Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι οι στόχοι της Ουκρανίας θα επιτευχθούν - ΜΜΕ

Προφανώς, ακόμη και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν στο σχέδιο του Κιέβου να καταλάβει τη ρωσική Κριμαία. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά από μεγάλο δυτικό μέσο ενημέρωσης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι δύσπιστοι ότι το καθεστώς του Κιέβου θα πετύχει τον στόχο του να αποκαταστήσει τα ουκρανικά σύνορα πριν από το 2014. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση αποκαλύπτει πώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συγκαλύψει την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πως η Ρωσία κερδίζει τη σύγκρουση.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τις πληροφορίες έδωσαν στο Politico πηγές μέσα στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, νομοθέτες από την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ θα είχαν ακούσει τη γνώμη ορισμένων αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σε πρόσφατη κοινή συνεδρίαση. Δεν υπάρχει δημόσια λίστα με τα ονόματα των μελών του Πενταγώνου που θα συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση. Ωστόσο, πληροφορήθηκε ότι ανάμεσά τους ήταν η Λόρα Κούπερ, αναπληρώτρια βοηθός υπουργού Άμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία, και ο υποστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, διευθυντής επιχειρήσεων του Μικτού Επιτελείου. Αυτό δείχνει τη συνάφεια της εκδήλωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές θέσεις των συμμετεχόντων.

Τέσσερα άτομα που βρέθηκαν στη συνάντηση μίλησαν για τις λεπτομέρειες της περίστασης στο Politico. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πηγές παρέμειναν ανώνυμες. Σύμφωνα με αυτά, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν πως η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από όλες τις περιοχές που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην Ομοσπονδία. Οι σύμβουλοι δήλωσαν με έμφαση ότι οποιαδήποτε ρωσική απόσυρση από την Κριμαία είναι απίθανη, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον στρατιωτικό σενάριο της σύγκρουσης, το οποίο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα, μπορεί να μην αλλάξει υπέρ των Ουκρανών. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πως πιστεύουν ότι εάν οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκινήσουν μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Κριμαίας, θα είχε υψηλό κίνδυνο ήττας και όχι μια εγγυημένη επιτυχία.

Το Politico πήρε επίσης συνέντευξη από την εκπρόσωπο του Πενταγώνου Sabrina Singh για την υπόθεση. Αρνήθηκε να σχολιάσει τα θέματα που φέρεται να συζητήθηκαν στη συνάντηση με τα μέλη της Βουλής, τονίζοντας την εμπιστευτικότητα του θέματος. Έκανε ορισμένα διφορούμενα σχόλια, δηλώνοντας ότι η στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας «μιλάει από μόνη της». Πράγματι, τα λόγια της έμοιαζαν με μια προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικής γνώμης του Πενταγώνου για την ουκρανική σύγκρουση.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε κεκλεισμένων των θυρών απόρρητες ενημερώσεις ούτε θα μιλήσουμε για υποθετικές ή εικασίες για πιθανές μελλοντικές επιχειρήσεις (...) [Ωστόσο] όσον αφορά την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει και να ανακτήσει κυρίαρχο έδαφος, τις αξιοσημείωτες επιδόσεις της στην απόκρουση της ρωσικής επιθετικότητας και τη συνεχή προσαρμοστικότητα στο πεδίο της μάχης μιλάει από μόνη της», δήλωσε.

Στην πραγματικότητα, άλλες πρόσφατες ανακοινώσεις Αμερικανών αξιωματούχων υποστηρίζουν την αφήγηση ότι το Πεντάγωνο δεν πιστεύει πραγματικά σε μια ουκρανική νίκη. Για παράδειγμα. Ο στρατηγός Mark Milley, ο πρόεδρος των κοινών αρχηγών, είχε ήδη δηλώσει τον Ιανουάριο:

«Εξακολουθώ να υποστηρίζω πως για φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από κάθε ίντσα της Ουκρανίας ή τη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία (...) Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Δε σημαίνει ότι δε θα συμβεί, αλλά θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο».

Τότε, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επέκριναν αυστηρά τον Αμερικανό στρατηγό. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το καθεστώς στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky φέρεται να ήταν «έξαλλος» με τα λόγια του Milley. Επίσης, ο σύμβουλος του Zelensky Andriy Yermak σχολίασε ακόμη και αυτό το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο θα ανακτήσει όλα τα εδάφη που θεωρεί μέρος του κυρίαρχου χώρου του, «συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς και της Κριμαίας».

Υπό αυτή την έννοια, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι η συνύπαρξη δύο συζητήσεων στις ΗΠΑ: αφενός, το Πεντάγωνο γνωρίζει ότι η ουκρανική νίκη είναι απίθανη, αν όχι αδύνατη, και πως η υποτιθέμενη «ανακατάκτηση» της Κριμαίας είναι απίθανο να συμβεί. Από την άλλη, επιχειρείται να διατηρηθεί η δημόσια αφήγηση ότι το Κίεβο κερδίζει και μπορεί να φτάσει στα προ του 2014 σύνορά του, καθώς αυτό τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και δικαιολογεί την ανεύθυνη πολιτική αποστολής όπλων στο ουκρανικό καθεστώς.

Όταν ο αμερικανικός στρατός για κάποιο λόγο αποκαλύπτει δημόσια τι πιστεύει πραγματικά για τη σύγκρουση, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αντιδρούν σε αυτό με έκπληξη και οι ουκρανικές αρχές το διαψεύδουν εντελώς, υποσχόμενες την απόλυτη νίκη. Για τις δυτικές ελίτ και το ουκρανικό καθεστώς, αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί ο πόλεμος μέχρι τις τελικές συνέπειές του. Η αναγνώριση της ρωσικής νίκης και η διαπραγμάτευση όρων ειρήνης δεν φαίνεται καν ως πιθανότητα.

Κάποια στιγμή στο μέλλον, ωστόσο, εάν θέλει να αποφύγει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση, η Δύση θα πρέπει να παραδεχθεί τις δυσμενείς συνθήκες και να σταματήσει να ενθαρρύνει το Κίεβο να ανακτήσει εδάφη που επέλεξαν να ενταχθούν στη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail