Η πρόβλεψη του Πενταγώνου για «αναπόφευκτη» σύγκρουση με την Κίνα το 2025 δείχνει ότι ο πόλεμος είναι το κύριο «εμπόρευμα εξαγωγής» των ΗΠΑ

Για μια χώρα που διαρκώς υπερτονίζει το μέγεθος της οικονομίας της, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται εξαιρετικά υπερβολικά από μια μορφή «εξαγωγών» - τον πόλεμο. Για δεκαετίες, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση χρησιμοποιούσε πολέμους με αντιπροσώπους για να βλάψει τους γεωπολιτικούς της αντιπάλους. Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν αποτελούσαν άμεση υπαρξιακή απειλή για τους αντιπάλους των ΗΠΑ και ήταν σχετικά περιορισμένοι σε εύρος, τα τελευταία χρόνια έφεραν μια σημαντική αλλαγή σε αυτή την στρατηγική προσέγγιση.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουάσιγκτον DC έχει γίνει πιο πολεμοχαρής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας της, επιτίθεται επιθετικά [όρος καθ' υπερβολή] στις ίδιες τις εστίες των αντιπάλων της. Στην περίπτωση της Ρωσίας και της Κίνας, ο μόνος λόγος που η Αμερική δεν επιτίθεται άμεσα σε καμία από τις υπερδυνάμεις είναι η ικανότητά τους να «ανταποδώσουν αμέσως τη χάρη». Και όμως, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πυροδοτούν συγκρούσεις που ωθούν τον κόσμο όλο και πιο κοντά σε μια άλλη παγκόσμια σύγκρουση.

Η Ουκρανία και η Ταϊβάν είναι τα δύο πιο σημαντικά παραδείγματα της στρατηγικής της Αμερικής για «επιταχυνόμενη κλιμάκωση», προφανώς σχεδιασμένη για να προκαλέσει «παράλογη λήψη αποφάσεων» τόσο στη Μόσχα όσο και στο Πεκίνο, σύμφωνα με τη RAND Corporation που χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο. Με την Ουκρανία να έχει φτάσει σε σημείο βρασμού και τη Ρωσία να αναγκάζεται να παρέμβει, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να κάνει το ίδιο με την Κίνα στην Ταϊβάν. Τα τελευταία χρόνια, ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών στρατιωτικών διοικητών, προειδοποιούν για τον «αναπόφευκτο πόλεμο με την Κίνα».

Ωστόσο, η τελευταία δήλωση είναι αρκετά ανησυχητική, που εκδόθηκε με τη μορφή υπομνήματος από ενεργό στρατηγό τεσσάρων αστέρων και κυκλοφόρησε με επίσημη εντολή. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως ο στρατηγός έκανε το βήμα να το μεταφέρει μέσω της επίσημης αλυσίδας διοίκησης. Σύμφωνα με το NBC News, ο στρατηγός Mike Minihan το έστειλε στους υφισταμένους του αξιωματικούς:

«Ένας στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τεσσάρων αστέρων έστειλε ένα σημείωμα την Παρασκευή στους αξιωματικούς που διοικεί που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε πόλεμο με την Κίνα σε δύο χρόνια και τους λέει να ετοιμαστούν πυροβολώντας σε έναν στόχο σκοπεύοντας στο κεφάλι, και στο σημείωμα που στάλθηκε την Παρασκευή και το οποίο έλαβε το NBC News, ο στρατηγός Μάικ Μίνιχαν, επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Κινητικότητας, είπε, "Ελπίζω να κάνω λάθος. Το ένστικτό μου μου λέει ότι θα πολεμήσω το 2025».

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διοικεί περίπου 50.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς και σχεδόν 500 αεροπλάνα, κάνοντας τα σχόλιά του ακόμη πιο ανησυχητικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται υπόψη ότι η USAF έχει άμεσο έλεγχο των δύο σκελών της θερμοπυρηνικής τριάδας της Αμερικής – των χερσαίων ICBM (διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων) και των στρατηγικών βομβαρδιστικών με πυρηνικό οπλισμό.

Ίσως το πιο ανησυχητικό μέρος της φρικιαστικής πρόβλεψης είναι πως έδωσε εντολή στους διοικητές υπό τον ίδιο να "εξετάσουν τις προσωπικές τους υποθέσεις και εάν θα έπρεπε να προγραμματιστεί μια επίσκεψη με το νομικό γραφείο της βάσης εξυπηρέτησης για να διασφαλιστεί ότι είναι νομικά έτοιμοι και προετοιμασμένοι". Ο Minihan ισχυρίζεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα φέρεται να είναι «αποφασισμένη να κάνει μια κίνηση» εναντίον της αποσχισθείσας νησιωτικής επαρχίας της Ταϊβάν εντός των επόμενων δύο ετών και πως αυτό θα πυροδοτήσει μια άμεση στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ.

Ζήτησε περαιτέρω για «μια οχυρωμένη, έτοιμη, ολοκληρωμένη και ευέλικτη Ομάδα Ελιγμών Κοινής Δύναμης, έτοιμη να πολεμήσει και να κερδίσει μέσα στην πρώτη αλυσίδα νησιών». Ο Minihan εξέδωσε επίσης μια εντολή ότι όλα τα βήματα προετοιμασίας για τον πόλεμο με την Κίνα έπρεπε να του αναφερθούν απευθείας έως τις 28 Φεβρουαρίου. Για το γιατί πιστεύει πως αυτό είναι "αναπόφευκτο" μέχρι το 2025, το NBC ισχυρίζεται ότι δήλωσε τα εξής:

«Ο Minihan είπε στο σημείωμα ότι επειδή τόσο η Ταϊβάν όσο και οι ΗΠΑ θα έχουν προεδρικές εκλογές το 2024, οι ΗΠΑ θα "αποσπαστούν" και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει στην Ταϊβάν».

Η διατύπωση είναι αρκετά ανησυχητική, ειδικά όταν προέρχεται από υψηλόβαθμο στρατιωτικό διοικητή. Ο στρατηγός Μίνιχαν έδωσε εντολή σε όλο το προσωπικό της Διοίκησης Κινητικότητας Αεροπορίας να "πυροβολήσει ένα κλιπ σε στόχο 7 μέτρων με την πλήρη κατανόηση ότι η αμετανόητη θανατηφόρος δράση έχει μεγαλύτερη σημασία. Στοχεύστε στο κεφάλι". Η χρήση τέτοιων φράσεων όταν μιλάμε για τον «ερχόμενο πόλεμο» με μια πυρηνικά οπλισμένη Κίνα είναι τουλάχιστον άσκοπη, για να μην αναφέρουμε την πλήρη περιφρόνηση της πιο βασικής διπλωματικής εθιμοτυπίας. Επιπλέον, οι συμβατικές δυνατότητες της Κίνας είναι πολύ διαφορετικές σε σύγκριση με μόλις πριν από μια δεκαετία. Το Πεκίνο έχει επενδύσει πολλά σε τεχνολογικές προόδους που ανταγωνίζονται ή και ξεπερνούν τα αμερικανικά, ιδιαίτερα τα υπερηχητικά όπλα, στα οποία η Ουάσιγκτον DC υστερεί σημαντικά.

Ωστόσο, η Κίνα έχει περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν ειρηνικά , ειδικά μέσω στενών οικονομικών δεσμών με το νησί, αλλά οι ΗΠΑ υπονομεύουν αυτές τις προσπάθειες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι προσπάθειες του Πεκίνου να επιτύχει τη μη βίαιη πολιτική επανένωση με την Ταϊβάν έχουν διακυβευτεί σοβαρά από τις αμερικανικές παραδόσεις όπλων, με την Ταϊπέι να ξοδεύει δεκάδες δισεκατομμύρια σε όπλα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν παραδοθεί ακόμη και λόγω της τρέχουσας εστίασης των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Η Κίνα έχει προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον να μην υποδαυλίσει τις φιλοδοξίες ανεξαρτησίας της αποσχισθείσας νησιωτικής επαρχίας της. Ωστόσο, οι ΗΠΑ όχι μόνο το αγνόησαν αυτό, αλλά φαίνεται πως ήδη σχεδιάζουν έναν ακόμη πόλεμο με μια άλλη υπερδύναμη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail