Οργή της Αθήνας από την Συμφωνία Ιταλίας - Λιβύης

Την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας προκάλεσε η συμφωνία ύψους8 δισεκατομμυρίων που υπέγραψε η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα για το φυσικό αέριο

Από: energia.gr / Της Μύρνας Νικολαΐδου

Παρ' ό, τι τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη προσπάθειες να μην πάρει διαστάσεις το όλο θέμα και η ευθύνη να επικεντρωθεί μόνον στην λιβυκή πλευρά διπλωματικοί κύκλοι δηλώνουν στην «ΕτΚ» ότι οι σχέσεις Αθήνας-Ρώμης έχουν διαρραγεί επικίνδυνα και η ελληνική πλευρά είναι κυριολεκτικώς έξαλλη. Και αυτό διότι η συμφωνία αυτή νομιμοποιεί έστω και σιωπηρώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο και δίδει το «δικαίωμα» στην Τουρκία να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στα επίμαχα σημεία νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το χειρότερο δε είναι ότι  δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα, καθώς δεν ενημερώθηκε η ελληνική πλευρά επισήμως – όπως όφειλαν να πράξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και σύμμαχοι- καιπληροφορήθηκε για το φλέγον αυτό θέμα που αφορά την ίδια, μέσω Λιβύης.

Δράττοντας την ευκαιρία, η Άγκυρα ανεκοίνωσε ευθύς αμέσως, μέσω του φιλοκυβερνητικού Τύπου,την πρόθεσή ης να θέσει  σε ισχύ το  «Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης». Συμφώνως προς την  φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ,  η Τουρκία θα συμμετάσχει σε έργα που σχετίζονται με την εξερεύνηση, την παραγωγή, την μεταφορά, την διύλιση, την εμπορία, την διανομή και το εμπόριο των πόρων υδρογονανθράκων στην Λιβύη. Στο έργο θα συμμετάσχει η ΤΡΑΟ (με τα σεισμικά σκάφη που διαθέτει), η BOTAŞ και η TPIC. Υπενθυμίζεται ότι  το Εφετείο της Τρίπολης στην Λιβύηείχε εκδώσει απόφαση αναστολής της συμφωνίας για τεχνικούς λόγους. συνεχεία, ωστόσο,  ουπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Mohamed Aoun ανεκοίνωσε ότι η συμφωνία είναι έγκυρη, δίδοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στηνΆγκυρα για να ξεκινήσει την διαδικασία επικυρώσεως της συμφωνίας από την τουρκική βουλή.

Ενεργειακός κόμβος

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην  διεθνή ενεργειακή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, θέτοντας σε ισχύ το μεγαλόπνοο σχέδιό του να μετατρέψει την Τουρκία σε «ενεργειακό κόμβο».«Στόχος μας είναι να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι χώρες που παράγουν και χώρες που καταναλώνουν και να καταστούμε το κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου, στο οποίο θα καθορίζεται και η τιμή του», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. «Θα συγκεντρώσουμε χώρες παραγωγούς από τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, την Κασπία και την Κεντρική Ασία και καταναλώτριες από την Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος,  επισημαίνοντας ότι η Τουρκία διαθέτει τόσο τις υποδομές όσο και την εμπειρία για να μετατραπεί σε τέτοιου είδους κόμβο. «Σε μια στιγμή που ο κόσμος, και ειδικά η Ευρώπη, υποφέρει από προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον εφοδιασμό του με αέριο, η Τουρκία κάνει όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να καταστεί ένα κέντρο εμπορίας αερίου», ανέφερε ο Ντονμέζ. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο είχε πρώτος αναφέρει ο Ρώσσος Πρόεδρος  Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Οκτώβριο. Είχε πει συγκεκριμένα ότι  η Μόσχα θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό NordStream προκειμένου να δημιουργηθεί στην Τουρκία ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος αερίου για την Ευρώπη.

Και ο EastMed

Κινητικότητα υπάρχει και από την πλευρά της Αθήνας. Η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επισκέψεως του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου,τον πρόεδρο της δημοκρατίαςΓιτζάκ Χέρτσογκ και τον ομόλογό τουΕλί Κοέν. «Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και στις συγκλίνουσες οπτικές σε πολλές προκλήσεις, καθώς και στον κοινό σεβασμό σε μια διεθνή τάξη που στηρίζεται στους διεθνείς κανόνες και σ’ ένα κοινό όραμα για τη γειτονιά τους», δήλωσε μετά τις επαφές του ο κ. Δένδιας, ο οποίος έκανε και λόγο για «ευρύτατη ταύτιση σε μια σειρά από θέματα», αναφερόμενος στην ενέργεια, στην οικονομία και στην άμυνα.

Ο Ισραηλινός ομόλογός του όμως έγινε αρκετά πιο σαφής, αναφέροντας σε tweet του «Χθες σε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο θα φτάσει σε όλη την Ευρώπη.Σε μια περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, θα ενισχύσει τη διεθνή μας θέση και θα αποφέρει πολλά χρήματα στη χώρα», επεσήμανε ο κ. Κοέν, ανασύροντας εκ νέου  στον νου το έργο του αγωγού EastMed, που πάγωσε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο έχει επανέλθει στο προσκήνιο λόγω της προσπάθειας της Ευρώπης για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσσικό αέριο αλλά και μετά την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail