Οι ΗΠΑ στρέφουν για άλλη μια φορά το ξίφος τους στη Λατινική Αμερική καθώς η παγκόσμια ισχύς τους εξασθενεί

Η πολιτική Δύση είναι πάντα «σοκαρισμένη» από το πόσο βαθιά αντιδημοφιλής είναι στον Παγκόσμιο Νότο και δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί «τολμά» να αρνηθεί να συμπαρασταθεί στο πλευρό της εναντίον της Ρωσίας ή/και της Κίνας . Αυτό το μάθημα είναι κάτι που πρέπει να υπενθυμίζεται από καιρό σε καιρό στις πολιτικές ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολυάριθμων δορυφορικών κρατών τους. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική Δύση δεν έπαψε ποτέ να αντιμετωπίζει τον Παγκόσμιο Νότο ως ένα φέουδο που τυχαίνει να κατοικείται από αρκετά δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνται όλοι ως «δίκαιο παιχνίδι». Περιττό να πούμε ότι αυτό έχει προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για τη συντριπτική πλειονότητα όσων ζουν στις στοχευόμενες χώρες.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org/ Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ μερικοί δέχθηκαν απευθείας επίθεση, όπως το Ιράκ (δύο φορές), το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη, η Υεμένη, η πρώην Γιουγκοσλαβία/Σερβία κ.λπ. άλλοι έτυχαν «ειρηνικής» εκμετάλλευσης. Ευτυχώς για τον κόσμο, η δύναμη του πιο ιμπεριαλιστικού μπλοκ του πλανήτη σταδιακά εξασθενεί. Αυτό σίγουρα δε σημαίνει ότι έχει ήδη καταρρεύσει, αλλά η διαδικασία έχει προχωρήσει καλά. Η πολιτική Δύση γνωρίζει επίσης πολύ καλά αυτό, επομένως πρέπει τώρα να δώσει προτεραιότητα σε ποιες περιοχές του Παγκόσμιου Νότου μπορεί να στοχεύσει. Οι μέρες του πολέμου εναντίον των εκατομμυρίων ατυχών ανθρώπων της Μέσης Ανατολής θα τελειώσουν σύντομα, πολύ πιθανόν για πάντα.

Ωστόσο, καθώς οι δυνατότητες προβολής ισχύος των ΗΠΑ μειώνονται, στρέφουν και πάλι το σπαθί τους προς την άμεση γειτονιά. Και δεν προσπαθούν καν να είναι τουλάχιστον κάπως διακριτικές σχετικά με αυτό, καθώς οι κάτοικοι του Μεξικού απειλούνται να το ανακαλύψουν επειδή πολλοί στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι είναι το «φταίξιμο» των Μεξικανών που η Αμερική κατακλύζεται από ναρκωτικά που μεταφέρονται λαθραία από τα καρτέλ. Αρκετά ειρωνικά (ή θα έπρεπε να το πούμε υποκριτικά), ήταν ακριβώς οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ που δημιούργησαν ουσιαστικά αυτές τις αποκρουστικά βίαιες οργανώσεις και επίσης φρόντισαν να κρατηθεί η σύνδεση κάτω από το χαλί.

Τον περασμένο μήνα, αφότου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί πολίτες, πιθανώς από μέλη του CDC (αλλιώς γνωστό ως Καρτέλ του Κόλπου), τα Warhawks [πολεμικά γεράκια] της Ουάσιγκτον απείλησαν να βομβαρδίσουν το Μεξικό, μια χώρα της οποίας οι αρχές επιβολής του νόμου συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση των καρτέλ. Νωρίτερα, τον Ιανουάριο, οι Ρεπουμπλικάνοι Mike Waltz και Dan Crenshaw ζήτησαν εξουσιοδότηση για χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον μεξικανικών καρτέλ για διακίνηση ναρκωτικών «που έχει προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο δυτικό ημισφαίριο». Ο διαβόητος Λίντσεϊ Γκράχαμ, μαζί με 16 Ρεπουμπλικάνους υποστηρικτές, υποστήριξαν το νομοσχέδιο και επέκριναν την κυβέρνηση Μπάιντεν για την επιδείνωση της κατάστασης στα νότια σύνορα, υποστηρίζοντας πως «έως και 100.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση από φαιντανύλη που προέρχεται από το Μεξικό και την Κίνα, και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τίποτα για αυτό».

Αν και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η μάχη κατά των καρτέλ δεν είναι σίγουρα ένα κακός σκοπός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάπως παρόμοια «αλτρουιστικά» κίνητρα αναφέρθηκαν ως ο λόγος για σχεδόν κάθε πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ. Το να κατηγορούμε το Μεξικό και την Κίνα για την «πανδημία» κατάχρησης ναρκωτικών στην Αμερική σίγουρα δε θα επιλύσει αυτό το ζήτημα ή οποιαδήποτε από την επακόλουθη βία σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον DC είχε κατά νου τα συμφέροντα των τακτικών Αμερικανών, θα έθετε νομοσχέδια που θα διέθεταν τουλάχιστον το 10% του τεράστιου στρατιωτικού προϋπολογισμού τους 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, για παράδειγμα.

Δυστυχώς, όπως έγραψε ο Abraham Maslow το 1966, «Αν το μόνο εργαλείο που έχεις είναι ένα σφυρί, είναι δελεαστικό να αντιμετωπίζεις τα πάντα σαν να ήταν καρφί». Η περίπτωση του Μεξικού είναι αρκετά ενδεικτική ότι καμία χώρα (εκτός αν είναι βαριά οπλισμένη) δεν μπορεί να ελπίζει πως θα αισθάνεται ασφαλής, ανεξάρτητα από το πόσο στενά συνεργάστηκε με τις αρχές των ΗΠΑ. Για δεκαετίες, το Μεξικό έχει καταστραφεί από καρτέλ ναρκωτικών που συνδέονται βαθιά με τη διαβόητη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Και παρά το γεγονός ότι επιτρέπει ακόμη και στις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου να δραστηριοποιούνται στη χώρα, υπονομεύοντας έτσι τη δική του κυριαρχία, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με την προοπτική να δεχτεί επίθεση.

Και το Μεξικό απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος στόχος, καθώς η Ουάσιγκτον στρέφεται όλο και περισσότερο στη Νικαράγουα, μια μικρή χώρα στην Κεντρική Αμερική που έχει ήδη ουσιαστικά καταστραφεί από την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου, όταν χρηματοδότησε τους διαβόητους Κόντρας. Όπως τότε, έτσι και αυτή τη φορά οι ΗΠΑ «ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη Νικαράγουα. Σαν να μην ήταν αρκετά αστείο, η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε επίσημα τη μικρή χώρα "στρατηγική απειλή". Προφανώς, η «μοναδική υπερδύναμη» κινδυνεύει από μια χώρα περίπου στο μέγεθος της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά με πληθυσμό του Μέριλαντ. Και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν επίσης τους λεγόμενους «διεθνείς θεσμούς» για να στοχοποιήσουν τη Νικαράγουα.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) και τα Ηνωμένα Έθνη, που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την Ουάσιγκτον, χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον πρώην εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρίτσαρντ Φαλκ. Για να πιστέψει κανείς ότι οι «αναφορές για τα ανθρώπινα δικαιώματα» για τη Νικαράγουα είναι αληθινές, ο Πρόεδρος Daniel Ortega υποτίθεται πως διέταξε 40 άτομα να «εκτελεστούν», ενώ βολικά άφησε έξω το μέρος για βίαιες επιθέσεις της αντιπολίτευσης με χρήση πυροβόλων όπλων. Τα δημοσιεύματα ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Ορτέγκα διέταξε τα νοσοκομεία να μην περιθάλψουν τραυματίες διαδηλωτές, αν και ο τότε υπουργός Υγείας είχε ξεκαθαρίσει πως οποιοσδήποτε τραυματιστεί θα λάβει περίθαλψη. Οι «ειδικοί» που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ συνέκριναν επίσης τη Νικαράγουα με τη ναζιστική Γερμανία.

Η κραυγαλέα υποκρισία από αυτή την άποψη δείχνει πως δεν υπάρχει «διεθνές δίκαιο» για την Ουάσιγκτον. Εάν μια χώρα είναι μέρος της «παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες», μπορεί να ασπαστεί ανοιχτά τον ναζισμό και θα εξακολουθεί να θεωρείται «φάρος ελευθερίας και δημοκρατίας», ενώ οι «ναζιστικές αναλογίες» προορίζονται για όλους τους άλλους. Η Νικαράγουα θα πρέπει σίγουρα να ανησυχεί, όπως και η υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Με την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να προβάλλουν την ισχύ παγκοσμίως πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζονταν οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις πριν από δέκα χρόνια, η πολεμική θαλασσοκρατία μπορεί να προσπαθήσει να αναβιώσει το περιβόητο Δόγμα Monroe, αφήνοντας πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική εκτεθειμένους στην «ελευθερία και τη δημοκρατία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail