Συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο; Μια συζήτηση που βρίσκεται στα σκαριά;

Ένα από τα πλεονεκτήματα της «κοινωνίας αξιών» είναι ότι λειτουργεί προνοητικά στην διαμόρφωση των θέσεων της. Αυτό είναι καλό από μία πλευρά, διότι την ώρα που συμβαίνουν γεγονότα η "κοινωνία αξιών" έχει πάντα την ετοιμότητα να κάνει προτάσεις επιλογής και θεραπείας των προβλημάτων άμεσα, γιατί βασίζεται σε ήδη επεξεργασμένες θέσεις.

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α. / Προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Από την άλλη πλευρά όμως, οι πολίτες δεν μπορούν να αξιολογήσουν την εγκυρότητα των θέσεών της, όταν αυτές δημοσιεύονται με προνοητικό χαρακτήρα. Ακόμη και όταν συμβεί αυτό που προνοήσαμε, τότε κυριαρχούν οι διαπιστωτικές κραυγές των μονίμως καθυστερημένων κομμάτων του κοινοβουλίου, που επ' ουδενί θα αναλώσουν πόρους ή θα διακινδυνεύσουν να τοποθετηθούν προνοητικά στα προβλήματα του τόπου.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤAΛΛΕΥΣΗ Η' ΟΧΙ;

Πολλές φορές έχω δημοσιεύσει άρθρα όπου επισημαίνω ότι η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα παρουσιασθεί ως λύση από την κυβέρνηση (όποια κι αν είναι) διότι οι διεθνείς παράγοντες αυτήν την λύση θα προκρίνουν σε περίπτωση που βρεθούν σημαντικά κοιτάσματα.

Και ότι κάποια στιγμή θα γίνει μία διεθνής διάσκεψη μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών στην περιοχή για να γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί και να διευθετηθεί το ζήτημα με όρους επιχειρηματικούς / εμπορικούς, ως εναλλακτική πρόταση στα αδιέξοδα στην οριοθέτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή του Αμβούργου έγκαιρα, η Ελλάδα η Κύπρος και η Αίγυπτος, για την οριοθέτηση των μεταξύ μας περιοχών κυριαρχικών δικαιωμάτων, γεγονός που είχε πολλές πιθανότητες να σύρει και την Τουρκία στην διευθέτηση αυτή (με παράσταση είτε με υπομνήματα).

Τις προτάσεις μας αυτές τις δημοσιεύσαμε εκτεταμένα με άρθρα και συνεντεύξεις, μάλιστα πριν τρία ακριβώς χρόνια κάναμε και δημόσια εκδήλωση για το ζήτημα αυτό στο Χίλτον, όπου εξετάσαμε την περίπτωση να υπάρξει διευθέτηση επιχειρηματική/εμπορική που να ξεπερνάει τα προβλήματα της οριοθέτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελάχιστοι πίστευαν τότε ότι θα ξεκινούσε σήμερα μία τέτοια συζήτηση. Και όμως όπως δείχνουν τα πράγματα βρίσκεται στα σκαριά.

Οι δηλώσεις της κας Μπακογιάννη είναι χαρακτηριστικές και το καταδεικνύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ (σε συνέντευξη της στο Kriti tv και στην Ναυτεμπορική):

«Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υπάρχει η συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ – Ελλάδας στην οποία εκλήθη και η Τουρκία. Δεν ήθελε να μπει, λόγω Κύπρου.

Δεν υπάρχει θέμα αυτή την στιγμή που να δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αντίθετα, πάρα πολλά από τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν βρει λύση, λύση συνεργασίας.
 
Είναι παράδειγμα ο τρόπος που συνεργάστηκε ο Λίβανος με το Ισραήλ. Φανταστείτε, είναι δύο χώρες που είναι σε “πόλεμο” και από την άλλη πλευρά συνεργάζονται», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Kriti TV.

«Κάποια στιγμή θα γίνει διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, θα υπάρξει ευρύτερη συμφωνία. Η Μεσόγειος είναι μικρή θάλασσα με πολλά κράτη».

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν μετά την συνάντηση του με Τσαβούσογλου δείχνουν ότι συζητήθηκε η συμμετοχή της Τουρκίας στις ενεργειακές διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ως παραίνεση προς την Τουρκία.
Και δεν θα παραξενευτώ εάν υπάρξουν "διερευνητικές" αναφορές για προετοιμασία της κοινής γνώμης εκ μέρους του και εκ μέρους πολιτικών μας σύντομα γι’ αυτό το θέμα.

Η λογική λέει ότι κάτι τέτοιο θα βόλευε την παρούσα κυβέρνηση να γίνει μετά τις εκλογές (τις οριστικές).

Και είναι το πιθανότερο, αν και η κα Μπακογιάννη, η οποία είναι εξαιρετικά έμπειρη πολιτικός, εκτιμώ ότι λειτουργεί ως "λαγός" αυτήν την στιγμή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail