Οι Ταλιμπάν έκαναν σε ένα χρόνο ό,τι η Ουάσιγκτον δεν μπορούσε σε 20, πυροδοτώντας νέο πανικό

pixabay / ErikaWittlieb
Η απαγόρευση της αφγανικής καλλιέργειας παπαρούνας πρόκειται να πλήξει τις προμήθειες ηρωίνης της Ευρώπης


Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την αφγανική καλλιέργεια παπαρούνας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή οπιοειδών. Ο αντίκτυπος της κίνησης πρόκειται να πλήξει τις παγκόσμιες αγορές κάποια στιγμή σύντομα, δεδομένης της καθυστέρησης από το αγρόκτημα στον πελάτη.

Rachel Marsden - rt.com/ Παρουσίαση Freepen.gr
 
Θα νόμιζες ότι αυτό θα έφερνε έναν ευπρόσδεκτο αναστεναγμό ανακούφισης. Προφανώς όχι. Οι αναφορές υποδηλώνουν τώρα πως η έλλειψη αφγανικής ηρωίνης στην παγκόσμια αγορά και η μείωση των διαθέσιμων φυσικών οπιοειδών όπως η ηρωίνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη χρήση συνθετικών οπιοειδών όπως η φαιντανύλη. Αν συμβαίνει αυτό, τότε είναι μόνο επειδή η Ουάσιγκτον και η Δύση είναι εξίσου ικανές να περιορίσουν τους αυξανόμενους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών όσο και στην αντιμετώπιση της καλλιέργειας αφγανικών οπιοειδών όταν είχαν τον έλεγχο της χώρας. Τα συνθετικά οπιοειδή από την Κίνα και το Μεξικό χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, όπως και αυτά που προμηθεύονται με συνταγές στο πλαίσιο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της ίδιας της Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν το 2001, οι υπερβολικές δόσεις ηρωίνης στις ΗΠΑ και αλλού αυξήθηκαν. Παρά τον έλεγχο της χώρας και της κυβέρνησής της για δύο δεκαετίες, η Ουάσιγκτον όχι μόνο απέτυχε να περιορίσει την καλλιέργεια και τις εξαγωγές αφγανικού οπίου, αλλά επέβλεψε μια αύξηση.

Το Φεβρουάριο του 2004, ο τότε αν. υπουργός των ΗΠΑ για θέματα Διεθνών Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου, Ρόμπερτ Τσαρλς, σκιαγράφησε μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση της «ναρκοτρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν ενώπιον του Κογκρέσου. Ανέφερε την επιθυμία να βοηθήσει την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση με τον στόχο της «να εξαλείψει την καλλιέργεια και το εμπόριο οπίου σε 10 χρόνια». Το έργο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της USAID που συνδέεται με τη CIA σε περιοχές καλλιέργειας παπαρούνας για να βοηθήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων καλλιέργειας. Αλλά πάντα υπήρχαν έντονες αμφιβολίες για την ειλικρίνεια τέτοιων προσπαθειών. Ένα έγγραφο πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από το 1991 κατηγόρησε τη CIA για «συνενοχή στο εμπόριο ναρκωτικών» στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας πως «κρυφές επιχειρήσεις της CIA στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, έχουν μετατρέψει τη Νότια Ασία από μια αυτόνομη ζώνη οπίου σε σημαντικό προμηθευτή ηρωίνης για την παγκόσμια αγορά».


Η CIA θα ήταν σίγουρα σε θέση να γνωρίζει, έχοντας υποστηρίξει τζιχαντιστές μαχητές Μουτζαχεντίν κατά της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ η διακίνηση γινόταν ακριβώς κάτω από τη μύτη της. Προφανώς οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα.

Το 2010, ο πρώην διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Ναρκωτικών της Ρωσίας, Βίκτορ Ιβάνοφ, συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ για να ζητήσει εντολή για την καταστροφή των χωραφιών παπαρούνας, αναφέροντας 30.000 θανάτους που σχετίζονται με το όπιο στη Ρωσία. «Δεν μπορούμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου αφαιρούμε τη μοναδική πηγή εισοδήματος των ανθρώπων που ζουν στη δεύτερη πιο φτωχή χώρα στον κόσμο χωρίς να μπορούμε να τους προσφέρουμε εναλλακτική λύση», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Αππαθουράι, σύμφωνα με το Reuters.

Σαφώς, απλώς δεν τους ενδιέφερε τόσο. Φαίνεται τώρα πως η αποστολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της εξέγερσης χρησίμευσε εν μέρει ως κάλυψη για την προστασία των πεδίων οπίου από την καταστροφή – κάτι που οι Ταλιμπάν είχαν ήδη κάνει πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το 2001. Η υποστήριξη δυτικών πληρεξουσίων δεν είναι φθηνή, και ορισμένα πράγματα απλά δεν είναι κατάλληλα για τα λογιστικά βιβλία στην πατρίδα. Δεν είναι μυστικό ότι η CIA έχει ιστορικό χρήσης ναρκωτικών για να υποστηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί την τοπική αντιπολίτευση πως κάνει ακριβώς αυτό – από τη Νικαράγουα και την Αϊτή μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδοκίνα, ακόμη και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τα αρχεία πριν από το 2001, οι απαγορεύσεις καλλιέργειας παπαρούνας των Ταλιμπάν «δεν είχαν αξιοπιστία». Ωστόσο, ήταν οι δημόσιες διακηρύξεις της Ουάσιγκτον για την εξάλειψη που δεν καρποφόρησαν ποτέ. Ομοίως, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε αστεία τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για «συνεργασία ναρκοτρομοκρατίας με τους FARC τα τελευταία 20 χρόνια», το Μάρτιο του 2020. Αυτό συνέβη παρά την άνευ όρων υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη σύμμαχο της Νότιας Αμερικής, την Κολομβία – ένα πραγματικό κράτος ναρκωτικών του οποίου η παραγωγή κοκαΐνης εξερράγη υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου Ivan Duque, ακόμη και όταν ο Πρόεδρος Joe Biden τον παρουσίασε στον Λευκό Οίκο το 2022 ως «φίλος μου». Ο Μπάιντεν πρόσθεσε: Γνωριζόμασταν πολύ καιρό, και αναπολούσαμε πόσο πίσω έχουμε πάει… Είμαι βαθιά δεσμευμένος με τη σχέση με την Κολομβία εδώ και πολύ καιρό, πηγαίνοντας πίσω περισσότερα από 20 χρόνια σε εκείνο το παλιό Σχέδιο Κολομβία.

Είναι αστείο που ο Μπάιντεν αναφέρει το Σχέδιο Κολομβία – ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εξέγερσης στη χώρα, το οποίο θεωρείται σε μεγάλο βαθμό αποτυχία στην καταπολέμηση των ναρκωτικών. Δεν έδωσε καν στην πραγματικότητα μόνιμα αποτελέσματα κατά της εξέγερσης, σύμφωνα με μέλη της ίδιας της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η συλλογική μας αποτυχία να ελέγξουμε είτε την κατάχρηση ναρκωτικών είτε τη διακίνηση ναρκωτικών είχε τεράστιο ανθρώπινες απώλειες».

Η Ουάσιγκτον ήταν ιστορικά τόσο ανειλικρινής όσο και ανίκανη όσον αφορά την καταπολέμηση της χρήσης παράνομων ναρκωτικών. Το γεγονός πως οι Ταλιμπάν έχουν επιτέλους την ευκαιρία να κάνουν ό,τι η Ουάσιγκτον δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε ποτέ να κάνει – παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο – λύνει ένα πρόβλημα. Ωστόσο, δε θα σώσει την Ουάσιγκτον από τις δικές της αποτυχίες στο μέτωπο των ναρκωτικών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail