Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ όχι για αυτοάμυνα, αλλά για να μπει στο μάτι της Ρωσίας — Κινέζος αναλυτής

nato.int
Freepen.gr - Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν οδηγήθηκε από την επιθυμία να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια. Μάλλον, το πραγματικό νόημα αυτής της συμβολικής χειρονομίας ήταν να εκθέσει την αντίθεσή της στη Ρωσία, δήλωσε στο TASS την Τρίτη ο Λονγκ Τζινγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης.

"Πιστεύω ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας με τον πιο σοβαρό τρόπο. Γνωρίζουμε πως η Φινλανδία είναι ένας πολύ σημαντικός γείτονας της Ρωσίας. Τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι περίπου 1.300 χιλιόμετρα", είπε, σημειώνοντας ότι αυτό Η κίνηση του Ελσίνκι θα εγείρει σοβαρές ανησυχίες στη Ρωσία σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κοντά στα σύνορά της και θα ρίξει επίσης λάδι στη σύγκρουση.

«Η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε σοβαρά αντίποινα», πιστεύει ο ειδικός.

Ο Λονγκ έδωσε επίσης την οπτική του σχετικά με τους λόγους πίσω από την απόφαση της Φινλανδίας.

"Νομίζω ότι η Φινλανδία δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ για να λάβει προστασία ή εγγυήσεις πως η συμμαχία θα παρείχε στρατιωτικό υλικό. Αντίθετα, η ένταξή της στο ΝΑΤΟ έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, ειδικά για να επιδείξει δημόσια την αλλαγή θέσης [του Ελσίνκι] όσον αφορά τις περιφερειακές δομές ασφάλειας και ξεκαθάρισε την συγκρουσιακή της στάση απέναντι στη Ρωσία», πιστεύει.

Αυτή η απόφαση, δήλωσε ο ειδικός, αφορά επίσης τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Γνωρίζουμε πως η Φινλανδία στο παρελθόν προτιμούσε να μείνει εκτός ΝΑΤΟ, αλλά η ουδέτερη πολιτική της μη ευθυγράμμισης με τη συμμαχία διέφερε από τις πολιτικές άλλων ουδέτερων χωρών, για παράδειγμα, της Αυστρίας και της Ελβετίας», είπε ο Λονγκ.

Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι η Αυστρία και η Ελβετία βασίστηκαν στο ουδέτερο καθεστώς τους για να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια.

«Ωστόσο, όσον αφορά τη Φινλανδία, [προηγουμένως] δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα ενίσχυε συνεχώς τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Μπορούμε να πούμε πως είναι μια χώρα με ισχυρό στρατό που, ταυτόχρονα, συνεργάστηκε στενά με το ΝΑΤΟ σε διάφορες πίστες», επεσήμανε. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Φινλανδία θα συνεχίσει την στενή της συνεργασία με το ΝΑΤΟ σύμφωνα με το παλιό μοτίβο, το οποίο της επέτρεπε προηγουμένως να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις της για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.

Η Κίνα, υπενθύμισε ο Λονγκ, πάντα υποστήριζε μια στάση στην οποία η κλιμάκωση των συγκρούσεων είναι απαράδεκτη.

"Τώρα βλέπουμε ότι, με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η σύγκρουση έχει επιταχυνθεί. Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη έχει επανέλθει σε αυτή που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ακόμη χειρότερη", συνόψισε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail