Σκληρή στάση από την Ισλανδία στη μετανάστευση: Διακόπτει στέγαση και υγειονομική περίθαλψη για τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο

pixabay / sharonang
Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας με νέα νομοθεσία αφαιρεί στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη κι άλλα δικαιώματα στους αιτούντες άσυλο, 30 ημέρες μετά την απόρριψη της αίτησής τους.

Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τη νομοθεσία παρά τις διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη Τζορτζ Σόρος, και άλλων οργανώσεων όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η UNICEF, σύμφωνα με την ισλανδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα RÚV.

Κατά την έναρξη της επιτυχημένης ψηφοφορίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Jón Gunnarsson δήλωσε:

«Υπήρξαν επανειλημμένες προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια να γίνουν αλλαγές στο μεταναστευτικό νόμο. Η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα όσον αφορά την υποδοχή όλων όσοι έρχονται σε εμάς ως πρόσφυγες και αναζητούν προστασία. Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως σαφές πως πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω βήματα για να μας φέρουν πιο κοντά στους κανονισμούς που ισχύουν στις γειτονικές μας χώρες, ώστε να μην έχουμε έναν αριθμό που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που υπάρχει σε αυτές τις χώρες».

Η κυβέρνηση στήριξε ομόφωνα το νομοσχέδιο, με 38 ψήφους έναντι 15, ενώ όλοι οι βουλευτές του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού το υπερψήφισαν. Ωστόσο, άλλα κόμματα συμμετείχαν επίσης στην ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένου του Λαϊκού Κόμματος και ενός βουλευτή από το Κόμμα του Κέντρου.

«Αυτό το ζήτημα επιβεβαιώνει τη στάση που κράτησα εδώ και πολύ καιρό, δηλαδή ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρική προς τους πρόσφυγες», δήλωσε ο βουλευτής του Κόμματος των Πειρατών Þórhildur Sunna Ævarsdóttir. «Αυτό υποτίθεται ότι στέλνει ένα μήνυμα, υποτίθεται πως στέλνει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από τη χώρα, διαφορετικά θα βγουν στο δρόμο, χωρίς υποστήριξη και χωρίς πρόσβαση σε ελάχιστες υπηρεσίες».

Η κυβέρνηση και οι αρχές της Ισλανδίας φαίνεται να έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν τη μετανάστευση στη μικρή χώρα, η οποία έχει πληθυσμό μόλις 372.000 κατοίκους. Όπως και με την υπόλοιπη Δύση, η Ισλανδία ήταν μια εξαιρετικά ομοιογενής και ειρηνική χώρα μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν άρχισε η μαζική μετανάστευση. Με τη σειρά της, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, μαζί με την εμφάνιση του οργανωμένου εγκλήματος, λόγω της εισροής αλλοδαπών. Και όπως και άλλες δυτικές χώρες, όπως η Σουηδία, ο ρόλος των αλλοδαπών στο βίαιο έγκλημα αντιμετωπίζεται ως ταμπού και αποθαρρύνεται. Για παράδειγμα, ένα άρθρο στην Ισλανδία με τίτλο « Συζήτηση για εγκληματικές ομάδες μπορεί να οδηγήσει σε προκατάληψη κατά των μεταναστών », προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει προκατάληψη έναντι των αλλοδαπών όταν συζητάμε στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει πως η τάση της εγκληματικότητας στην Ισλανδία επιδεινώνεται. Οι δολοφονίες σε συμμορίες έχουν γίνει ένα νέο φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης υπόθεσης με μέλη αλβανικών συμμοριών, η οποία μπορεί να τροφοδοτεί το αντιμεταναστευτικό αίσθημα.

«Μια δολοφονία τύπου εκτέλεσης όπως αυτή είναι πρακτικά ανήκουστη στην Ισλανδία και έχει προκαλέσει εκ νέου συζήτηση για το μεταβαλλόμενο εγκληματικό τοπίο στη χώρα και την άνοδο του οργανωμένου εγκλήματος και της βίας που συνδέεται με αυτό. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι έχουν αποκαλύψει το κίνητρο της δολοφονίας, αλλά όταν πιέστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες», αναφέρει η Global Initiative.

Η Ισλανδία εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, αλλά οι πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να λύσουν το πρόβλημα πριν κλιμακωθεί το έγκλημα, με χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γαλλία να χρησιμεύουν ως άφθονη προειδοποίηση για τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail