Πώς οι μοναρχίες του Κόλπου σχεδιάζουν να μεταφέρουν την οικονομία τους στην Κίνα και την Ασία

SΑUDI ΡRESS AGΕΝCY/via REUTERS
Σε ένα πλαίσιο οικονομικής διαφοροποίησης οι πετρομοναρχίες χρειάζονται ασιατικές επενδύσεις και τεχνολογίες περισσότερο από ποτέ.

Απόδοση Babis Georges Petrakis / lefigaro.fr - Georges Malbrunot

Ανυπομονώντας να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες οι πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου βλέπουν στην Κίνα και πέραν αυτής σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο έναν βασικό εταίρο για τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους. Όπως έδειξε η πρώτη σύνοδος κορυφής Κίνας-Χωρών του Κόλπου στις αρχές Δεκεμβρίου, που σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του Προέδρου Xi Jinping για τρεις ημέρες στο Ριάντ, οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου σκοπεύουν να επιταχύνουν την στροφή τους προς την Ασία. Μια στροφή που δεν θέτει, ωστόσο, υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική συνεργασία που η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έχουν σφυρηλατήσει εδώ και δεκαετίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά τους.

«Η Κίνα έχει γίνει μακράν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος των χωρών του Κόλπου εισάγοντας μαζικά το πετρέλαιο τους», υπογραμμίζει ο François-Aïssa Touazi, ένας από τους ηγέτες της επενδυτικής εταιρείας Ardian. Το 20% των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας διεξάγεται με το Πεκίνο.
Εν μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, το Κατάρ υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με την Κίνα για την ετήσια προμήθεια 4 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μια περίοδο ρεκόρ είκοσι επτά ετών. Αλλά πέρα από την ενέργεια, προσθέτει ο François-Aïssa Touazi, «βλέπουμε μια ολοένα και ισχυρότερη αλληλεξάρτηση μεταξύ των οικονομιών τους, που χαρακτηρίζεται από μια πολύ σημαντική παρουσία κινεζικών εταιρειών σε όλες τις χώρες του Κόλπου, αλλά και νοτιοκορεατικών». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι ειδικότερα, έχουν γίνει έτσι ένας κορυφαίος τόπος εισαγωγών κινεζικών προϊόντων, τα οποία συχνά επανεξάγονται στη συνέχεια.

Σε ένα πλαίσιο διαφοροποίησης της οικονομίας τους οι πετρομοναρχίες χρειάζονται ασιατικές επενδύσεις και τεχνολογίες περισσότερο από ποτέ, είτε στην κινητή τηλεφωνία 5G, στις «έξυπνες πόλεις», όπως το Néom στη Σαουδική Αραβία, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στον αγροδιατροφικό τομέα, ακόμη και στην «ψυχαγωγία» των νέων. Από την πλευρά τους, μεγάλες εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας, όπως η Aramco στον πετρελαϊκό τομέα ή η Sabic στα πετροχημικά, έχουν αναλάβει να επενδύσουν σε διυλιστήρια στην Κίνα.

“Κόμβος έλξης και καινοτομίας”

Για τον François-Aïssa Touazi, «οι χώρες του Κόλπου επιδιώκουν δύο στόχους : να γίνουν πόλος έλξης και πόλος καινοτομίας. Οι ασιατικές χώρες είναι, για τις χώρες του Κόλπου, ξεχωριστοί εταίροι με τους οποίους έχουν μια σχέση που είναι συχνά πιο ξεκάθαρη και ειρηνική από ό,τι με την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες». Οι τελευταίες καταγγέλλουν συχνά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες του Κόλπου, όπως έδειξε πρόσφατα η διαμάχη για τον θάνατο ξένων εργατών στα εργοτάξια των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Στη σχέση του με τον Κόλπο, το Πεκίνο επιδιώκει να «απο-δολαριοποιήσει» την οικονομία του, επιδιώκοντας τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το Χρηματιστήριο της Σαγκάης για την εισαγωγή του πετρελαίου του. Ο πρόεδρος Xi Jinping δεν παρέλειψε να το επισημάνει όταν ήρθε στο Ριάντ. Εάν η Σαουδική Αραβία, όπως και οι γείτονές της, αναζητούν άμεσες ξένες επενδύσεις, άρα ασιατικές, η Κίνα από την πλευρά της επιθυμεί να συνεργαστεί περισσότερο με τα πολύ πλούσια κρατικά κεφάλαια των χωρών του Κόλπου.

Ο ασιατικός άξονας των χωρών του Κόλπου δεν αφορά την ασφάλειά τους, η οποία, παρά την ψύχρανση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει προνόμιο της Ουάσιγκτον. Οι αγορές κινεζικών όπλων από τις μοναρχίες του Κόλπου εξακολουθούν να είναι μικρές. Τέλος, σημειώνει ένας διπλωμάτης, «οι χώρες του Κόλπου δεν ζητούν από την Κίνα, που είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος του εχθρού τους Ιράν, να επιλέξει μεταξύ της Τεχεράνης και αυτών, σε αντίθεση με ό,τι μπορούσε να ζητήσει από εμάς η Σαουδική Αραβία στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν το κάνουν, λέει, γιατί στα μάτια τους η σχέση τους με το Πεκίνο είναι πολύ σημαντική».

Le Figaro
15/1/23

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail