Η λογική πίσω από τον τρόμο: Γιατί η Ουκρανία συνεχίζει να επιτίθεται σε περιοχές αμάχων στο Ντόνετσκ;

A woman sits in a kiosk at the central market damaged as a result of shelling in the course of Russia's military operation in Ukraine, in Horlivka, Donetsk People's Republic, Russia. -  Sputnik / Taisija Voroncova
Ρουκέτες έπληξαν για άλλη μια φορά ειρηνικές γειτονιές. Γιατί το Κίεβο συνεχίζει την πολιτική του, αν όχι καθαρά από μίσος;

Τουλάχιστον δέκα ρουκέτες έπληξαν κεντρικές περιοχές του Ντόνετσκ το πρωί του Σαββάτου, προκαλώντας ζημιές σε τρία κτίρια κατοικιών, ανέφερε τοπικός Ρώσος αξιωματούχος στο κανάλι του στο Telegram.

Του Vladislav Ugolny, ενός Ρώσου δημοσιογράφου με έδρα το Ντόνετσκ - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα από τα βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις έπληξε πολυκατοικία στην περιοχή Κιέβσκι. Ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως σε ένα από τα διαμερίσματα βρίσκονταν τρία άτομα.

Δεν υπήρχαν πληροφορίες για θύματα κατά τη στιγμή της σύνταξης, αλλά η απουσία θυμάτων θα ήταν ασυνήθιστη. Πράγματι, ο ουκρανικός βομβαρδισμός της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ εντάθηκε εβδομάδες πριν από τη ρωσική επίθεση το Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε έχει βαρύνει.

Τα βάσανα των κατοίκων του Ντονμπάς 

Σύμφωνα με την επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της DPR, Ντάρια Μορόζοβα, τουλάχιστον 1.091 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 3.533 καταγράφηκαν ως τραυματίες πέρυσι ως αποτέλεσμα πολεμικών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν μέρη όπως η Μαριούπολη, όπου δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί η πλήρης κλίμακα της τραγωδίας.

Τα 4.624 άτομα που αναφέρθηκαν παραπάνω ήταν θύματα τακτικών επιδρομών πυροβολικού στις αστικές περιοχές του Ντόνετσκ και της Γκορλόβκα.

Όταν οι κάτοικοι του Ντόνετσκ ερωτώνται γιατί οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται εναντίον αμάχων, οι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν άλλη εξήγηση εκτός από την επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης και του στρατού να καταστρέψουν το Ντονμπάς και το λαό του. Αυτό υποστηρίζεται από μια τεράστια εκστρατεία για την απανθρωποποίηση των κατοίκων της περιοχής και από μια σειρά από δηλώσεις μίσους από Ουκρανούς πολιτικούς. «Θα τους σκοτώσουμε με πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ ο πρώην πρόεδρος Πιότρ Ποροσένκο έχει ορκιστεί: «Τα παιδιά μας θα πάνε σχολείο, ενώ τα παιδιά τους θα κάθονται στα υπόγεια. Έτσι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ντονμπάς παρά την έλλειψη οβίδων που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης. Ωστόσο, ενώ η Ρωσία μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα ενεργοποιώντας το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της, η Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από τις ξένες προμήθειες.

Θα ήταν πολύ πιο λογικό για την Ουκρανία να χρησιμοποιεί σπάνια πυρομαχικά σε στρατιωτικούς στόχους παρά σε ειρηνικές κατοικημένες περιοχές. Ακόμα κι αν πολλές φορές, οι δυνάμεις του Κιέβου δεν πυροβολούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια ουκρανική οβίδα που προσγειώθηκε στον παγωμένο ποταμό Κάλμιους που χωρίζει το Ντόνετσκ.

Πώς εξηγεί η Ουκρανία τις επιθέσεις

Κάθε φορά που το ουκρανικό πυροβολικό χτυπά έναν πολιτικό στόχο –για παράδειγμα, μια αγορά λουλουδιών– ή σκοτώνει πολίτες, οι αξιωματούχοι στο Κίεβο το αρνούνται. Ανεπίσημες φωνές καταφεύγουν σε ψευδείς  ισχυρισμούς ότι δε συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι τελευταίοι έχουν καταλήξει σε πολλά μιμίδια που φέρεται να αποδεικνύουν ότι ο ουκρανικός στρατός δεν εμπλέκεται – με εξηγήσεις όπως «εξερράγη το κλιματιστικό». Ακόμα κι αν οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να χτυπήσουν μια στρατιωτική εγκατάσταση, όπως μια αποθήκη, συνήθως αρνούνται την εμπλοκή τους, υποστηρίζοντας ότι «κάποιος κάπνισε σε λάθος μέρος» και πως η έκρηξη δεν σχετιζόταν με τη σύγκρουση. Έτσι, δημιουργείται ένα περιβάλλον πληροφόρησης που αρνείται το γεγονός ότι το Κίεβο επιτίθεται σε πόλεις.

Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις σε αμάχους είναι «αυτοπροκαλούμενες» – υπονοώντας πως ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, υποτίθεται για να κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις δαιμονοποιήσει στα μάτια του πληθυσμού, καθώς και για σκοπούς προπαγάνδας. Αυτό το είδος της μετα-αλήθειας έχει οδηγήσει σε έναν ολόκληρο τομέα ελέγχου γεγονότων, όπου οι δημοσιογράφοι συνεργάζονται με πληροφορίες ανοιχτού κώδικα για να υπολογίσουν την τροχιά των χτυπημάτων.

Για τους κατοίκους του Ντονμπάς, όλα αυτά είναι εξαιρετικά οδυνηρά. Οι συζητήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές συχνά καταλήγουν σε βωμολοχίες. Σύμφωνα με ντόπιους του Ντονμπάς, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να επιτίθενται στο Ντόνετσκ απλώς και μόνο επειδή μπορούν. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν και περιμένουν το μέτωπο να απομακρυνθεί από την περιοχή. Άλλες λεπτομέρειες δεν τους αφορούν.

Ωστόσο, αυτή είναι μια διαστρεβλωμένη άποψη της κατάστασης. Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι ο τακτικός βομβαρδισμός πόλεων στο Ντονμπάς είναι μέρος της ουκρανικής στρατηγικής και ακολουθεί στρατιωτική λογική. Ίσως το στρατιωτικό δόγμα της εποχής του «υβριδικού πολέμου» του Κιέβου να έχει υιοθετήσει τρομοκρατικές μεθόδους. Πώς, λοιπόν, αυτές οι επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό βοηθούν την Ουκρανία;

Ψυχολογική πίεση

Ας πάρουμε ένα ξεκάθαρο παράδειγμα. Τον Ιούνιο του 2022, οι μονάδες του πρώτου σώματος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της DPR απομακρύνθηκαν από τις μόνιμες τοποθεσίες τους λόγω της μάχης για το Λισιτσάνσκ - έπρεπε να εισβάλουν σε ένα τεράστιο τμήμα του μετώπου από την Ποπάσναγια έως τη Βερχνεκαμένκα, κινούμενοι από νότο προς βορρά. Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν τότε προσωπικό και έπρεπε να χρησιμοποιήσουν στρατεύματα από το Ντόνετσκ. Η Ουκρανία ενέτεινε τα χτυπήματα στην πόλη για να αναγκάσει την ηγεσία να επιστρέψει τις μονάδες πίσω στις τοποθεσίες τους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα. Ορισμένες περιοχές βρίσκονται υπό πίεση – συγκεκριμένα, οι μαχητές της Ομάδας Wagner πιέζουν στο Soledar και το Artyomovsk (γνωστό στην Ουκρανία ως Bakhmut). Προχωρούν με την υποστήριξη του πυροβολικού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν πλήγματα πολιτών για να προκαλέσουν τους πολιτικούς, ελπίζοντας ότι θα επηρεάσουν τον στρατό και θα παρέμβουν στα σχέδια του στρατού. Τον Ιούνιο, αυτό το σχέδιο απέτυχε και οι Ουκρανοί, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη πυρών με συστοιχίες στην περιοχή του Ντόνετσκ, διέπραξαν μια σειρά από φρικαλεότητες.

Σχολιάζοντας την κατάσταση σε μια ιδιωτική συνομιλία, ένας μαχητής εξήγησε γιατί ο στρατός δεν τσίμπησε το δόλωμα: «Κανονικά, κανένας στρατιωτικός – από απλός στρατιώτης μέχρι στρατηγός – δεν υποφέρει αν ο εχθρός επιτεθεί στην πόλη. Αυτό ακούγεται σκληρό, αλλά είναι καλύτερο για τον εχθρό να επιτεθεί στην πόλη παρά στο ανθρώπινο δυναμικό του στρατού. Αυτή θα ήταν η συνήθης στρατιωτική λογική, αλλά υπάρχει μια βασική λεπτομέρεια: το 95% του σώματός μας αποτελείται από ντόπιους κατοίκους που ανησυχούν για τις πόλεις τους. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής στο Lisichansk, οι στρατιώτες μας ήταν πολύ θυμωμένοι όταν επέστρεψαν στο Ντόνετσκ».

Όλα αυτά είναι πολύ κοντά στο σπίτι για μαχητές από το Donbass. Στην περίπτωση μιας σύγκρουσης με γρήγορο ρυθμό χωρίς σταθερή πρώτη γραμμή, τέτοιες επιθέσεις θα παρακινούσαν τους στρατιώτες, εξοργίζοντάς τους. Ίσως αυτό να εξηγεί τη σχεδόν πλήρη σιωπή του ουκρανικού πυροβολικού τον πρώτο μήνα της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας. Εκείνες τις μέρες, όταν η πρώτη γραμμή ήταν κινητή, ήταν καλύτερα να μην παρακινήσουμε περαιτέρω τον εχθρό.

Ωστόσο, στον πόλεμο θέσεων, οι μαχητές έχουν συνείδηση ​​μιας μόνιμης απειλής για τους συγγενείς τους και άλλους πολίτες στις πόλεις τους. Οι παρακινημένοι πολεμιστές που αυτοπροσδιορίζονται ως «υπερασπιστές» αισθάνονται σαν να μην έχουν αρκετή δύναμη για να ανταποκριθούν. Αυτό ενεργεί για να αποθαρρύνει. Η ανησυχία για όσους δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επιστρέφει τον στρατιώτη στην άλλη του ζωή, πίσω από τις πρώτες γραμμές, και τον αποσπά από τη μάχη. Αυτό από μόνο του δεν σπάει το ηθικό, αλλά οι στρατιώτες επηρεάζονται επίσης από συνεχείς εναλλαγές αδρεναλίνης, κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού του εαυτού τους ή των αδερφών τους, συνθήκες κρύου και υγρασίας, τη μονοτονία της δουλειάς τους (για παράδειγμα, ένας καλός στρατιώτης σκάβει πιο συχνά από ό,τι πυροβολεί) και πολλούς άλλους παράγοντες.

Η Ρωσία δεν έχει έντονη μνήμη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου – έχει αντικατασταθεί από αυτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, οι σημερινές μάχες μοιάζουν με τον πόλεμο των χαρακωμάτων των αρχών του 20ου αιώνα. Με δυνατότητα προσαρμογής και μικρο-ρύθμισης πυροδότησης με χρήση κινεζικών drones και δυνατότητα αναζήτησης στο διαδίκτυο για τον τρόπο επισκευής στρατιωτικού εξοπλισμού. Το υπόλοιπο μέρος - λάσπη, χαρακώματα, η παγωμένη γραμμή του μετώπου - είναι σαν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών που απαιτούν μια μεγάλης κλίμακας και φιλόδοξη επίθεση.

Γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν οι επιθέσεις; 

Στα τέλη Ιουλίου 2022, μια τέτοια επιχείρηση ξεκίνησε στην περιοχή του Ντόνετσκ. Ο κύριος στόχος του ήταν να απελευθερώσει την πόλη από τα πλήγματα του πυροβολικού. Το σώμα του Ντόνετσκ ήταν επιτυχές για αρκετές ημέρες, αλλά στη συνέχεια κόλλησε σε μάχες θέσης. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, έξι μήνες μετά την επιχείρηση, ο στρατός μόλις είχε προχωρήσει 10 χιλιόμετρα (6 μίλια).

Οι μαχητές δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την προκαθορισμένη γραμμή άμυνας και οι δυνάμεις κατάφεραν μόνο να σφηνώσουν και να σπρώξουν αργά τις τρεις γραμμές οχυρώσεων κοντά στα χωριά Vodianoye και Opitnoe, βόρεια του αεροδρομίου του Ντόνετσκ. Ωστόσο, οι μαχητές δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την επίθεση σε αυτές τις οχυρώσεις – τα χτυπήματα στο Ντόνετσκ και στη Μακεγιέφκα πρέπει να τελειώσουν οριστικά.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν σημάδια αναδυόμενης αντίφασης. Από τη μια, στρατιωτικοί ηγέτες που ενδιαφέρονται για την επίτευξη στρατιωτικών στόχων και την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, και από την άλλη, πολιτικοί που εκφράζουν τα συμφέροντα του άμαχου πληθυσμού και θέλουν να βάλουν γρήγορα ένα τέλος στον τρόμο του πυροβολικού. Οι πολιτικοί θέλουν να αρέσουν στο κοινό. Δε θέλουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των εχθροπραξιών, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα, ώστε να μπορέσουν να λάβουν χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Ως αποτέλεσμα, βλέπουν την κατάσταση αρκετά διαφορετικά από τον στρατό.

Μέσω της χειραγώγησης, της προπαγάνδας και της πληροφοριακής και ψυχολογικής επιρροής, οι Ουκρανοί έχουν κάνει πονηρή χρήση των διαφορών μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων. Αυτό καταλήγει σε μια τραγελαφική επιλογή μεταξύ «να σκοτώσει τον στρατό στην Avdeevka» και «να επιτρέψει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξαφανίσουν το Ντόνετσκ από προσώπου γης». Εάν οι πολιτικοί πιέσουν τον στρατό να εξαναγκάσει την επίθεση, ο τελευταίος θα κάνει περισσότερα λάθη, τα οποία θα μειώσουν τη δύναμή του. Αυτό, με τη σειρά του, ευνοεί το Κίεβο.

Ίσως η αναζήτηση ορθολογικών λόγων πίσω από τα χτυπήματα του πυροβολικού στο Ντονμπάς είναι άσκοπη – ίσως είναι απλώς η εκδήλωση οργής για λογαριασμό των Ουκρανών εθνικιστών. Ωστόσο, αν αναρωτηθούμε «ποιος ωφελείται από αυτό», υπάρχει μια υφέρπουσα υποψία ότι η τρομοκράτηση του πληθυσμού με πυρομαχικά του ΝΑΤΟ είναι μια στρατηγική που ξεκίνησε από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας. Πρώτον, αυτές οι επιθέσεις δένουν τις δυνάμεις του ρωσικού στρατού και τον αποσπούν από το να επικεντρωθεί σε άλλες περιοχές. Δεύτερον, επηρεάζουν αρνητικά το μαχητικό πνεύμα των μαχητών από το Donbass. Και τέλος, επιτρέπουν πολιτικούς παράγοντες να επέμβουν στην στρατιωτική στρατηγική, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην ποιότητά της. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail