Την 21η Μαΐου κρίνονται και οι δημοσκόποι

Καταγράφουν τους συσχετισμούς ή τους διαμορφώνουν;

Ο υπογράφων μελετά προσεκτικά τα αποτελέσματα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Από: ieidiseis.gr / Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Έχει τις –πολλές και μεγάλες- απορίες του και θέτει τα ερωτήματά του, που επίσης είναι μεγάλα και πολλά. Αλλά μέχρι εκεί.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις και, κυρίως, οι δημοσκόποι δεν κρίνονται, το ίδιο και με εκείνους που αμφισβητούν.

Όλοι άλλωστε θα κριθούν το βράδυ της Κυριακής.

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, η αμφισβήτηση απέναντί τους θα πάψει να υπάρχει και δεν θα μπορούν κόμματα να κρύβουν τις αδυναμίες τους πίσω από επιθέσεις στις μετρήσεις.

Αν οι δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιωθούν, κάποιοι δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν, γιατί αντί να επιχειρούν να καταγράφουν την πραγματικότητα, επιχειρούν να τη διαμορφώσουν- και πάντοτε υπέρ ενός συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού. Γιατί αντί να τηρούν την επιστήμη θα έχουν βάλει στη δουλειά τους πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες.

ΥΓ1: Μετά τις κάλπες θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις δημοσκοπήσεις. Αν, δηλαδή, απλώς ενημερώνουν ή αν επηρεάζουν συνειδήσεις με τον τρόπο παρουσίασης των μετρήσεων.

ΥΓ2: Η αναδρομή στην ιστορία μας δείχνει πως την τελευταία Πέμπτη ή Παρασκευή, δυο ή τρεις μέρες πριν τις κάλπες, κάποιες από τις μετρήσεις αντιστοιχούν κάπως τα ευρήματά τους με την πραγματικότητα, προφανώς για να μην εκτεθούν τόσο πολύ. Λέτε να το δούμε και τώρα;

ΥΓ3: Αν κάποιοι δημοσκόποι, πάντως, πέσουν έξω, δεν θα κάνουν καλό στη ΝΔ, όσο και αν θα τη βοηθούν τώρα να κερδίσει κάποιους αναποφάσιστους που θα θελήσουν να πάνε με το …γκουβέρνο. Την επομένη των εκλογών, όμως, ακόμα και αν η ΝΔ είναι μπροστά με 3 ή 4% θα είναι …ήττα, καθώς όλοι προβλέπουν επτά και οκτώ μονάδες διαφορά. Ήττα για τον Μητσοτάκη, ήττα και για τους δημοσκόπους (οι «πρόθυμοι» θα πάρουν στο λαιμό τους και τους υπόλοιπους), που δεν θα τους πιστεύει κανείς ενόψει τυχόν δεύτερων εκλογών.

ΥΓ4: Ας περιμένουμε όμως…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail