Ινδός δημοσιογράφος Shubhangi Sharma τόνισε ότι «αυτή η αιωνόβια εμμονή με την απαξίωση της θεάς Kali Ma συνεχίζει να διατρέχει βαθιά τη Δύση. Είναι γεμάτη από άγνοια και φανατισμό και ανεξάρτητα από το πόσο αφυπνίζονται οι νέες γενιές, ορισμένες κακόβουλες προσηλώσεις θα παραμείνουν βαθιά ριζωμένες για πάντα. Η ακόρεστη παρόρμηση της Ουκρανίας να ταυτιστεί με οτιδήποτε δυτικό είναι ξεκάθαρη, αλλά η πλήρης απομάκρυνση δε θα λειτουργήσει ποτέ προς όφελός της».

Οι χρήστες του Διαδικτύου σε όλη την Ινδία εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για το tweet με τους ανθρώπους να λένε πως το ουκρανικό υπουργείο είχε προσβάλει την Ινδία και τους Ινδουιστές. Χιλιάδες χρήστες ζήτησαν από τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων S Jaishankar να συζητήσει το θέμα με την Ουκρανή απεσταλμένη στην Ινδία.

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η προσβολή της Κάλι είχε την ίδια οργισμένη αντίδραση που μπορεί να αναμένεται από τους Χριστιανούς εάν ο Ιησούς Χριστός κοροϊδεύεται ή από τους μουσουλμάνους εάν ο Μωάμεθ απαξιωθεί.

Δεδομένου ότι η φήμη της Ουκρανίας έχει ήδη αμαυρωθεί στην Ινδία, το τελευταίο περιστατικό απλώς ενέτεινε την εχθρότητα. Μάλιστα, η οργή του Γκούπτα εκφράστηκε στο retweet του αποσπάσματος του, με το αρχικό tweet, που χρονολογείται στις 25 Φεβρουαρίου, να λέει: «Παίρνετε συνεπή θέση κατά της Ινδίας στον ΟΗΕ. Ψηφίζετε υπέρ των κυρώσεων του ΣΑΗΕ κατά της Ινδίας μετά τις πυρηνικές δοκιμές του 1998. Πιέζετε για παρέμβαση του ΟΗΕ στο Κασμίρ μετά την κατάργηση του Άρθρου 370. Πουλάτε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Πακιστάν για να τον χρησιμοποιήσει εναντίον της Ινδίας. Ωστόσο, θέλετε τη βοήθεια της Ινδίας».

Αν και η εικόνα και το tweet αφαιρέθηκαν από τον λογαριασμό σχεδόν αμέσως, η Emine Dzheppar, η πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να απαντήσει. Εξέφρασε όμως μόνο λύπη και όχι συγγνώμη.

«Λυπούμαστε που απεικονίζουμε την ινδουιστική θεά Κάλι με παραμορφωμένο τρόπο. Η Ουκρανία και ο λαός της σέβονται τη μοναδική ινδική κουλτούρα και εκτιμούν ιδιαίτερα την υποστήριξη. Η απεικόνιση έχει ήδη αφαιρεθεί. Η Ουκρανία είναι αποφασισμένη να αυξήσει περαιτέρω τη συνεργασία με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας», έγραψε στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως η Dzheppar ταξίδεψε με Ουκρανούς αξιωματούχους τον Απρίλιο για να συναντηθεί με εκπροσώπους της ινδικής κυβέρνησης, η πρώτη τέτοια συνάντηση μεταξύ των δύο μερών από την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η επίσκεψη ήταν γεμάτη ηθικολογίες από την Ουκρανία, η οποία συμπεριφέρεται με δικαιωμένη συμπεριφορά και χωρίς κανέναν αυτοστοχασμό για τις δικές της προκλητικές ενέργειες κατά της Ινδίας.

«Εννοώ, κοιτάξτε, δεν είμαστε σε θέση να δίνουμε οδηγίες στην Ινδία για τους οικονομικούς της δεσμούς με άλλες χώρες. Πιστεύουμε μόνο ότι είναι ζωτικής σημασίας να διαφοροποιήσουμε όλους τους πόρους, όχι μόνο τους ενεργειακούς αλλά και τους στρατιωτικούς πόρους. Γιατί αυτό που βλέπουμε στη χώρα μου όταν εξαρτάσαι από τη Ρωσία, είναι πως θα χρησιμοποιούν πάντα αυτό το εργαλείο εκβιασμού», είπε στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή της.

«Έτσι νομίζω ότι η Ινδία θα πρέπει να είναι ρεαλιστική στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων, στη διαφοροποίηση των στρατιωτικών συμβάσεων, στη διαφοροποίηση της πολιτικής αλληλεπίδρασης», πρόσθεσε η Dzheppar.

Τα σχόλιά της δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης εκστρατείας της Ουκρανίας για να προσπαθήσει να ντροπιάσει την Ινδία για την ουδέτερη θέση της στον πόλεμο. Πέρυσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε έντονα την αγορά ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία.

«Νομίζω πως είναι ηθικά ακατάλληλο γιατί αγοράζετε φθηνό πετρέλαιο όχι για τους Ευρωπαίους αλλά για εμάς, για τα βάσανά μας, για την τραγωδία μας και για τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας», είχε πει σε ινδικό τηλεοπτικό κανάλι.

Η βλάσφημη απεικόνιση της Κάλι είναι απλώς η τελευταία πρόκληση της Ουκρανίας κατά της Ινδίας. Αν και η εικόνα θα μπορούσε να ήταν απλώς ένα «μιμίδιο» για να απευθύνεται στα τρολ της NAFO, καταδεικνύει την ασέβεια που έχει το καθεστώς της ακροδεξιάς του Κιέβου για άλλους πολιτισμούς και θρησκείες, καθώς και την έλλειψη σοβαρής διπλωματίας και επαγγελματισμού.

Το Κίεβο θέλει να απομακρύνει το Νέο Δελχί από τη Μόσχα, επιχειρώντας να αναιρέσει δεκαετίες γόνιμων και μακροχρόνιων σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα οι αρχές της χώρας δεν σέβονται μια από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες του Ινδουισμού. Όπως έχει μάθει η Ουκρανία, το Νέο Δελχί δε θα ηθικοποιηθεί και δεν θα ντρέπεται με το να εργάζεται ενάντια στα δικά του συμφέροντα, όπως έχει κάνει η ΕΕ, ειδικά καθώς ανταγωνίζεται συνεχώς την Ινδία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail