Η μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ.: Η αρχή της μακεδονικής ηγεμονίας

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη μάχη της Χαιρώνειας; - Φίλιππος και Αλέξανδρος εναντίον Αθηναίων και Θηβαίων - Το χρονικό της μάχης - Η νίκη των Μακεδόνων και οι συνέπειές της

Τον Αύγουστο του 338 π.Χ. έγινε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας μία από τις πλέον πολυσυζητημένες μάχες της ιστορίας, τόσο για τον τρόπο διεξαγωγής όσο και για την πολιτική σημασία της. Αντίπαλοι ήταν από τη μία πλευρά οι Μακεδόνες με επικεφαλής τον Φίλιππο, που τον συνόδευε ο δεκαοκτάχρονος τότε Αλέξανδρος και από την άλλη, οι Αθηναίοι και οι Θηβαίοι με τους συμμάχους τους Κορίνθιους, Κερκυραίους, Αχαιούς, Ακαρνάνες, Ευβοιώτες, Μεγαρείς και Λευκαδίτες. Η Χαιρώνεια βρίσκεται στη Βοιωτία, 13 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της Λιβαδειάς.
 
Από: Πρώτο Θέμα - Μιχάλης Στούκας

Τι προηγήθηκε της μάχης της Χαιρώνειας;
 
Ο Φίλιππος αφού κατατρόπωσε τους σκληροτράχηλους λαούς που συνόρευαν με τη Μακεδονία θέλησε να εξασφαλίσει την ηγεμονία του στην Ελλάδα για να μπορέσει να ασχοληθεί απερίσπαστος με την εκστρατεία στην Ανατολή. Στη νότια Ελλάδα, με μια σειρά από επιτυχείς ελιγμούς και διπλωματικές κινήσεις έγινε μέλος της Δελφικής Αμφικτιονίας και ως εκτελεστής αποφάσεων της κυριάρχησε βαθμιαία στον κυρίως χώρο της κλασικής Ελλάδας.

Η άλλοτε κραταιά Αθήνα όμως έθετε εμπόδια στην διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Μακεδονίας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 340 π.Χ. έστειλε πλοία στο Βυζάντιο, αποικία των Μεγαρέων που πολιορκούσε ο μακεδονικός στρατός. Οι αποτυχίες του Φίλιππου στο Βυζάντιο και την Πέρινθο και η απόσυρση του στρατού του στο εσωτερικό της Βαλκανικής ενίσχυσαν τα αντιμακεδονικά στοιχεία στη Θήβα που παρέσυραν το Βοιωτικό Κοινό να καταλάβει τη Νίκαια της Θεσσαλίας (Ιούλιος 339 π.Χ.). Αυτή η ενέργεια στρεφόταν τόσο εναντίον των Θεσσαλών, τους άρχοντες των οποίων είχε προσεταιριστεί ο Φίλιππος, όσο και εναντίον των Μακεδόνων που διατηρούσαν εκεί μικρή φρουρά.

Ο Φίλιππος βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε για να κινηθεί εναντίον των Αθηναίων και των Θηβαίων. Πολύ γρήγορα ετοίμασε ένα μικρό και ευκίνητο στρατιωτικό τμήμα και εισχώρησε στη Φωκίδα παρακάμπτοντας τις Θερμοπύλες όπου θα αντιμετώπιζε υποχρεωτικά τους Βοιωτούς.

 
Από την Ηράκλεια Τραχινία οδήγησε τους άνδρες του μέσα από χαράδρες και δύσβατους ορεινούς δρόμους στο Κυτίνιον της Δωρίδας και από εκεί στην Ελάτεια (Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος του 339 π.Χ.) που ανήκε τότε στη Φωκίδα (σήμερα ανήκει στη Φθιώτιδα). Η Ελάτεια είχε εκκενωθεί από τους περισσότερους κατοίκους της και τα τείχη της είχαν κατεδαφισθεί. Ο Φίλιππος εγκατέστησε εκεί τον στρατό του και άρχισε να την οχυρώνει. Δεν έκανε όμως καμία περαιτέρω ενέργεια και ανέμενε να καταρρακωθεί το ηθικό των αντιπάλων του από το δέος που προκαλούσε η παρουσία του στην Ελάτεια, από την προπαγάνδα των πρακτόρων του, αλλά και από τις ενέργειες των φιλικά προσκείμενων στους Μακεδόνες πολιτών στις εχθρικές πόλεις. Παράλληλα επέτρεψε στους Φωκείς να οχυρώσουν και πάλι τις πόλεις τους και τους υποσχέθηκε μείωση από 30 σε 10 τάλαντα των εξαμηνιαίων δόσεων που όφειλαν.

Ο Δημοσθένης και η συμμαχία Αθηναίων και Βοιωτών
 
Η είδηση ότι ο Φίλιππος έφτασε στην Ελάτεια χωρίς να περάσει από τις Θερμοπύλες που τις κρατούσαν οι αντίπαλοί του, αναστάτωσε και πτόησε τους αντιπάλους τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θήβα. Η ψυχολογική κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Αθήνα αποτυπώνεται από τον Δημοσθένη στον λόγο του «Περί Στεφάνου»: «Εσπέρα μεν γαρ ην, ήκε δ’ αγγέλλων τις ως τους πρυτάνεις ως Ελάτεια κατείληπται» («Ήταν βράδυ, έφτασε κάποιος που ανήγγειλε στους πρυτάνεις ότι η Ελάτεια καταλήφθηκε»).

Μετά τον αρχικό πανικό την επόμενη μέρα οι πρυτάνεις συγκάλεσαν τη Βουλή και οι πολίτες έσπευσαν στον χώρο συνεδριάσεων της Εκκλησίας του Δήμου. Ο μόνος που μίλησε ήταν ο Δημοσθένης που είπε ότι οι Θηβαίοι εχθρεύονται τον Φίλιππο και είναι έτοιμοι να πολεμήσουν, διαφορετικά οι Μακεδόνες θα βρίσκονταν ήδη στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία. Συμπέρανε ότι έπρεπε να συμμαχήσουν Αθηναίοι και Θηβαίοι και κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση της Εκκλησίας του Δήμου.

Πρέσβεις των Αθηναίων και του Φίλιππου έφτασαν ταυτόχρονα στη Θήβα. Επικεφαλής των Αθηναίων ήταν ο δεινός ρήτορας Δημοσθένης, πασίγνωστος για τα αντιμακεδονικά του φρονήματα καθώς πίστευε ότι η Αθήνα μπορούσε να ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη, ενώ εκτός από Μακεδόνες, η πρεσβεία του Φίλιππου περιελάμβανε Θεσσαλούς, Αινιάνες, Δόλοπες, Αχαιούς της Φθιώτιδας και Αιτωλούς, δηλαδή εκπροσώπους όλων των συμμάχων του. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν κι ο περίφημος πρέσβης Πύθωνας ο Βυζάντιος. Οι Θηβαίοι άκουσαν και τις δύο πλευρές.

Αν και είχαν συνάψει σύμφωνο συμμαχίας με τον Φίλιππο, άλλαξαν τη στάση τους, παρά την προσπάθεια των απεσταλμένων του Μακεδόνα βασιλιά να τους μεταπείσουν. Έτσι, Αθήνα και Κοινό των Βοιωτών αποφάσισαν να ξεκινήσουν άμεσα πολεμικές προετοιμασίες.

Ο χειμερινός πόλεμος
 
Οι Αθηναίοι και οι Βοιωτοί επιστράτευσαν όλους τους ικανούς άνδρες από 20 έως 50 ετών. Οι Αθηναίοι συγκέντρωσαν 10.000 πεζούς και 600 ιππείς καθώς και 10.000 μισθοφόρους. Οι Βοιωτοί 11.000-12.000 πεζούς και 800 ιππείς. Οι δυνάμεις αυτές κατέλαβαν δύο κομβικά σημεία, τους Παραποταμίους που απείχαν 12 χιλιόμετρα από την Ελάτεια και μια θέση κοντά στη σημερινή Γραβιά, ανάμεσα στο Κυτίνιον που κατείχε ο Φίλιππος και την Άμφισσα. Επικεφαλής και των δύο τμημάτων ήταν Θηβαίοι στρατηγοί. Ο Φίλιππος είχε εγκαταστήσει τις δυνάμεις του σε δύο οχυρά σημεία: την Ελάτεια και το Κυτίνιον που απείχαν μεταξύ τους 30 χλμ. Από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο ή τον Ιούνιο οι δύο στρατοί απέφυγαν να εμπλακούν σε μεγάλη μάχη.
Προσωρινά, οι Αθηναίοι και οι Θηβαίοι ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι. Ο Φίλιππος είχε αναχαιτισθεί, οι πιο σημαντικές συμπλοκές είχαν λήξει με αποτυχίες του, ο αθηναϊκός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο, τα σιταγωγά πλοία κατέφθαναν στον Πειραιά χωρίς εμπόδια και οι τιμές των δημητριακών ήταν χαμηλότερες απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Οι Αθηναίοι τέλεσαν με λαμπρότητα και αγαλλίαση τις καθιερωμένες εορτές τους και οργάνωσαν και ευχαριστήριες θυσίες. Μάλιστα τότε απένειμαν για δεύτερη φορά χρυσό στέφανο στον Δημοσθένη.

Τον Ιούνιο του 338 π.Χ. ο Φίλιππος ανέλαβε δράση. Είχαν ήδη φτάσει τα τμήματα του στρατού του που είχαν μείνει στη Μακεδονία καθώς και τμήματα Θεσσαλών και άλλων συμμάχων. Κατέλαβε την Άμφισσα και τη Ναύπακτο την οποία παρέδωσε στους συμμάχους του Αιτωλούς όπως είχε υποσχεθεί. Από τη Ναύπακτο, έστειλε ένα απόσπασμα για να καταλάβει τους Δελφούς και να εισβάλει στη Βοιωτία. Αυτή η κίνηση ανάγκασε τους Αθηναίους και τους Βοιωτούς να αφήσουν τους Παραποταμίους που δεν κάλυπταν πια τη Βοιωτία και να συμπτυχθούν στη Χαιρώνεια που προσφερόταν άριστα για άμυνα.

Ανάμεσα στη Χαιρώνεια που βρίσκεται σε ένα από τα αντερείσματα του όρους Θουρίου και στην κοίτη του Βοιωτικού, μεσολαβούν μόλις δύο χιλιόμετρα. Από εκεί ήταν υποχρεωμένος να περάσει ο στρατός του Φίλιππου διασχίζοντας την κοιλάδα του Κηφισού που οδηγεί από τη Φωκίδα στη Βοιωτία.

 
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail