Πολωνική έκθεση: Το οικονομικό της θαύμα της Γερμανίας χτίστηκε πάνω στον τρόμο και την εκμετάλλευση

Πηγή: Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (ipn.gov.pl)
Freepen.gr - Το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας (IPN) άνοιξε μια έκθεση με τίτλο «Οικονομία του Τρίτου Ράιχ», εξηγώντας τη φύση του λεγόμενου γερμανικού οικονομικού θαύματος που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η υπαίθρια έκθεση, που παρουσιάζεται σε έναν από τους πιο διάσημους δρόμους της Βαρσοβίας, τον Krakowskie Przedmieście, εξηγεί πώς οι πηγές της τρέχουσας οικονομικής ισχύος της Γερμανίας βασίζονται στις υποδομές και την τεχνολογία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτό το θαύμα βασίστηκε στην εκμετάλλευση των κατακτημένων περιοχών και των λαών τους, μεταδίδει το REMIX.

Η έκθεση του IPN δείχνει ότι η ναζιστική Γερμανία δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία χρησιμοποιούσε κρατούμενους σε συνθήκες δουλείας για τη βιομηχανία της. Περιγράφει επίσης πώς γνωστές γερμανικές εταιρείες επωφελήθηκαν από την καταναγκαστική εργασία στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έκθεση περιγράφει πώς οι γερμανικοί νόμοι ήταν ιδιαίτερα διακριτικοί σε σχέση με τους Πολωνούς και τους πολίτες της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του πολέμου, και τα εργασιακά τους πρότυπα ήταν σχετικά πιο αδύναμα από εκείνα άλλων χωρών. Πολωνοί και Σοβιετικοί εργάστηκαν κάτω από ένα σύστημα κανόνων με διατάγματα και έπεσαν θύματα των ιδιοτροπιών της Γκεστάπο και άλλων αστυνομικών δυνάμεων.

Οι Πολωνοί και άλλοι λαοί από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν καλύπτονταν ποτέ από καμία σύμβαση εργασίας ή εργατική νομοθεσία. Ένας Πολωνός δεν είχε δικαίωμα να αλλάξει δουλειά και οι ώρες εργασίας ορίζονταν από τους εργοδότες χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι περισσότεροι Πολωνοί αναγκάζονταν σε σκληρή εργασία για 70 ώρες την εβδομάδα, με πολλούς να πεθαίνουν από υπερβολική εργασία.

Ο επικεφαλής του IPN, Karol Nawrocki, στα εγκαίνια της έκθεσης, είπε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος σε αυτό που συνέβη τότε».

Ο Nawrocki σημείωσε πως η Deutsche Bank επένδυσε στην ανάπτυξη του Άουσβιτς και ότι πολλές εταιρείες επωφελήθηκαν από τα δεινά και τους θανάτους Πολωνών και υπηκόων άλλων χωρών. Ρώτησε εάν είναι δυνατό να οικοδομηθεί μια δίκαιη διεθνής κοινότητα χωρίς αποζημίωση για αυτά τα εγκλήματα και είπε ότι ελπίζει πως η Γερμανία θα κατανοούσε την ανάγκη να αντιμετωπίσει αυτά τα λάθη .

Η έκθεση του IPN παρουσιάζει μια λίστα με βασικές γερμανικές εταιρείες που επωφελήθηκαν από την καταναγκαστική εργασία. Μεταξύ αυτών είναι οι BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen, Siemens, Bayer, Agfa, Dr. Oetker, Hugo Boss, Allianz και Lufthansa.

Ο Γερμανός ιστορικός Gotz Aly εκτίμησε πως η καλλιτεχνική κληρονομιά και τα αντικείμενα που έκλεψε η Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου θα ήταν σήμερα αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα παραμένουν σε γερμανικά χέρια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail