Γιατί χρειάζεται η Σαουδική Αραβία να βελτιώσει τους δεσμούς με το Ιράν και ποιος κερδίζει;

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian συναντά τον ομόλογό του από τη Σαουδική Αραβία Faisal bin Farhan στο Πεκίνο στις 6 Απριλίου. (ΑFΡ Photo)
Μετά τη συνάντηση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα και τη συμφωνία τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από επτά χρόνια, η περιοχή αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση να επαναφέρει το σκιερό παρελθόν και να ανοίξει ένα νέο φωτεινό κεφάλαιο.

Του Elijah J. Magnier - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ειρήνη και η αποκλιμάκωση στην περιοχή της Δυτικής Ασίας είναι δυνατές εάν τέτοιες μακροπρόθεσμες συμφωνίες μεταφραστούν σε δράση, ακολουθούμενες από πρακτικά βήματα και μέτρα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και τη μείωση των εντάσεων.

Ο ρόλος της Κίνας ως μεσολαβήτριας ήταν μια έκπληξη που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Το γεγονός πως η Σαουδική Αραβία επέλεξε το Πεκίνο επιβεβαιώνει αυτό που το Ιράν έλεγε εδώ και πολύ καιρό – οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μεγάλος παίκτης ή ειρηνοποιός.

Ως αξιόπιστη υπερδύναμη, η Κίνα φιλοξένησε τις επαναστατικές συνομιλίες που τερμάτισαν τις πολύμηνες προσπάθειες των δύο πλευρών να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς τους σχέσεις, καθώς συναντήθηκαν πολλές φορές στο Ιράκ και το Ομάν.

Ωστόσο, η στροφή προς το θετικό σαουδαραβικό ενθουσιασμό οφείλεται στο ότι η αντιμετώπιση του Ιράν δεν είναι πλέον βιώσιμη και ρεαλιστική επιλογή ενώ η σταθερότητα είναι απαραίτητη για τα μελλοντικά σχέδια της Σαουδικής Αραβίας.

Επιπλέον, ο απόηχος του πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος έχει επιταχύνει σημαντικά την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, αλλάζοντας σημαντικά τη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος.

Για πολλά χρόνια, η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει το Ιράν, κυρίως μέσω της εμπλοκής της σε περιφερειακές συγκρούσεις και της υποστήριξης εχθρικών δυνάμεων εντός του Ιράν, καθώς και της χρηματοδότησης αντιιρανικών μέσων ενημέρωσης.

Ξεκίνησε όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν κήρυξε τον πόλεμο στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη Δύση και πολλά πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.

Μετά το τέλος του πολέμου, η Σαουδική Αραβία επικεντρώθηκε στην αλλαγή του συστήματος εξουσίας του Ιράν και υποστήριξε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιφέρουν «αλλαγή καθεστώτος» στην Τεχεράνη. Το 2008, ο τότε διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ προέτρεψε τους Αμερικανούς να «κόψουν το κεφάλι του φιδιού», αναφερόμενος στο Ιράν.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους η Σαουδική Αραβία επιδίωξε να αντιμετωπίσει την στρατηγική επιρροή του Ιράν στην περιοχή ήταν μέσω της εμπλοκής της στις συγκρούσεις στον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και την Παλαιστίνη.

Στο Λίβανο, η κρίση ξεκίνησε το 2005 μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Ο φιλοσαουδάραβας πρωθυπουργός, Φουάντ Σινιόρα, απαίτησε να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ, αλλά η αντιστασιακή ομάδα αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα της ήταν απαραίτητα για την άμυνα της χώρας ενάντια στο Ισραήλ.

Το Μάιο του 2008, η κρίση κορυφώθηκε όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το ιδιωτικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών της Χεζμπολάχ, το οποίο η ομάδα χρησιμοποίησε για στρατιωτικούς σκοπούς για να αποφύγει την επιτήρηση του Ισραήλ και της Δύσης και να εντοπίσει την τοποθεσία των μονάδων της.

Η κίνηση θεωρήθηκε ως άμεση πρόκληση για την ασφάλεια της Χεζμπολάχ και τον αγώνα της ενάντια στον Ισραηλινό κατακτητή. Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Βηρυτού μεταξύ της Χεζμπολάχ και των φιλοσαουδιστικών δυνάμεων. Λίγα χρόνια αφότου ανέβηκε στην εξουσία, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σταμάτησε να χρηματοδοτεί ομάδες του Λιβάνου φιλικές στο Ριάντ αφού ξόδεψε 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να νικήσει τη Χεζμπολάχ.

Μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, η Σαουδική Αραβία παρείχε και πάλι οικονομική υποστήριξη σε αντάρτικες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, της ομάδας που αργότερα πήρε τη μορφή του Νταές. Αυτές οι ομάδες ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για επιθέσεις εναντίον ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και αμάχων Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων.

Επιπλέον, από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης το 2011, η Σαουδική Αραβία υποστήριξε διάφορες ομάδες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων των Τακφίρι. Αυτές οι ομάδες έχουν εμπλακεί σε μερικές από τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις στη σύγκρουση και έχουν ευθύνη για πολυάριθμες φρικαλεότητες κατά αμάχων.

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της υποστήριξης της Σαουδικής Αραβίας στους Τακφίρι στη Συρία ήταν η ενίσχυση ομάδων όπως η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα και η Νταές. Αυτές οι ομάδες επωφελήθηκαν από την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας με τη μορφή χρηματοδότησης, όπλων και εκπαίδευσης, κάτι που τους επέτρεψε να κερδίσουν έδαφος και να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Συρία.

Το 2015, η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε ενός συνασπισμού αραβικών κρατών που πολεμούσαν το κίνημα αντίστασης Ansarallah στην Υεμένη. Η σύγκρουση πυροδότησε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία, με χιλιάδες θύματα αμάχων και εκτεταμένες καταστροφές.

Αποφασισμένο να υποστηρίξει τον στόχο της Δύσης για αποσταθεροποίηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το Ριάντ υποσχέθηκε να πολεμήσει εντός του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία υποστήριζε τρομοκρατικές ομάδες στο εσωτερικό του Ιράν, όπως η Mujahedin-e Khalq (MEK), η οποία είχε καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οντότητα από πολλές χώρες και είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία χιλιάδων Ιρανών.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ορισμένα κράτη του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε φρενίτιδα για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, φέρνοντας περισσότερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Και είχε επίσης γίνει μια συζήτηση για το ισραηλινό καθεστώς που έκανε ανεπαίσθητες προσεγγίσεις στο Ριάντ.

Τι έπεισε τότε τους Σαουδάραβες να αντιστρέψουν την επιθετική τους στάση απέναντι στο Ιράν και να επιλέξουν τη διπλωματία και τον διάλογο;

Στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ έχει αναδειχθεί ως μία από τις ισχυρότερες και πιο οργανωμένες αντιστασιακές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, αποτρεπτικός παράγοντας για το ισραηλινό καθεστώς, το οποίο σαφώς φοβάται να την προκαλέσει σε άλλη αντιπαράθεση.

Στο Ιράκ, μετά τη διάλυση του ιρακινού στρατού και σε φυγή μετά την πτώση της Μοσούλης, η Βαγδάτη κάλεσε το Ιράν και τους συμμάχους του να βοηθήσουν στην αποτροπή της εισβολής της Daesh στη χώρα. Οι ΗΠΑ σκοπίμως αρνήθηκαν να αγοράσουν όπλα που είχαν ήδη πληρώσει στο Ιράκ. Ο ανώτατος αντιτρομοκρατικός διοικητής του Ιράν στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σταμάτησε την προέλαση της τρομοκρατικής ομάδας προς το Κουρδιστάν και τα ιερά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Βαγδάτης και του νότιου Ιράκ.

Η ομάδα έχασε τον έλεγχο και η αντίσταση αναδείχθηκε θριαμβευτική, χάρη στους ηρωισμούς του Ιρανού διοικητή της αντίστασης και των συντρόφων του.

Στη Συρία, η προσπάθεια εγκατάστασης ενός καθεστώτος μαριονέτας ματαιώθηκε όταν η συριακή κυβέρνηση ζήτησε την υποστήριξη του Ιράν και των συμμάχων του. Μετά από χρόνια μάχης, η Σαουδική Αραβία απέσυρε την υποστήριξή της στους τρομοκράτες και τους μισθοφόρους, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία της Συρίας και των συμμάχων της σε δεκάδες υποτελή κράτη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στην Υεμένη, το κίνημα αντίστασης Ansarallah μπόρεσε να αποκτήσει εμπειρία στον πόλεμο και τις μάχες για να νικήσει τον συνασπισμό ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτων, να αναγκάσει σε κατάπαυση του πυρός και να κάνει τη συνέχιση του πολέμου άσκοπη.

Στο εσωτερικό, οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να λιμοκτονήσουν τον ιρανικό λαό για υποταγή. Οι πιο σκληρές κυρώσεις έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία, μαζί με δολοφονίες επιστημόνων, σαμποτάζ κυβερνητικών ιδρυμάτων και «έγχρωμες επαναστάσεις» με διάφορα ονόματα.

Όλες αυτές οι συνωμοσίες απέτυχαν, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων πολύμηνων ταραχών που υποστηρίχθηκαν τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους. Ένα κυρίαρχο σύστημα δεν θα είχε επιβιώσει ποτέ χωρίς μια κοινωνία και επαρκή λαϊκή υποστήριξη για να το συντηρήσει.

Όλα αυτά τα χρόνια έπεισαν τους εχθρούς και τους αντιπάλους του ότι το Ιράν δεν θα πέσει. Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν παραδόθηκε ποτέ και προκάλεσε τις ΗΠΑ βομβαρδίζοντας μια από τις κύριες στρατιωτικές της βάσεις στο Ιράκ (Ain al-Assad) μετά τη δολοφονία των κορυφαίων διοικητών της αντίστασης σε μια δειλή αεροπορική επιδρομή στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Το Ιράν εξήγαγε τις γνώσεις του για τον πόλεμο σε πολλές ισχυρές ομάδες και χώρες και δημιούργησε εμπόριο με τη Ρωσία και την Κίνα. Ιρανικά πλοία έπλευσαν στη Βενεζουέλα, στην πίσω αυλή των ΗΠΑ, και στρατιωτικά πλοία ελλιμενίστηκαν στη Βραζιλία.

Το Ιράν ενώθηκε με την Κίνα και τη Ρωσία σε αρκετές ναυτικές ασκήσεις, καθιστώντας την Ισλαμική Δημοκρατία, με δική της επιλογή, μια περιφερειακή υπερδύναμη με πυρηνική γνώση. Φυσικά δεν κοιτάζει ένα πυρηνικό όπλο παρά τη δυτική ρητορική.

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε μια νέα ισορροπία στον κόσμο όπου η Δύση, με το 16% του πληθυσμού, δεν είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο. Η ηγεμονία των ΗΠΑ και της ΕΕ αμφισβητείται και οι ευφυείς χώρες προτιμούν να μην είναι στην πλευρά των χαμένων.

Επιπλέον, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έχει ένα όραμα για το 2030 που βασίζεται σε μια ακμάζουσα οικονομία, ένα φιλόδοξο σχέδιο και σταθερή ασφάλεια. Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο της συνεχίζοντας την επιθετικότητά της στην Υεμένη και αντιμετωπίζοντας αντίποινα.

Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Υεμένη έχει μετατραπεί σε αποχέτευση για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και ο νέος ηγέτης στο Ριάντ δεν είναι πλέον διατεθειμένος να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως έχει φανερά και κρυφά παραδεχτεί.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει άλλη επιλογή από το να πλησιάσει το Ιράν για να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Δεν χρειάζεται να συνεχίσει το Ριάντ έναν χαμένο πόλεμο με τον γενναίο λαό της Υεμένης. Η συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια πιθανή πόρτα για να αμφισβητηθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ μόλις τεθούν σε ισχύ και σε εξέλιξη.

Αυτή η συμφωνία είναι πραγματικό πλήγμα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δεν είναι πλέον το κακομαθημένο παιδί των κρατών του Περσικού Κόλπου. Το Ιράν δεν είναι πλέον ο εχθρός και οι χώρες γύρω του είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες τους για να ξεκινήσουν μια νέα εποχή, εάν καμία εξωτερική παρέμβαση δεν χαλάσει τη σχέση.

Είναι καιρός και οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν στην ευημερία τους αντί να επενδύουν σε αντιπαλότητες. Και είναι καιρός για τη Σαουδική Αραβία και τους Άραβες συμμάχους της να κοιτάξουν τον κόσμο πέρα ​​από τις ΗΠΑ και το ισραηλινό καθεστώς.

* Ο Elijah J. Magnier είναι βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής και αναλυτής πολιτικών κινδύνων με δεκαετίες εμπειρίας στην περιοχή της Δυτικής Ασίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail