Το ταξίδι του ΥΠΕΞ του Ιράν στη Συρία ήταν για να αντιμετωπίσει «παρεξηγήσεις»

Η πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ του Ιράν στη Δαμασκό δεν ήταν συνηθισμένη. Ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που είχε προκύψει μεταξύ των δύο χωρών μετά την τουρκοσυριακή συνάντηση στη Μόσχα.

Όλα τα ζωτικής σημασίας γεωπολιτικά ζητήματα στη Δυτική Ασία συνδέονται με τη Δαμασκό και την Τεχεράνη κατά κάποιο τρόπο και οι δύο σύμμαχοι γνωρίζουν καλά την κομβική τους θέση στον καθορισμό της πολιτικής και ασφάλειας της περιοχής. Όταν το Ιράν και η Συρία αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε κρίση, τα θέματα μπορούν είτε να επιλυθούν είτε να ακυρωθούν εντελώς.

Rania Berro - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρά τις αντίστοιχες εγχώριες κρίσεις τους και τις αδιάκοπες προσπάθειες της Δύσης να εντείνει την εσωτερική διαφωνία μέσω οικονομικών αποκλεισμών και κυρώσεων, η Δαμασκός και η Τεχεράνη παραμένουν βασικός άξονας για τη χάραξη του χάρτη της περιοχής.

Ωστόσο, η σχέση δεν είναι χωρίς διαφωνίες, και πρόσφατα υπέστη κάποιες τριβές κατά τη διάρκεια των προσπαθειών προσέγγισης Τουρκίας-Συρίας - ιδιαίτερα σχετικά με τη συνάντηση της Μόσχας του Τούρκου, Ρώσου και Σύριου υπουργών Άμυνας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μια συριακή πολιτική πηγή λέει στο The Cradle Arabic ότι η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στη Δαμασκό στις 14 Ιανουαρίου δεν ήταν απλώς για να δείξει πως η Τεχεράνη έχει ξεπεράσει την εσωτερική της κρίση, η οποία ξεκίνησε με διαδηλώσεις τον Σεπτέμβριο πριν μετατραπεί σε μικρές αλλά θανατηφόρες ταραχές.

Εκτός από το να καθησυχάσει τους συμμάχους του ότι το Ιράν είχε υπό έλεγχο τα θέματα, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν προσπάθησε να διορθώσει τη σύγχυση με τη Συρία σχετικά με τη συνάντηση της Μόσχας. Η Δαμασκός, σύμφωνα με τη συριακή πηγή, δεν είχε ενημερώσει τον Ιρανό σύμμαχό της για την έκταση των επαφών της με την Άγκυρα, παρά το γεγονός πως η Ισλαμική Δημοκρατία μεσολάβησε συχνά μεταξύ των δύο αντιπάλων γειτόνων.

Η πηγή λέει ότι η τουρκική κυβέρνηση κράτησε την Τεχεράνη ενήμερη για τις εξελίξεις στη Μόσχα, ενώ η Δαμασκό όχι, γεγονός που αναστάτωσε τους Ιρανούς.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν στις 17 Ιανουαρίου ότι «η Άγκυρα ενημέρωσε το Ιράν για τις συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, στο πλαίσιο συντονισμού της διαδρομής της Αστάνα».

Αυτή η «κακή διαχείριση» ή «αστοχία» στην επικοινωνία αντιμετωπίστηκε γρήγορα στη Δαμασκό. Ως γλυκαντικό, οι Σύριοι τόνισαν έντονα το ρόλο του Ιράν στη Διαδικασία της Αστάνα για την προώθηση των επαφών και των συνεννοήσεων με την Άγκυρα. Οι ομιλίες των αντίστοιχων υπουργών Εξωτερικών επανέλαβαν το επίτευγμα της Τεχεράνης στην καθιέρωση των συνομιλιών στην Αστάνα του 2017 και στον καθορισμό των τουρκοσυριακών επικοινωνιών στην τρέχουσα πορεία τους.

Ιράν εναντίον Ρωσίας;

Η σχέση Τεχεράνης-Μόσχας στη Συρία έχει τις δικές της ιδιαίτερες αποχρώσεις: η Δύση ανησυχεί για τις αυξανόμενες συνέργειες μεταξύ των δύο ευρασιατικών δυνάμεων από τη μια πλευρά – που από την άλλη, βάζει σε πειρασμό ορισμένα δυτικά και αραβικά κράτη να ενθαρρύνουν τη «ρωσική επιρροή» να μειώσει την ιρανική επιρροή» στο Λεβάντε.

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν συχνά διαφορετικές αντιλήψεις για τις πιο συμφέρουσες συμμαχίες της Συρίας καθώς αναδύεται από μια δεκαετία πολέμου. Ενώ η Τεχεράνη έχει επικεντρωθεί στη χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, οι Ρώσοι έχουν πιέσει για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Συρίας και των αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου.

Όταν η Σαουδική Αραβία φάνηκε απρόθυμη να κάνει μια κίνηση προς τη Δαμασκό, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να απευθύνει έκκληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είναι ένα κράτος του Κόλπου που επιθυμεί να μειώσει την «ιρανική επιρροή στον Άσαντ».

Οι Ρώσοι θέλουν να καταρτίσουν έναν νέο πολιτικό χάρτη για τη Συρία, ο οποίος περιλαμβάνει την ανάπτυξη σχεδίων ανοικοδόμησης και την εξασφάλιση υποστήριξης και επενδύσεων από το κράτος του Κόλπου – όλα μέσα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συνοδευόμενο από πολιτικές αλλαγές, που περιλαμβάνουν «μη τρομοκρατικά» στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης.

Η επίσκεψη του Amir-Abdollahian αντιμετώπισε επίσης το ζήτημα του αναβληθέντος ταξιδιού του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi στη Συρία νωρίτερα αυτό το έτος. Ενώ οι εντάσεις στο εσωτερικό του Ιράν σίγουρα έπαιξαν ρόλο στην καθυστέρηση του ταξιδιού του προέδρου, η σκόπιμη αποτυχία της Δαμασκού να ενημερώσει εκ των προτέρων την Τεχεράνη για τη συνάντηση της Μόσχας είχε επίσης συμβάλει σε αυτή την απόφαση.

Η επίσκεψη του Amir-Abdollahian είχε επίσης στόχο να επαναφέρει το ταξίδι Raisi σε καλό δρόμο. Πέρασε τρεις ώρες σε συζητήσεις με τον Άσαντ και τις αντίστοιχες ομάδες τους συζητώντας τα πολλά θέματα της περιοχής – από τις ιρανικές συνομιλίες για τα πυρηνικά στη Βιέννη και τις πρωτοβουλίες προσέγγισης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, έως τους περιφερειακούς διαλόγους της Τεχεράνης με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και άλλους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε κάποια έμφαση στις εξωτερικές προσπάθειες για τη δημιουργία σφηνών μεταξύ Ιράν και Συρίας. Ο Άσαντ τόνισε ότι η Δαμασκός «είναι πρόθυμη για συνεχή επικοινωνία και συντονισμό των θέσεων με το Ιράν σε μόνιμη βάση, ειδικά επειδή το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που στάθηκε δίπλα στο συριακό λαό στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και πως αυτός ο συντονισμός «αποκτά ύψιστη σημασία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, που σημειώνονται ραγδαίες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, για την επίτευξη των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών».

Μετά την στάση του Abdollahian στη Δαμασκό, ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Ali Abbas ταξίδεψε επίσης στην Τεχεράνη για να αντιμετωπίσει το επικοινωνιακό «έλλειμμα» κατά τη συνάντηση της Μόσχας, να αναπτύξει περαιτέρω γραμμές συνεργασίας μεταξύ των δύο συμμάχων και να εμποδίσει τις ξένες προσπάθειες να τεθούν οι σχέσεις τους.

Κοινό στρατηγικό όραμα

Η Τεχεράνη, σύμφωνα με ιρανική επίσημη πηγή, είναι πεπεισμένη ότι η προσέγγιση μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας «εξυπηρετεί την στρατηγική της που επιδιώκει κυρίως να απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις στα ανατολικά του Ευφράτη».

Ένα από τα κέρδη της εξελισσόμενης σχέσης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας είναι η κοινή ιρανορωσική πεποίθηση ότι η πολωτική θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα στρατηγικό καρφί στο φέρετρο της αμερικανικής κατοχής στη Συρία.

Το Ιράν θεωρεί επίσης πως ο διάλογος εξυπηρετεί ένα άλλο πλάνο: «Μια ευκαιρία για τις χώρες που έχουν τιμωρηθεί από την Ουάσιγκτον να δημιουργήσουν οικονομική συνεργασία που τους επιτρέπει να σχηματίσουν μια αλυσίδα εφοδιασμού που υπερβαίνει τις γραμμές αποκλεισμού των αμερικανικών κυρώσεων και μετριάζει τις επιπτώσεις τους» στον Ιρανό αξιωματούχο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δαμασκό, ο Amir-Abdollahian και ο Σύριος ομόλογός του, υπουργός Εξωτερικών Faisal Mekdad, «συμφώνησαν να ανανεώσουν το έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Τόνισε ότι η χώρα του έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αποφάσεις της Συρίας και πιστεύει πως οποιοσδήποτε διάλογος μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, εάν είναι σοβαρός, είναι ένα θετικό βήμα προς το συμφέρον των δύο χωρών και της περιοχής.

Περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο για τη Συρία

Δεδομένου του ακραίου αποκλεισμού και των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του συριακού λαού, η Δαμασκός αναζητά ενεργά τρόπους για να εμβαθύνει και να αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών και των ανταλλαγών εμπορευμάτων.

Σε μια έκθεση της 15ης Ιανουαρίου, η Wall Street Journal παρουσίασε τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο συμμάχων ως εντελώς οπορτουνιστικούς: «Το Ιράν χρησιμοποίησε μετρητά και φθηνό πετρέλαιο για να επεκτείνει την επιρροή του στη Συρία, καθώς το Ιράν και η Ρωσία είναι οι κύριοι στρατιωτικοί χορηγοί του Μπασάρ αλ Άσαντ που τον βοηθούν να καταστείλει την επανάσταση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης το 2011».

Τις τελευταίες εβδομάδες, Ιρανοί αξιωματούχοι φέρεται να είπαν στους Σύριους ομολόγους τους πως η Δαμασκός θα πρέπει τώρα να πληρώσει περισσότερα για πρόσθετες αποστολές πετρελαίου, καθώς η ζήτηση κορυφώνεται το χειμώνα. Η Τεχεράνη φέρεται επίσης να ζήτησε από τη Δαμασκό να πληρώσει προκαταβολικά για το πετρέλαιο και απέρριψε νέα αιτήματα για την εξόφληση χρέους.

Αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη από τους ισχυρισμούς των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Η Συρία επιδιώκει εδώ και πολλά χρόνια να παρακάμψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να καταστρέψει την οικονομία της, μέσω του καταπιεστικού αποκλεισμού, των κυρώσεων, της κλοπής πετρελαίου και της επιβολής ένοπλων πολιτοφυλακών για τον έλεγχο βασικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Οι Ιρανοί ήταν αυτοί που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προμηθεύσουν πετρέλαιο στο συριακό λαό, χρησιμοποιώντας έναν καινοτόμο μηχανισμό «πιστωτικής γραμμής» για να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις.

Όμως πρόσφατα, η Δαμασκός αντιμετώπισε δυσκολίες στο να μπορέσει να ναυλώσει ναυτιλιακά πλοία και ζήτησε από την ιρανική κυβέρνηση να αναλάβει τη λειτουργία της μεταφοράς και αποστολής ιρανικού πετρελαίου στη Συρία ως πρόσθετη υπηρεσία , εκτός από την αύξηση του μεριδίου της στις αποστολές πετρελαίου.

Η ιρανική ηγεσία έχει εμπιστευτεί στον Διοικητή της Δύναμης Quds του Υπουργείου Πετρελαίου και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ταξίαρχο Ismail Qaani να επιλύσει αυτήν την κρίση αυξάνοντας το μερίδιο της Συρίας στο ιρανικό πετρέλαιο και εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα πλοία μεταφοράς. Το πιο πρόσφατο πετρελαϊκό πλοίο έφτασε στο συριακό λιμάνι Μπανιάς στις 17 Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η κρίση καυσίμων στη χώρα.

ΗΠΑ-Ισραήλ ανησυχούν για την παραγωγή όπλων Ιράν-Συρίας

Παρά τις συνεχιζόμενες φήμες για ρήγματα στις σχέσεις Ιράν-Συρίας, τα κοινά στρατιωτικά έργα παραμένουν η πιο ξεκάθαρη απόδειξη των διευρυνόμενων δεσμών τους. Στη Δυτική Ασία, κανένα θέμα δεν απασχολεί το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον περισσότερο από τον εντοπισμό της ιρανικής παραγωγής όπλων σε συμμαχικά κράτη, όπως η Συρία.

Στις 11 Ιανουαρίου, το Newsweek επικαλέστηκε μια συμμαχική πηγή πληροφοριών που έλεγε ότι το Ιράν «επιδίωξε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας στη Συρία στέλνοντας εξοπλισμό και προσωπικό στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο αραβική χώρα», σε ένα σχέδιο που «το Ισραήλ προσπάθησε να αποτρέψει με επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές».

Σε μια αναφορά της 9ης Ιανουαρίου στον ιστότοπο Geopolitical Intelligence Services, ο δημοσιογράφος Pierre Boussil γράφει ότι οι Ιρανοί αξιωματικοί πληροφοριών συλλέγουν νέο, χρησιμοποιημένο ή μερικώς κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από περιοχές συγκρούσεων στη Συρία και «αναστρέφουν μηχανική» για να αναπτύξουν όπλα σε εργοστάσια που είναι εγκατεστημένα στο εσωτερικό της Συρία.

Το Reuters επικαλείται επίσης δυτικές και περιφερειακές πηγές πληροφοριών που ισχυρίζονται πως οι παράνομες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία στοχεύουν σε κέντρα παραγωγής ιρανικών πυραύλων – για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «κρυφή στρατιωτική επέκταση» από την Τεχεράνη.

Οι αδιάκοπες αναφορές κερδοσκοπικών μέσων ενημέρωσης από χώρες εχθρικές προς τον συρο-ιρανικό «Άξονα Αντίστασης» επιβεβαιώνουν ότι αυτή η εταιρική σχέση δεν έχει ξεφτιλιστεί με κανέναν τρόπο και παραμένει ύψιστη ανησυχία για τη Δύση και το Ισραήλ. Αν μη τι άλλο, το ανελέητο χτύπημα –οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό– των στόχων της Συρίας και του Ιράν διασφαλίζει την ισχυρή, συνεργατική και στρατηγική ενίσχυση των αμοιβαίων δεσμών τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail