Στα πρόθυρα πολύ μεγαλύτερης κατάρρευσης από το 2008 οι ΗΠΑ λόγω FED: Η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία τους

Η αναμονή για την επόμενη «στιγμή της Lehman Brothers» τελείωσε. Την Παρασκευή, γίναμε μάρτυρες της δεύτερης μεγαλύτερης τραπεζικής χρεοκοπίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Η εκπληκτική κατάρρευση της Silicon Valley Bank συγκλονίζει τον χρηματοοικονομικό κόσμο μέχρι τα βάθη. Στο τέλος του περασμένου έτους, η τράπεζα είχε 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και περίπου 151 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις καταθέσεις ήταν ανασφάλιστες. Με άλλα λόγια, πολλά πλούσια άτομα και μεγάλες εταιρείες κινδυνεύουν να αφανιστούν. Συγκεκριμένα, αυτό περιγράφεται ως «γεγονός σε επίπεδο εξαφάνισης» για νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, επειδή χιλιάδες από αυτές έκαναν τις τραπεζικές συναλλαγές τους με την SVB. Δεν μπορώ καν να αρχίσω να περιγράφω πόσο κατακλυσμικό θα είναι αυτό για τον κλάδο της τεχνολογίας στο σύνολό του.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν τόσα πολλά να καλύψουμε, και, επομένως, επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να κάνω ένα βήμα τη φορά.

Οι φήμες για προβλήματα στην SVB είχαν πυροδοτήσει ένα τεράστιο bank run τις τελευταίες ημέρες και οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα την Παρασκευή για να κλείσουν οριστικά την τράπεζα:

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Silicon Valley Bank και ανέλαβαν τον έλεγχο των καταθέσεών της, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Federal Deposit Insurance Corp., σε αυτή τη μεγαλύτερη πτώχευση τραπεζών των ΗΠΑ από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η κατάρρευση της SVB, ενός βασικού παράγοντα στην κοινότητα της τεχνολογίας και των επιχειρηματικών κεφαλαίων, αφήνει τις εταιρείες και τα πλούσια άτομα σε μεγάλο βαθμό αβέβαια για το τι θα συμβεί με τα χρήματά τους.

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο εδώ και πολύ καιρό.

Μάλιστα, αναφέρεται πως αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ:

Το κλείσιμο σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία από την οικονομική κρίση του 2008 και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual κατά τη διάρκεια αυτής της κατάρρευσης σε ολόκληρη τη βιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία της FDIC.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια - η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα - είχε 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία με περισσότερα από 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις. Όπως και με άλλες τράπεζες-μέλη του FDIC, οι καταθέσεις SVB είναι ασφαλισμένες έως και 250.000 $ ανά καταθέτη.

Τα καλά νέα είναι ότι όποιος είχε λιγότερα από 250.000 $ στην τράπεζα θα καλύπτεται από την ασφάλεια FDIC:

Η τυπική ασφάλιση του FDIC καλύπτει έως και 250.000 $ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, για κάθε κατηγορία ιδιοκτησίας λογαριασμού. Η FDIC είπε πως οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικά παραλαβής για τα υπόλοιπά τους. Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες ένα προκαταβολικό μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας, με πιθανές πληρωμές πρόσθετων μερισμάτων καθώς η ρυθμιστική αρχή πουλά τα περιουσιακά στοιχεία της SVB.

Το εάν οι καταθέτες με περισσότερα από 250.000 $ θα πάρουν τελικά όλα τα χρήματά τους πίσω θα καθοριστεί από το ποσό των χρημάτων που θα λάβει η ρυθμιστική αρχή καθώς πουλά περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley ή εάν μια άλλη τράπεζα αποκτήσει την κυριότητα των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων. Υπήρχαν ανησυχίες στην τεχνολογική κοινότητα πως μέχρι να ξεδιπλωθεί αυτή η διαδικασία, ορισμένες εταιρείες μπορεί να έχουν προβλήματα με τη μισθοδοσία.

Δυστυχώς, όπως σημείωσα παραπάνω, η συντριπτική πλειονότητα των καταθέσεων στην SVB ξεπέρασε το όριο των 250.000 $ και έτσι ήταν ανασφάλιστες:

Όπως σημειώσαμε προηγουμένως, ενώ το FDIC σημείωσε πως η SVIB είχε 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου, σημειώστε ότι περίπου 151,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές είναι ανασφάλιστες, πράγμα που σημαίνει πως παίρνουν ακριβώς μηδέν, αν και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός από αυτούς πιθανότατα τράβηξαν τις καταθέσεις τους τις τελευταίες μέρες.

Καθώς τα περιουσιακά στοιχεία της SVB ρευστοποιούνται, ελπίζουμε ότι όσοι είχαν ανασφάλιστες καταθέσεις στην SVB θα δουν τελικά κάποια από τα χρήματά τους.

Αλλά προς το παρόν, πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν έναν πλήρη και ολοκληρωτικό εφιάλτη.

Για παράδειγμα, μια διευθύνουσα σύμβουλος τεχνολογίας, ονόματι Ashley Turner, φρικάρει επειδή είχε «καταθέσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια στην SVB»:

Η Ashley Tyrner, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ευεξίας FarmboxRx της Βοστώνης, είπε ότι είχε καταθέσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια στην SVB και τηλεφωνούσε μανιωδώς στον τραπεζίτη της. Είπε πως ήταν «οι χειρότερες 18 ώρες της ζωής μου».

Μπορείτε να φανταστείτε πώς πρέπει να νιώθει αυτή την στιγμή;

Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου μόνη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της YCombinator, Garry Tan, λέει ότι αυτό που εξετάζουμε είναι ένα «γεγονός σε επίπεδο εξαφάνισης» για νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας:

Υπάρχουν χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που έκαναν τραπεζικές συναλλαγές στην SVB, συχνά ως *μοναδική τους τράπεζα*. 250.000 $ ανά λογαριασμό δεν πρόκειται να διαρκέσουν πολύ.

Το νούμερο 1 πιεστικό ζήτημα για αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι το *payroll* – δεν μπορείτε να βάζετε τους ανθρώπους να εργάζονται αν δεν μπορείτε να τους πληρώσετε.

Αυτό σημαίνει μαζική άδεια.

Μπορεί να σημαίνει πως χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις θα πεθάνουν προτού το FDIC ολοκληρώσει τη διαδικασία λήψης και αποδεσμεύσει τα κεφάλαια.

Από ό,τι ακούω, υπάρχουν επιλογές επιχειρηματικού χρέους που προέρχονται από παρόχους όπως το Brex, αλλά θα χρειαστούμε *πολλές* επιλογές για να αποφύγουμε το μαζικό κλείσιμο όλων των αμερικανικών startups τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό είναι ένα *γεγονός επιπέδου εξαφάνισης* για νεοφυείς επιχειρήσεις και θα πάει πίσω τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την καινοτομία κατά 10 ή περισσότερα χρόνια.

Μακάρι να μπορούσα να σου πω ότι κάνει λάθος.

Αλλά δεν μπορώ.

Όταν τα νέα για το τι γινόταν στην SVB έπληξαν τη Wall Street, οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να πέφτουν κατακόρυφα.


Είναι αυτή η αρχή μιας νέας τρομακτικής κρίσης για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο;

Λοιπόν, ο Michael Burry υποστηρίζει πως η κατάρρευση του SVB θα μπορούσε να είναι «η Enron μας»…

Ο Μάικλ Μπάρι, ο εκκεντρικός επενδυτής που εμφανίστηκε στην ταινία του 2015 «The Big Short», προειδοποίησε: «Είναι πιθανό σήμερα να βρήκαμε την Enron μας».

Και ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman ήδη θεωρεί πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να διασώσει την τράπεζα:

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman λέει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας «υψηλού περιορισμού» διάσωσης της Silicon Valley Bank εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική της θέση.

Η αποτυχία της τράπεζας «θα μπορούσε να καταστρέψει μια σημαντική μακροπρόθεσμη κινητήρια δύναμη της οικονομίας, καθώς οι εταιρείες που υποστηρίζονται από VC βασίζονται στη SVB για δάνεια και διατηρούν τα λειτουργικά μετρητά τους», είπε ο Άκμαν σε μια σειρά tweets την Πέμπτη. «Εάν το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν μπορεί να δώσει λύση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός εξαιρετικά διαλυτικού πακέτου διάσωσης που προτιμά η κυβέρνηση», είπε.

Σε αυτό το σημείο, αμφιβάλλω αν το Κογκρέσο θα είναι πρόθυμο να κάνει οτιδήποτε.

Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, ο Ackman μας προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν σύντομα να υπάρξουν bank runs σε άλλες μεγάλες τράπεζες:

Πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος αποτυχίας και απωλειών καταθέσεων εδώ είναι ότι η επόμενη, λιγότερο καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα αντιμετωπίζει ένα bank run και πτώχευση και τα ντόμινο συνεχίζουν να πέφτουν».

«Γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η παρέμβαση της κυβέρνησης».

Μόλις αρχίσουν να πέφτουν τα ντόμινο, θα είναι δύσκολο να σταματήσετε τη διαδικασία.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι ήδη τόσο τρομερή που ο Peter Schiff διακηρύσσει ότι βρισκόμαστε «στα πρόθυρα μιας πολύ μεγαλύτερης κατάρρευσης από το 2008»:

«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πολύ μεγαλύτερης κατάρρευσης από το 2008», δήλωσε ο οικονομολόγος Peter Schiff, γνωστός για τις τρομερές του προβλέψεις.

«Οι τράπεζες κατέχουν μακροπρόθεσμα χρεόγραφα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Οι μαζικές αναλήψεις από καταθέτες που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις θα οδηγήσουν σε ένα κύμα χρεοκοπιών τραπεζών».

Φυσικά, πολλοί από τους «ειδικούς» στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν είδαν ποτέ αυτό να έρχεται.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Jim Cramer του CNBC έλεγε στους θεατές του ότι έπρεπε να αγοράσουν μετοχές της SVB:

Ο αναλυτής του CNBC, Jim Cramer, πλήττεται για άλλη μια φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επανεμφάνιση ενός κλιπ που δείχνει τον οικοδεσπότη του «Mad Money» να συνιστά στους θεατές να αγοράσουν μετοχές της μητρικής εταιρείας της Silicon Valley Bank, η οποία κατέχει τον εμπορικό δανειστή που κατευθύνεται από την τεχνολογία που κατέρρευσε γρήγορα την Παρασκευή.

«Η ένατη με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι σήμερα μετοχή ήταν η SVB Financial (η μητρική εταιρεία της τράπεζας). Μην χασμουριέστε», είπε ο Cramer στους θεατές κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του «Mad Money» στις 8 Φεβρουαρίου.

Ο Cramer κατέταξε την SVB Financial στους «μεγαλύτερους νικητές του 2023 … μέχρι στιγμής» μαζί με μετοχές blue-chip όπως η Meta, η Tesla, η Warner Bros. Discovery και η Norwegian Cruise Line.

Δυστυχώς, η κατάσταση της SVB δεν είναι μοναδική.

Χάρη στα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια, πολλές άλλες τράπεζες κάθονται επίσης σε βουνά από γραμμάτια του Δημοσίου που έχουν χάσει μεγάλη αξία:

Οι τράπεζες είναι μεγάλοι επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα γραμμάτια του Δημοσίου, επειδή χρειάζονται πολλά ασφαλή μέρη για να σταθμεύσουν τα μετρητά τους. Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συσσωρεύτηκαν σε αυτές τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ιστορικά χαμηλών επιτοκίων που διήρκεσε τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, καθώς οι τράπεζες εισέπραξαν τόνους νέων καταθέσεων και ο δανεισμός ήταν κάπως περιορισμένος.

Αλλά τώρα η Fed αυξάνει τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς, με τον πρόεδρο της Fed Jay Powell να προειδοποιεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της για να δροσίσει περαιτέρω την οικονομία. Το πρόβλημα που δημιουργεί για τις τράπεζες είναι απλό: υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την αξία των υφιστάμενων ομολόγων τους.

Για μια εκτενή ανάλυση του γιατί αυτό προκαλεί τόση δυσφορία στις τράπεζές μας αυτή την στιγμή, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να διαβάσετε αυτό το εξαιρετικό άρθρο.

Όπως έχω πει στους αναγνώστες μου, το σύστημά μας απλά δεν μπορεί να χειριστεί υψηλότερα ποσοστά σε αυτό το σημείο.

Αλλά οι «ειδικοί» στη Fed μας διαβεβαίωσαν όλους ότι ήξεραν ακριβώς τι έκαναν.

Τώρα έχουν προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες στην ιστορία των ΗΠΑ, και πολύ χειρότερα είναι στο δρόμο αν δεν αντιστρέψουν την πορεία τους.

Αλλά δεν περιμένω από τους «ειδικούς» της Fed να ακούσουν κανέναν από εμάς.

Απλώς θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, και όλοι θα πρέπει να ζήσουμε με τις συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail