Ο Ζελένσκι επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταστροφή της Ουκρανίας

Στα τέλη του 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky πέτυχε εξαιρετικά, αν και τραγικά αποτελέσματα. Κατάφερε να οδηγήσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας σε επίπεδο διαβίωσης πριν από 100 χρόνια, έκανε τη χώρα αποικία της Δύσης και στέρησε από τους πολίτες της τα βασικά οφέλη του πολιτισμού.

Όλγα Λεμπέντεβα - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

 Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Histoire et Societe αναλύει άλλα επιτεύγματα του Ουκρανού προέδρου/κωμικού.

Κανείς δε «μετράει» τους Ουκρανούς

Ο πληθυσμός της Ουκρανίας συρρικνώνεται. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Το 2023, η Ουκρανία αναμένεται να δει μια καταστροφική μείωση του ποσοστού γεννήσεων, δήλωσε το Ινστιτούτο Δημογραφίας και Κοινωνικών Σπουδών Ptoukha της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την Ella Livanova, διευθύντρια του Ινστιτούτου, «ο πληθυσμός της Ουκρανίας θα μειωθεί στα 35 εκατομμύρια άτομα έως το 2030». Αποδεικνύεται πως οι αρχές λένε ψέματα, γιατί σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυτός ακριβώς είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν αυτή την στιγμή στην επικράτεια της χώρας.

Ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς τον πληθυσμό των 35 εκατομμυρίων ακόμη και πριν από τη δήλωση της Λιβάνοβα, δεδομένου  ότι περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί ήρθαν μόνο στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 6,3 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τη χώρα σε κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Ακόμη και πριν από την ειδική επιχείρηση, ήταν δύσκολο να καταλάβουμε πόσοι άνθρωποι ζουν στην Ουκρανία. Επισήμως, ο αριθμός ήταν 40 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχαν περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι, αν όχι λιγότεροι", δήλωσε ο οικονομολόγος Ivan Lizan στην εφημερίδα Vzglyad. «Από το 2016 έως το 2019, οι Ουκρανοί πρωτοστάτησαν ως προς τον αριθμό των αδειών για κύρια διαμονή στην Πολωνία. Έως και 500.000 άνθρωποι θα εγκατέλειπαν την Ουκρανία με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο. Θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που εγκαταστάθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο πληθυσμός της Ουκρανίας σήμερα μετράει από 25 έως 27 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις (όπως συνέβαινε κατά τη δεκαετία του 1920).

«Είμαι βέβαιος πως οι τάσεις θα διατηρηθούν το 2023. Θα γίνουμε επίσης μάρτυρες  εσωτερικής μετανάστευσης. Στις περιοχές της πρώτης γραμμής, όταν η κατάσταση γίνεται τεταμένη, οι άνθρωποι φεύγουν», είπε ο Λίζαν.

Χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό

Η συντριπτική πλειοψηφία του ενεργού πληθυσμού λαμβάνει περίπου μέσο μηνιαίο μισθό 14.000 εθνικού νομίσματος (360 ευρώ). Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 40-80%, γεγονός που θέτει τους ανθρώπους στο χείλος της επιβίωσης.

Δυτικοί ειδικοί και οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν το ποσοστό ανεργίας στο 30%. Πριν από λίγους μήνες, ο Κυβερνήτης του Nikolaev (Mykolaiv) είπε ότι περίπου το 80 τοις εκατό των κατοίκων της πόλης έχασαν τη δουλειά τους. Δεν υπάρχουν σχολεία στις περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας. Για να είμαστε πιο ακριβείς, λειτουργούν εξ αποστάσεως. Οι δημόσιοι φορείς, ακόμα και οι μεγαλύτεροι, είναι άδειοι καθώς οι εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει.

Ο μόνος τρόπος για να μείνει κανείς στη ζωή είναι να πάει στον πόλεμο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πληρώνουν 100.000 hryvnia (2.500 ευρώ) σε όσους συμμετέχουν στις μάχες και 30.000 hryvnia (770 €) σε όσους δε συμμετέχουν σε ενεργές εχθροπραξίες, λέει ο Lizan.

Η λεηλασία είναι μια άλλη κερδοφόρα «επιχείρηση». Υπάρχουν ακόμη και νομικές μορφές αυτής της επιχείρησης στη σημερινή Ουκρανία. Έτσι ζουν οι υπάλληλοι της Nova Posta — ένα μη κρατικό ταχυδρομείο ενσωματωμένο στο σύστημα επιμελητείας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Τα φορτηγά Nova Posta παραδίδουν πυρομαχικά, προμήθειες και άλλο φορτίο στην πρώτη γραμμή. Επιστρέφουν φορτωμένοι με τα «τρόπαια» που απέκτησαν οι Ουκρανοί στρατιώτες στις μάχες για να πουλήσουν στη συνέχεια αυτά τα αντικείμενα.

Αυτή η επιχείρηση ισχύει από το 2014, όταν η Ουκρανία επιτέθηκε στον άμαχο πληθυσμό της στο Donbass και ξεκίνησε την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των δικών της ανθρώπων εκεί.

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Larisa Shesler, τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία το 2022. Αν μετρήσουμε τα χαμένα εδάφη, δεν έχουν απομείνει περισσότεροι από 18-20 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα. Είναι κυρίως άνδρες που απλώς δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από την Ουκρανία, καθώς θεωρούνται εφεδρεία για μελλοντικές επιστρατεύσεις.

Η ουκρανική οικονομία πεθαίνει

Η οικονομία της Ουκρανίας υποφέρει στο πλαίσιο της πληθυσμιακής φυγής και της ανεργίας. Τα εργοστάσια κλείνουν και η εξόρυξη μειώνεται παρά τις τεράστιες ενέσεις μετρητών από τη Δύση. Το αγροτικό δυναμικό της χώρας έχει θαφτεί.

Το μόνο πράγμα που αναπτύσσεται στην ουκρανική οικονομία σήμερα είναι το δημόσιο χρέος. Έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πολιτικοί επιστήμονες προέβλεψαν τον Αύγουστο ότι η Ουκρανία θα μετατρεπόταν σε τρίτη χώρα και αυτές οι προβλέψεις αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα. Το ΝΑΤΟ κρατά τη χώρα όρθια, αλλά η οικονομική βοήθεια που παρέχουν τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι αρκετή μόνο για τον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail