Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν μια μεγάλη διαμαρτυρία για να ανατρέψουν τον Ζελένσκι;

Όλα κάνουν τον κύκλο τους και η μοίρα του Ζελένσκι δεν αποτελεί εξαίρεση. Ποιος όμως θα είναι αυτός που θα φέρει αυτή τη μοίρα; Το ΝΑΤΟ; Η Ρωσία; Όχι, θα είναι οι ίδιοι οι θυμωμένοι και πικραμένοι Ουκρανοί.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2019, ο Volodymyr Zelensky, κωμικός και ηθοποιός χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, αιχμαλώτισε τις καρδιές των Ουκρανών συναδέλφων του, οι οποίοι τον είδαν ως μια αναζωογονητική αλλαγή από το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Η ιδιότητα του αουτσάιντερ και η αντισυμβατική προσέγγισή του είχαν απήχηση στους πολίτες και έκανε εκστρατεία σε μια πλατφόρμα διαφάνειας και λογοδοσίας, υποσχόμενος να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να βελτιώσει την οικονομία.

Μόλις ανέλαβε την εξουσία, ο Ζελένσκι τήρησε τις υποσχέσεις του, ξεκινώντας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και χτύπησε παγιωμένα συμφέροντα. Απέδειξε πως είναι ένας ακούραστος εργάτης, παρουσιάζοντας συχνά τον εαυτό του ως πρόεδρο που εργάζεται μέχρι αργά το βράδυ και απαντά στις ανησυχίες των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η προεδρία του Ζελένσκι υπενθύμισε ότι είναι δυνατή η πραγματική πολιτική αλλαγή, ακόμη και σε χώρες με μακρά ιστορία διαφθοράς και δυσλειτουργίας. Έτυχε σεβασμού και θαυμασμού για τις προσπάθειές του να επιφέρει θετικές αλλαγές στην πολιτική της Ουκρανίας.

Μετά τον ταραχώδη και καταστροφικό αγώνα της Ουκρανίας με τον πόλεμο, ο κόσμος άρχισε να αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή του ηγέτη της χώρας στην πολεμική προσπάθεια. Η ισχυρή του ηγεσία και η ακλόνητη αποφασιστικότητά του επικροτήθηκαν ευρέως, κερδίζοντας ευρεία αναγνώριση. Ωστόσο, σε μόλις ένα χρόνο, η κάποτε λαμπερή γοητεία του Ουκρανού ηγέτη έχει θολώσει. Ακόμη και η γενναία μάχη του εναντίον της Ρωσίας δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους ψεύτικους επαίνους του ΝΑΤΟ για τις προσπάθειες του Ζελένσκι.

Το ουκρανικό τοπίο είναι πλέον άγονο και έρημο και οι άνθρωποι του ζουν σαν πρόσφυγες στην Ευρώπη. Ο άλλοτε αγαπημένος ηγέτης έχει γίνει τύραννος, μια φιγούρα αυταρχικής εξουσίας που οι πράξεις της έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια και οργή στους λαούς του. Αυτά δεν είναι απλές απόψεις, αλλά τα συναισθήματα πολλών Ουκρανών που τώρα σχεδιάζουν μια μαζική διαμαρτυρία εναντίον του Volodymyr Zelensky.

Οι εκδικητικοί Ουκρανοί

Σύμφωνα με δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης του Politico, η Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άλλη διαμαρτυρία του Euromaidan, αυτή τη φορά κατά του προέδρου Volodymyr Zelensky. Υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης του Ζελένσκι στην Ουκρανία, και οι αναφορές για αναταραχές στο Κίεβο υποδηλώνουν μια διαφαινόμενη αίσθηση επικείμενης διαμαρτυρίας.

Μια Ουκρανή, μια 38χρονη μητέρα ενός παιδιού, εξέφρασε τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο να αναδυθεί ένα άλλο Μαϊντάν, καθώς καθόταν σε ένα καφέ με θέα την Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου οι διαδηλώσεις πριν από σχεδόν μια δεκαετία ανέτρεψαν τον δεσποτικό Γιανουκόβιτς , μαριονέτα του Πούτιν. Ο σύντροφός της υπηρετεί επί του παρόντος ως μάχιμος γιατρός στο Bakhmut.

Αυτές τις ανησυχίες συμμεριζόταν και ένας πρώην υπουργός της Ουκρανίας, ο οποίος μίλησε με ειλικρίνεια για την πιθανότητα μιας άλλης επανάστασης. Αν και επέλεξε να μην κατονομαστεί, όπως πολλοί άλλοι νομοθέτες, μεταρρυθμιστές και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ταχεία έναρξη της αλλαγής που οδηγείται από την ανυπομονησία του λαού για πρόοδο. «Αυτός ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει μεγάλες ελπίδες και οι άνθρωποι θα είναι πολύ ανυπόμονοι για αλλαγή», είπε. «Θα θέλουν χρήματα, δικαιοσύνη και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ζήτησαν το 2014 και θα τις θέλουν γρήγορα».

Η πλοήγηση σε αυτά τα μεταπολεμικά ύδατα θα αποδεικνυόταν επίπονη για κάθε ηγέτη, αλλά για τον Πρόεδρο Ζελένσκι, θα ήταν ιδιαίτερα προκλητική. Οι αυταρχικές του τάσεις τον έχουν αποξενώσει από τον λαό, καθιστώντας τον μέρος του προβλήματος.

Ενώ ο Ζελένσκι είχε κάποτε απολαύσει ένα πανύψηλο ποσοστό αποδοχής 84 % , δεύτερο μόνο μετά από αυτό του στρατού, η δημοτικότητά του έπεσε κατακόρυφα λίγο μετά την εκλογή του το 2019, όταν χαιρετίστηκε ως ο «πρόεδρος του λαού» που υπερασπίζεται τα συμφέροντά του ενάντια στην άρχουσα ελίτ και τους πλούσιους. Οι έμπειροι παρατηρητές πάντα τόνιζαν πως αυτός ο θαυμασμός μπορεί να είναι απλώς μια παροδική μόδα, ένα φευγαλέο συναίσθημα που θα εξαφανιζόταν μόλις υποχωρήσει η υπαρξιακή απειλή.

Δυστυχώς, η δημοτικότητά του έπεσε κατακόρυφα λίγο μετά την εκλογή του το 2019, όταν χαιρετίστηκε ως ο «πρόεδρος του λαού», υπερασπίζοντας τα συμφέροντά του ενάντια στην άρχουσα ελίτ και τους πλούσιους.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα της διακυβέρνησης έχει αποδειχθεί πολύ πιο απαιτητική από τον κόσμο της ψυχαγωγίας. Οι προσπάθειές του να ταρακουνήσει το κατεστημένο, να απολύσει έναν μεταρρυθμιστικό πρωθυπουργό και να διορίσει τους φίλους και πρώην επιχειρηματικούς εταίρους του στην κυβέρνησή του προκάλεσαν ταχεία κριτική από τους πρώην υποστηρικτές του.

Επιπλέον, η προσπάθειά του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που κάποτε ήταν ακρογωνιαίος λίθος της πλατφόρμας του, σημείωσε μικρή πρόοδο, οδηγώντας σε κατηγορίες για αναποτελεσματικότητα και απογοήτευση. Καθώς ξέσπασε ο πόλεμος, ο Ζελένσκι προσπάθησε να συσπειρώσει το λαό του εκδίδοντας προεδρικά διατάγματα και ασκώντας τις εκτελεστικές του εξουσίες. Ωστόσο, κατηγορήθηκε πως παραβίαζε τους νόμους και οι αντίπαλοί του έβλεπαν τις ενέργειές του όλο και πιο αυταρχικές, υποκινούμενες από την επιθυμία να αναστατώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους αντί να καταπολεμήσει τη ρωσική επιθετικότητα. Παρόλα αυτά, ο κόσμος τον στήριξε καθώς βρισκόταν εν μέσω πολέμου.

Η χαμηλότερη αποδοχή των τελευταίων δεκαετιών

Η βαθμολογία αποδοχής του Zelensky δεν έχει ενημερωθεί από τον Ιούνιο του 2022 και οι πρόσφατες ενέργειές του δείχνουν γιατί δεν το κάνει. Προς το παρόν, οι πολιτικοί αντίπαλοι αποφάσισαν να σταματήσουν να επικρίνουν την προπολεμική απόδοση του Zelensky. Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται σε αδιέξοδο, έχουν αρχίσει να αναδύονται ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που τον οδήγησαν. Γιατί ο Ζελένσκι αγνόησε τις τρομερές αναφορές πληροφοριών που προέρχονταν από τη Δύση; Γιατί απέτυχε να προετοιμάσει την Ουκρανία για τη ρωσική εισβολή;

Παρόλο που αυτές οι έρευνες αποθηκεύονται συνήθως για έρευνες μετά τη σύγκρουση, συζητούνται ήδη σε καθημερινή βάση στο Κίεβο. Η απόφαση του Ζελένσκι να υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις για μια επικείμενη επίθεση, επικαλούμενος ανησυχίες για δημόσιο πανικό και οικονομική κατάρρευση, αντιμετωπίστηκε με κύμα δημόσιας κριτικής. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, σίγουρα, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι οι καλύτερες πολιτικές σε περιόδους κρίσης.

Επιπλέον, οι μέθοδοι του Zelensky για την επιστράτευση των Ουκρανών για πόλεμο έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ουκρανικός στρατός έλαβε εντολή να στρατολογήσει πολίτες από τους δρόμους και να τους στείλει απευθείας στο πεδίο της μάχης. Τέτοιες τυραννικές προσεγγίσεις είναι κατανοητό ότι αφορούν πολλούς και είναι σημαντικό η ουκρανική κυβέρνηση να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.

Επιπλέον, οι ισχυρισμοί για διαφθορά ταλαιπωρούν τον Ζελένσκι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019. Σκάνδαλα υψηλού προφίλ που αφορούσαν φιλανθρωπίες, υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας έχουν κλονίσει τη διοίκηση. Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ότι ο Ζελένσκι ενθυλάκωσε 400 εκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας τους δυτικούς συμμάχους σε σύγχυση.

Η κατάσταση είναι αναμφίβολα πολύπλοκη και δύσκολη και ο λαός της Ουκρανίας αξίζει ηγέτες που είναι διαφανείς, ηθικοί και υπεύθυνοι. Είναι πιθανό να προκύψουν νέες διαμαρτυρίες για το Euromaidan καθώς οι Ουκρανοί αναζητούν αλλαγή και απαιτούν καλύτερα πράγματα από την κυβέρνησή τους.

Οι ελπίδες του ουκρανικού λαού ήταν κάποτε υψηλές για τον Ζελένσκι, προσδοκώντας ότι θα ήταν ο πρωταθλητής και ο ηγέτης του. Ωστόσο, η θητεία του έχει αποδειχθεί ότι είναι μια περίοδος μεγάλης απογοήτευσης και αποτυχίας, τυλιγμένης στο σκοτάδι και την απόγνωση. Οι Ουκρανοί είναι δικαίως απογοητευμένοι από την εξέλιξη των γεγονότων.

Τώρα, οι Ουκρανοί επιστρέφουν στα σπίτια τους. Είναι καιρός να αναλάβουν δράση και να ανακτήσουν το έθνος τους από αυτόν τον τύραννο που έχει καταστρέψει την αγαπημένη τους γη. Με αποφασιστικότητα πρέπει να ενωθούν για να διώξουν το σκοτάδι και να φέρουν πίσω το φως στην όμορφη χώρα τους.

Ο δρόμος που θα ακολουθήσει δε θα είναι εύκολος, αλλά ο ανθεκτικός και ισχυρός λαός της Ουκρανίας δε θα ησυχάσει μέχρι να απομακρύνει αυτόν που έχει προκαλέσει τέτοια καταστροφή. Είναι καιρός για μια νέα εποχή, εποχή ελπίδας και προόδου, όπου ο ουκρανικός λαός μπορεί να ανθίσει και να ευδοκιμήσει ξανά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail