pixabay / bluebudgie |
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αφού οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια κρύπτη απόρρητων εγγράφων διέρρευσε το Μάρτιο που έδειχναν πως οι ΗΠΑ κατασκόπευαν συμμάχους.
Bradley Blankenship - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Μία από τις πιο καταδικαστικές διαρροές αποκάλυψε εκτενείς λεπτομέρειες της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και την ακριβή τοποθεσία των στρατευμάτων, προδιαγραφές προμηθειών και άλλες πληροφορίες που σχετίζονται με την επερχόμενη εαρινή επίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας. Αλλά μια άλλη σημαντική διαρροή εμφανίστηκε επίσης.
Τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα αρχεία της CIA αποκάλυψαν πως οι ΗΠΑ φαίνεται να κατασκόπευαν το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας (NSO) στη Σεούλ. Η NSO περιγράφεται ως ο «πύργος ελέγχου της λήψης αποφάσεων για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας». Επιπλέον, οι αναφορές που διέρρευσαν δείχνουν ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και το Ισραήλ.
Οι κορεατικές λεπτομέρειες είναι οι πιο σοβαρές καταγγελίες, επειδή περιλαμβάνουν ξεκάθαρες υποκλοπές. Τα έγγραφα δείχνουν πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας τέθηκαν σε «δύσκολη θέση» σχετικά με την αποστολή θανατηφόρου βοήθειας στην Ουκρανία, επειδή θα μπορούσε να θεωρηθεί από το κοινό ως «έναντι κρατικής επίσκεψης». Αυτή η κρατική επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου.
Ο ηγέτης της Νότιας Κορέας πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την προοπτική να επισκεφθεί τους στενούς του συμμάχους στην Ουάσιγκτον, ενώ γνωρίζει ότι πιθανότατα διεξήγαγαν παράνομες υποκλοπές κατά της χώρας του, ανατρέποντας τα εθνικά συμφέροντα της Σεούλ και απειλώντας την κυριαρχία της χώρας. Τα έγγραφα έχουν ως επί το πλείστον αναγνωριστεί ως νόμιμα, παρά τους μερικούς χειρισμούς των αριθμών θυμάτων, και η αντίδραση από την Ουάσιγκτον προφανώς υποδηλώνει πως είναι αληθινά.
Έτσι, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Σαφώς δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, στέλνουν όπλα και ενώνουν δυνάμεις στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς βρίσκονται κάτω από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ και έχουν αμερικανικά στρατεύματα σταθμευμένα εντός των συνόρων τους. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις αυτών των χωρών βρίσκονται υπό σημαντική στρατηγική πίεση για να συμμετάσχουν στην σταυροφορία της Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, η παράνομη κατασκοπεία είναι άλλο πράγμα. Είναι μια τόσο χυδαία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας που κανένας ηγέτης δεν έχει την πολυτέλεια να το αποδεχθεί χωρίς να υποστεί εσωτερικές πολιτικές προεκτάσεις. Προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά της κοινής γνώμης και να επιβιώσουν σε μελλοντικές εκλογές, τα θύματα της «συμμαχικής» κατασκοπείας ίσως χρειαστεί να υποχωρήσουν από το επίπεδο υποστήριξής τους προς τις ΗΠΑ ως απάντηση στην εκστρατεία παρακολούθησης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι χαρακτήρισαν τις αποκαλύψεις τις πιο επιζήμιες από τότε που ο πρώην ανάδοχος της NSA Edward Snowden εξέθεσε την παγκόσμια εκστρατεία κατασκοπείας των ΗΠΑ μέσω μαζικής συλλογής δεδομένων και ο οποίος στη συνέχεια αντιμετώπισε ένα κυνήγι μαγισσών από την Ουάσιγκτον, μόνο για να βρει καταφύγιο στη Ρωσία. Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι βρήκαν έκτοτε τον ένοχο αυτών των διαρροών, ένα 21χρονο μέλος της πτέρυγας πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης που προσδιορίστηκε από τους New York Times ως Jack Teixeira.
Η ζημιά μάλλον έχει ήδη γίνει. Στις 26 Απριλίου θα μπορούσε να δει το πρώτο ντόμινο να πέφτει εάν ο Πρόεδρος Γιουν πιεστεί να υποχωρήσει από την υποστήριξή του στην στρατηγική στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Ουκρανίας λόγω των εγχώριων αντιδράσεων. Αλλά μάλλον δεν θα ήταν το τελευταίο καθώς φίλοι και εχθροί επισημαίνουν την έλλειψη καλής πίστης της Αμερικής στις συναλλαγές με τους εταίρους, καταφεύγοντας στην κατασκοπεία αντί για διαπραγμάτευση.
Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κατηγορούνται για κατασκοπεία των συμμάχων τους. Μια έρευνα του 2015 αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ κατασκόπευαν βασικούς ευρωπαίους συμμάχους μέσω δανικών καναλιών, η οποία αναφέρθηκε ευρέως το Μάιο του 2021 . Επιβεβαιώθηκε ότι, τουλάχιστον από το 2012 έως το 2014, οι ΗΠΑ κατασκόπευαν ανώτερους αξιωματούχους στη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier και άλλων.
Δεν είναι πιθανό να είναι τυχαίο που οι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ λένε τώρα ότι θέλουν να αποφύγουν να είναι απλοί λακέδες της παγκόσμιας αυτοκρατορίας της Ουάσιγκτον. Για παράδειγμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στο Politico, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, πως η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην πίεση για να γίνει «οπαδός της Αμερικής». Αμέσως μετά, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για την ιδέα του Γάλλου προέδρου.
Για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας και να σταθμεύσουν στρατεύματα στις συμμαχικές χώρες τους είναι ένα πράγμα. Μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους ως στρατιωτική κατοχή της συγκεκριμένης χώρας – ωστόσο, υπάρχουν αναμφισβήτητα κάποια οφέλη από αυτό. Επιτρέποντας σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και άλλες να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες τις ανάγκες ασφάλειας και το σχετικό κόστος στις ΗΠΑ, μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στην οικονομική τους ανάπτυξη. Αυτός ήταν, στην πραγματικότητα, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η αποστρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας ήταν αποδεκτή για το Τόκιο. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ο τομέας των ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ είναι αντίθετος με την τρέχουσα συμφωνία ασφαλείας με βασικούς συμμάχους.
Τούτου λεχθέντος, η παράνομη κατασκοπεία στα υψηλότερα επίπεδα είναι εντελώς απαράδεκτη και υψώνει σοβαρές κόκκινες σημαίες σχετικά με το εάν η τρέχουσα ρύθμιση ασφαλείας των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους είναι δίκαιη ή νόμιμη. Αυτές οι τελευταίες διαρροές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια δραστική αλλαγή στο τρέχον status quo ή αλλιώς οι ψηφοφόροι σε αυτές τις χώρες μπορεί να το απαιτήσουν. Η επερχόμενη συνάντηση μεταξύ Γιουν και Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι η πρώτη σε μια μακρά αλυσίδα οδυνηρών στρατηγικών απωλειών για την Ουάσιγκτον.