Μια τράπεζα «Πολύ μεγάλη για να αποτύχει» στην Ευρώπη βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της κατάρρευσης

Θυμάστε που οι πλούσιοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κρύβουν τα χρήματά τους σε ελβετικές τράπεζες επειδή υπήρχαν τόσο ισχυρές και τόσο ιδιωτικές; Λοιπόν, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελβετία βρίσκεται κυριολεκτικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όπως συζήτησα χθες, η Credit Suisse είναι η κύρια υποψήφια για να είναι ένα από τα επόμενα ντόμινο που θα πέσει. Βρίσκεται σε πολύ ασταθές έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα ο παγκόσμιος τραπεζικός πανικός έχει επιταχύνει σημαντικά την εκροή περιουσιακών στοιχείων από την τράπεζα. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Γιατί λοιπόν να σας νοιάζει αν αποτύχει; Σε αντίθεση με τη Silicon Valley Bank και την Signature Bank, η Credit Suisse είναι τόσο κρίσιμη για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα που έχει επίσημα χαρακτηριστεί «ως συστημικά σημαντική από το διεθνές Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»:

Η Credit Suisse είναι ένα από τα μόλις 30 παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν χαρακτηριστεί συστημικά σημαντικά από το διεθνές Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με άλλα λόγια, είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει.

Μια τράπεζα «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει» δεν έχει καταρρεύσει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Εάν η Credit Suisse καταρρεύσει, τα ωστικά κύματα θα αντηχούν σε όλο τον πλανήτη. Παρόλο που η Credit Suisse είναι τώρα μικρότερη από ό,τι ήταν κάποτε, εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από την SVB:

Η Credit Suisse είχε συνολικό ενεργητικό 574 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022 — πτώση 37% από 912 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2020. Ο κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της εποπτεύει άλλα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Αυτοί οι αριθμοί ξεπερνούν οτιδήποτε φαίνεται στην Silicon Valley Bank, η οποία είχε συνολικά περιουσιακά στοιχεία 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως η Credit Suisse μπορεί να σταθεροποιηθεί, γιατί η εναλλακτική θα ήταν ένας πλήρης και ολοκληρωτικός εφιάλτης.

Ακριβώς όπως η SVB, ένας από τους λόγους για τους οποίους η Credit Suisse αντιμετωπίζει τόσο προβλήματα είναι επειδή φορτώθηκε κρατικά ομόλογα που τώρα έχει μειωθεί δραματικά η τιμή τους:

Τα προβλήματα του ισολογισμού που κατέλυσαν την SVB είναι πιθανώς ακόμη μεγαλύτερα στην Credit Suisse. Ενώ η SVB αγόρασε στεγαστικά ομόλογα με αποδόσεις 1,5%, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αναγκάστηκαν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα με έντονα αρνητικές αποδόσεις.

Σε αυτό το σημείο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν βουνά από τέτοια ομόλογα, και αυτό είναι πραγματικά μια υπαρξιακή απειλή για ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Αν δεν εφαρμοστούν επείγοντα μέτρα, μια ολόκληρη δέσμη από αυτούς τους θεσμούς αναπόφευκτα θα εκραγεί.

Όσο για την Credit Suisse, η τιμή της μετοχής χτύπησε ακόμη ένα ολοκαίνουργιο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών την Τετάρτη:

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν την Τετάρτη σε νέο ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αφού ένας κορυφαίος επενδυτής στην ταλαιπωρημένη ελβετική τράπεζα δήλωσε πως δε θα είναι σε θέση να παράσχει άλλα μετρητά λόγω ρυθμιστικών περιορισμών.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας που κατρακυλούσε σταμάτησε αρκετές φορές το πρωί καθώς έπεσε κάτω από τα 2 ελβετικά φράγκα (2,17 δολάρια) για πρώτη φορά.

Υπήρχε ελπίδα ότι η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας θα ερχόταν προς διάσωση, αλλά εκείνοι που διοικούσαν την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας το απέκλεισαν:

Οι νέες απώλειες προέκυψαν αφού ο πρόεδρος του κορυφαίου μετόχου της τράπεζας, της Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω επένδυσης στην τράπεζα σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη. Η τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας έχει μερίδιο μόλις 10% στην Credit Suisse και η υπέρβαση αυτού του ορίου θα υπόκειται σε νέους κανόνες.

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των ειδήσεων, τα default swaps της Credit Suisse εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα που είναι απολύτως παράλογα:

Το κόστος της ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse Group AG έναντι χρεοκοπίας βραχυπρόθεσμα πλησιάζει σε ένα σπάνια επίπεδο που συνήθως σηματοδοτεί σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών.

Η τελευταία καταγεγραμμένη προσφορά για την πηγή τιμολόγησης CMAQ διαμορφώθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη. Οι έμποροι έβλεπαν τιμές έως και 1.200 μονάδες βάσης σε συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης ενός έτους το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με δύο άτομα που είδαν τις τιμές και ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είναι δημόσιες.

Αν μπορείτε να το πιστέψετε, τα default swaps της Credit Suisse είναι πλέον «περίπου 18 φορές το συμβόλαιο για την αντίπαλη ελβετική τράπεζα UBS Group AG»:

Το επίπεδο που καταγράφηκε την Τρίτη είναι περίπου 18 φορές το συμβόλαιο για την αντίπαλη ελβετική τράπεζα UBS Group AG και περίπου εννέα φορές το αντίστοιχο για την Deutsche Bank AG.


Αυτό είναι τρελό!

Αλλά εκεί είμαστε.

Τα πράγματα έχουν γίνει τόσο άσχημα στην τράπεζα που οι εργαζόμενοι φέρεται να «κλαίνε» και έχουν «καταρρεύσεις»:


Όταν οι υπάλληλοί σας κλαίνε ανεξέλεγκτα, αυτό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι ότι οι μέρες σας είναι μετρημένες.

Αλλά τα καλά νέα είναι πως έχει ανακοινωθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης διάσωσης και έτσι υπάρχει ελπίδα ότι η τράπεζα μπορεί να σταθεροποιηθεί:

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική υποστήριξη στην Credit Suisse μετά την κατάρρευση των μετοχών του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της χώρας έως και 30%.

Σε κοινή δήλωση με την ελβετική ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δήλωσε πως η Credit Suisse (CS) πληρούσε τις «αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας» που επιβλήθηκαν σε τράπεζες που έχουν σημασία για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Εάν χρειαστεί, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS», είπαν.

Ακριβώς όπως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης διάσωσης που μόλις είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν ονομάζεται πρόγραμμα διάσωσης επειδή οι άνθρωποι μισούν αυτή τη λέξη.

Αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που μπορεί σύντομα να χρειαστούν επίσης προγράμματα διάσωσης:

Η πτώση της τιμής της μετοχής ανανέωσε ένα ευρύτερο sell-off μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών, οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν σημαντική αναταραχή στην αγορά ως αποτέλεσμα της πτώσης της Silicon Valley Bank. Μερικές από τις μεγαλύτερες πτώσεις περιελάμβαναν τη γαλλική Societe Generale, την ισπανική Banco de Sabadell και τη γερμανική Commerzbank.

Πολλές ιταλικές τράπεζες υπόκεινται επίσης σε αυτόματες στάσεις συναλλαγών την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit, FinecoBank και Monte dei Paschi.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, περιμένω από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν τρελά χρήματα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξουν τα πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή αυτές οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν ένα «άπειρο ποσό μετρητών» δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν πραγματικά.

Όταν δημιουργείς τρελά χρηματικά ποσά, οδηγείσαι σε τρελά ποσά πληθωρισμού.

Απλά ρωτήστε την Αργεντινή. Αυτήν την στιγμή, έχουν να κάνουν με τριψήφιο ποσοστό πληθωρισμού:

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπέρασε το 100% για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, φέρνοντας μνήμες από τον υπερπληθωρισμό που κατέστρεψε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη ακολουθούν τον ίδιο ακριβώς δρόμο.

Και είναι ένας δρόμος που δεν πρέπει να είμαστε πολύ πρόθυμοι να διανύσουμε.

Στη Βενεζουέλα, σχεδόν όλοι είναι «εκατομμυριούχοι» χάρη στον αχαλίνωτο υπερπληθωρισμό που μαστίζει αυτό το έθνος εδώ και χρόνια.

Αλλά σχεδόν όλοι ζουν επίσης στη φτώχεια επειδή τα χρήματα είναι σχεδόν εντελώς άχρηστα.

Το να έχεις ένα σταθερό νόμισμα είναι τόσο σημαντικό και το δολάριο ΗΠΑ ήταν κάποτε απίστευτα σταθερό.

Δυστυχώς, οι ηγέτες μας αντιμετωπίζουν το νόμισμά μας σαν χαρτί υγείας εδώ και πολλά χρόνια, και επομένως είναι θέμα χρόνου να αποκτήσει παρόμοια αξία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail