«Ηθικά και οικονομικά εξαντλημένη» – Η Σλοβακία δεν έχει πλέον την ικανότητα να βοηθήσει την Ουκρανία

prezident.sk
Freepen.gr - Η υποστήριξη για την Ουκρανία στη Σλοβακία είναι «ηθικά και οικονομικά εξαντλημένη», δήλωσε η πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Čaputová σε διάσκεψη εξωτερικής πολιτικής στη Μπρατισλάβα. Δήλωσε ότι οι δυνατότητες της Σλοβακίας δεν είναι απεριόριστες και υποστήριξε την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Η Čaputová είπε πως ο πληθυσμός της χώρας παραμένει πρόθυμος να δεχτεί Ουκρανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της Eurostat έδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει μειωθεί με την άφιξη των προσφύγων, «παρά τα στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα την επιτυχή ένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Η αρχηγός του κράτους είπε επίσης ότι «η παραπληροφόρηση και η παρερμηνεία» χρησιμοποιούνται από ορισμένους για να μειώσουν τη δημόσια υποστήριξη για «τα βήματα που έκανε η χώρα».

Η Čaputová εξέφρασε την ικανοποίησή της που η Σλοβακία «υπερασπίζεται τις αρχές του κράτους δικαίου, παρά το γεγονός πως υπάρχουν χώρες στην περιοχή που εργάζονται για να αποδυναμώσουν το κράτος δικαίου». Δεν κατονόμασε τις χώρες, αλλά το αριστερό-φιλελεύθερο κυρίαρχο ρεύμα στην ΕΕ και ο Τύπος ισχυρίζονται συνήθως ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία παραβιάζουν το «κράτος δικαίου» στην περιοχή.

Αργότερα είπε ότι «υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η εξωτερική πολιτική που «εκπροσωπούν» να χάσει την υποστήριξη στη (σλοβακική) κοινωνία».

«Το ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρείται από τους περισσότερους γείτονές του ως εγγύηση σταθερότητας στην τρέχουσα κρίση ασφαλείας, έχει τη χαμηλότερη υποστήριξη (εδώ) από όλα τα κράτη μέλη», είπε, προσθέτοντας πως η παραπληροφόρηση και οι εσκεμμένες παρερμηνείες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής και της κοινής γνώμης.

«Αυτή η δυσμενής εσωτερική κατάσταση μας καθιστά ευάλωτους σε έναν κόσμο που άλλαξε ριζικά τον περασμένο χρόνο εξαιτίας του πολέμου», είπε, προσθέτοντας πως «ο κύκλος εκείνων που ζητούν μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε σφαίρες επιρροής», συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Ιράν , εκτός από τη Ρωσία, δυναμώνει. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στην κοινωνία για το με ποια πλευρά είμαστε, ποιοι είναι οι εταίροι μας και ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας. Είναι βασικό να είμαστε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail