«Nαυμαχία» για τις κορβέτες: Σκληρή διαπραγμάτευση για οπλισμό και αισθητήρες – Mica NG, CAMM ER και ESSM block 2 oι επιλογές για αντιαεροπορικά

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που προβάλλει το Ναυτικό Επιτελείο είναι ο πύραυλος επιφανείας-αέρος ο οποίος θα εξοπλίσει τις καινούργιες κορβέτες

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Η διαπραγμάτευση για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί διαμηνύουν με νόημα πηγές του Ναυτικού Επιτελείου παρά το γεγονός ότι οι δύο ‘’μονομάχοι’’ κατέθεσαν πρόσφατα βελτιωμένες προτάσεις. Στόχος της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είναι πέρα από το οικονομικό σκέλος, το συνολικό κόστος, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και την υποστήριξη των πλοίων να επιτύχει τον ισχυρότερο συνδυασμό οπλικών συστημάτων και αισθητήρων.

’Ο Στόλος δεν έχει την πολυτέλεια να εκσυγχρονίζει συνεχώς τις Μονάδες του και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά συνέπεια όπλα και αισθητήρες είναι απαραίτητο να αποτελούν ότι πιο σύγχρονο προσφέρει η αγορά’’ τονίζεται χαρακτηριστικά. Έτσι η επιλογή τους πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να επιτύχει το μέγιστο και να μη βρεθεί σε λίγα χρόνια με ξεπερασμένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα. Άλλωστε ο Στόλος τόσο με τις φρεγάτες S όσο και με τις ΜΕΚΟ έχει δείξει ότι διατηρεί τις Μονάδες του σε υπηρεσία για πολλά χρόνια και κατά συνέπεια η διαμόρφωσή τους επιβάλλεται να τέτοια που να αντέχει στο χρόνο.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που προβάλλει το Ναυτικό Επιτελείο είναι ο πύραυλος επιφανείας-αέρος ο οποίος θα εξοπλίσει τις καινούργιες κορβέτες. Έτσι στην περίπτωση των Γαλλικών Gowind το Πολεμικό Ναυτικό φέρεται αποφασισμένο να αξιώσει το εξοπλισμό των κορβετών όχι με τον αντιαεροπορικό πύραυλο MICA VL o οποίος πλέον θεωρείται ξεκάθαρα υποδεέστερος σε σχέση με τον πιο σύγχρονο MICA NG με τους αισθητήρες του να κάνουν τη διαφορά και να εκτινάσσουν κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα του. Στο ερώτημα εάν οι MICA NG θα είναι διαθέσιμοι για τις Ελληνικές κορβέτες Gowind η απάντηση των κατασκευαστών της MBDA είναι θετική καθώς από τα μέσα του 2025 ο πύραυλος θα έχει μπει στη μαζική παραγωγή και θα μπορεί να εξοπλίσει τις Gowind σε περίπτωση που η Naval Group επικρατήσει στη ναυμαχία για τις κορβέτες.

Αντίστοιχη είναι η λογική του Ναυτικού Επιτελείου και για τις Ιταλικές κορβέτες FCX-30(Doha). Επιθυμία αποτελεί ο εξοπλισμός των πλοίων με τους πολύ ισχυρούς και σύγχρονους CAMM ER και όχι με τους υποδεέστερους CAMM ενώ εντός των επιλογών βρίσκονται και οι εξίσου σύγχρονοι ESSM block 2 με ζητούμενο όμως αν μπορούν να υποστηριχθούν από το σύστημα μάχης του πλοίου. Με ανάλογο τρόπο διεκδικώντας το βέλτιστο σκοπεύει να κινηθεί το Πολεμικό Ναυτικό είτε πρόκειται για το ραντάρ, είτε για το ανθυποβρυχιακό σύστημα, είτε για το σύστημα αντιμέτρων.

Σε κάθε περίπτωση το Ναυτικό Επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να επιτύχει στο ίδιο κόστος την ισχυρότερη διαμόρφωση και αυτό θα είναι ένα από τα ζητούμενα που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου διεκδικητή.

Την ίδια ώρα πάντως τόσο η Ιταλική Fincantieri όσο και η Γαλλική Naval  Group ενημερώνουν  ότι στις προτάσεις τους θεωρείται δεδομένη η ναυπήγηση ολόκληρων των πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία πλην του πρώτου. Είτε πρόκειται για δύο συν ένα είτε τελικά για τρία συν ένα πλοία όπως επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό με το κόστος που ξεπερνά το προκαθορισμένο budget να αποτελεί το ‘’αγκάθι’’ για συνολική παραγγελία τεσσάρων πλοίων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail