Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν τη Μεγάλη Καυκάσια Επαναφορά

Η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η περιοχή ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η διαμάχη συνεχίστηκε σε όλη τη σοβιετική εποχή. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 1991. Ωστόσο, η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παρέμεινε μήλο της έριδος μεταξύ των δύο χωρών.

Bishnu Rathi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατευθύνονται προς τη Μεγάλη Καυκάσια Επαναφορά

Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένας αρμενικός θύλακας εντός του Αζερμπαϊτζάν. Η διαμάχη για την περιοχή βασίζεται σε ανταγωνιστικές αξιώσεις για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και σε οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα. Η περιοχή έχει σημαντικό αρμενικό πληθυσμό. Μετά από δημοψήφισμα το 1991, η περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν και ίδρυσε τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νέα δημοκρατία και η σύγκρουση κλιμακώθηκε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ 1991 και 1994, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων και τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων. Το 1994 κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, αλλά η σύγκρουση παρέμεινε άλυτη.

Η ανεπίλυτη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ επέτρεψε σε εξωτερικές δυνάμεις να επέμβουν στην περιοχή, με τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίζουν ρόλο στην προσπάθεια να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική διευθέτηση. Η Δύση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ λόγω της στρατηγικής της θέσης και των πλούσιων φυσικών πόρων της. Ευρισκόμενη στο Νότιο Καύκασο, η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει σημαντική στρατηγική και οικονομική σημασία για τα δυτικά έθνη. Η περιοχή βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεγάλων εμπορικών οδών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και φιλοξενεί σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών. Αυτοί οι παράγοντες έχουν καταστήσει την περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ βασικό επίκεντρο της δυτικής εξωτερικής πολιτικής στον Καύκασο.

Πρώτα και κύρια, η περιοχή του Ναγκόρνο -Καραμπάχ είναι στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης της. Η περιοχή βρίσκεται μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας και αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης για τον ενεργειακό εφοδιασμό από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη. Η περιοχή είναι επίσης ένας σημαντικός σύνδεσμος στον Μεταφορικό Διάδρομο Βορρά-Νότου, μια σημαντική οδό μεταφοράς μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας. Επιπλέον, η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί ζωτικό ενεργειακό κόμβο για τα δυτικά έθνη. Η περιοχή διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών και αποτελεί βασικό παραγωγό φυσικού αερίου για την περιοχή. Οι δυτικές χώρες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στον ενεργειακό τομέα της περιοχής και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Επιπλέον, η δυνατότητα της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως εμπορικού κόμβου την καθιστά ελκυστικό προορισμό για ξένους επενδυτές, κάτι που θα ωφελούσε σημαντικά τα δυτικά έθνη. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν πως τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν ενισχύουν τους δεσμούς με τη Ρωσία που ενεργεί ως μεσολαβητής στο Ναγκόρνο - Σύγκρουση Καραμπάχ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια για τη Δύση, καθώς θα έχανε την πρόσβαση στην περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ και στους πόρους της.

Πιο πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, έχει σημάνει ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ προτρέπει την ΕΕ και τη Ρωσία να αποτρέψουν μια νέα καταστροφική σύγκρουση στο Νότιο Καύκασο. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Πασινιάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «επιβεβαίωσε ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας αναγνωρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν» και ζήτησε να υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης με το γειτονικό έθνος «χωρίς ασάφειες και παγίδες». Σε αντάλλαγμα, το Μπακού θα πρέπει να αναγνωρίσει το έδαφος της Αρμενίας εντός των συνόρων της από τη σοβιετική εποχή. Ουσιαστικά, αυτή η κίνηση αποδέχεται την κυριαρχία του Μπακού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δυόμισι χρόνια μετά από ένα βάναυσο πόλεμο για την αποσχισθείσα περιοχή που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους που επί δεκαετίες αρνούνται να κυβερνηθούν από το Αζερμπαϊτζάν.

πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αναχθεί στη Βελούδινη Επανάσταση στην Αρμενία το 2018, η οποία κατέληξε στην εγκατάσταση μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου κυβερνώντος κόμματος. Η νέα κυβέρνηση της Αρμενίας έδειξε την προθυμία της να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οδηγώντας σε μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων αξιωματούχων.

Το Κρεμλίνο έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη διάχυση των εντάσεων μεταξύ των δύο περιοχών. Πρόσφατα, η Μόσχα δήλωσε ότι οι τριμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας είναι «η μόνη πραγματική βάση» για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στην κατάσταση στο Καραμπάχ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι συμφωνίες «είναι πλέον η μόνη ρεαλιστική βάση για μια διευθέτηση» και ότι η Μόσχα θεωρεί «την πρόοδο στην πορεία εφαρμογής όλων των διατάξεων αδιαμφισβήτητη και απαραίτητη για όλους».

«Χαιρετίζουμε κάθε βήμα των μερών που μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση της έντασης και να συμβάλει στην περαιτέρω πρόοδο προς την εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών».

Το Νοέμβριο του 2020, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία έδωσε τέλος σε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων για την περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Η συμφωνία ζητούσε την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην περιοχή και καθόριζε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση της σύγκρουσης.

Έκτοτε, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν λάβει μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τη Ρωσία. Τον Ιανουάριο του 2021, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες με στόχο την εμβάθυνση των οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των χωρών τους. Ομοίως, το Φεβρουάριο του 2021, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση που υπογράμμιζε τη σημασία της ρωσικής μεσολάβησης στη σύγκρουση του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Ως εκ τούτου, οι πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν αντιπροσωπεύουν μια σημαντική νίκη για τη Ρωσία. Ωστόσο, η αναδυόμενη συμμαχία μεταξύ αυτών των δύο χωρών, με τη Ρωσία ως μεσολαβητή, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή του Καυκάσου. Η περιοχή είναι εδώ και πολύ καιρό ένα γεωπολιτικό πεδίο μάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με τη Δύση να επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή και τη Ρωσία να στοχεύει να διατηρήσει τη στρατηγική της κυριαρχία.

Με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να εδραιώνουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία, οι δυτικές δυνάμεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στους πόρους της, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τα συμφέροντά τους στον Καύκασο. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τη Δύση να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιλογές της και να καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να διαφυλάξει το μερίδιό της στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail