Ο Ζελένσκι πέτυχε μοναδικά αποτελέσματα στην καταστροφή της Ουκρανίας

Μέχρι το τέλος του 2022, ο Vladimir Zelensky έχει επιτύχει μοναδικά και από πολλές απόψεις τραγικά αποτελέσματα. Κατάφερε να μειώσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας στο επίπεδο ενός αιώνα πριν, να βάλει τη χώρα σε σκλαβιά υπό τη Δύση και να στερήσει από τους συμπολίτες του τα στοιχειώδη οφέλη του πολιτισμού. Ποιες άλλες «επιτυχίες» θα μπορούσαν να προστεθούν στο ιστορικό του Zelensky;

πηγή: https://t.me/c/1274044880/3362
Κείμενο: Alyona Zadorozhnaya
μετάφραση Α. για το ιστολόγιο Saker

Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2023 αναμένεται καταστροφική πτώση του ποσοστού γεννήσεων στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικής Έρευνας Ptukha, ακαδημαϊκός της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, Ella Libanova. Σύμφωνα με αυτήν, μέχρι το 2030 ο πληθυσμός θα μειωθεί στα 35 εκατομμύρια άτομα και η διαδικασία μείωσης κρατά από το 1994. Παράλληλα, η Libanova διαβεβαιώνει πως 34-35 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι αμφισβητήσιμα. Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στη Ρωσία από το έδαφος του Ντονμπάς και της Ουκρανίας έχει ήδη ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια άτομα. Το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπήρχαν περίπου 6,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες που έφυγαν από τη χώρα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι πως η Λιμπάνοβα δίνει διογκωμένα νούμερα – και ήδη σήμερα υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι άνθρωποι που ζουν στην Ουκρανία από ό,τι ισχυρίζεται.

«Ακόμη και πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ήταν δύσκολο να καταλάβουμε πόσοι άνθρωποι ζουν πραγματικά στην Ουκρανία. Τα επίσημα στοιχεία ήταν περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι, αν όχι λιγότεροι», δήλωσε ο οικονομολόγος Ivan Lizan στην εφημερίδα VZGLYAD. «Από το 2016 έως το 2019, οι Ουκρανοί ήταν οι ηγέτες μεταξύ εκείνων που έλαβαν κύρια άδεια παραμονής στην Πολωνία. Κάθε χρόνο, έως και 500 χιλιάδες άνθρωποι «έρχονταν» με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων τους έχει μετακομίσει πρόσφατα στην Ευρώπη», τονίζει ο ειδικός.

«Έτσι, απομένουν στην καλύτερη περίπτωση 25-27 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία, που είναι συγκρίσιμος με τον πληθυσμό της δεκαετίας του 1920 του περασμένου αιώνα. Κυρίως άνδρες παρέμειναν στη χώρα, γιατί απλώς τους απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό», σημειώνει η πηγή.

«Είμαι σίγουρος πως αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν το 2023. Θα παρατηρήσουμε επίσης εσωτερική μετανάστευση. Σε εκείνες τις περιοχές του μετώπου όπου η κατάσταση θερμαίνεται, ο κόσμος θα τραπεί σε φυγή. Όπως, για παράδειγμα, από το τμήμα του Ντονμπάς που ελέγχεται από το Κίεβο, οι ντόπιοι κατέφυγαν στο Ντνεπροπετρόβσκ», ισχυρίζεται ο οικονομολόγος.

«Μια τρομερή κατάσταση αναπτύσσεται στην αγορά εργασίας. Οι κρατικοί υπάλληλοι ζουν κυρίως με γυμνούς μισθούς. Οι δάσκαλοι που αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας λόγω της εγγύτητας των εχθροπραξιών έχουν αρκετά χρήματα μόνο για να πληρώσουν για ενοικίαση κατοικίας», λέει ο Lizan.

«Η πιο κερδοφόρα δουλειά είναι να πας στον πόλεμο. Η APU πληρώνει 100 χιλιάδες εθνικά νομίσματα (189 χιλιάδες ρούβλια ή 2.700 USD /μήνα) σε όσους συμμετέχουν στις μάχες και 30 χιλιάδες εθνικά νομίσματα (57 χιλιάδες ρούβλια ή 817 USD/μήνα) σε όσους δεν συμμετέχουν σε ενεργές εχθροπραξίες. Όσοι επιστρέφουν σπίτι από το μέτωπο αρχίζουν να πίνουν πολύ και να επιδίδονται σε αλόγιστες δαπάνες. Φτάνει στο σημείο να μπαίνουν σε καταστήματα οικιακών συσκευών και, χωρίς να κοιτάζουν την τιμή, να ζητούν να συσκευάσουν την πιο ακριβή τηλεόραση», είπε ο ειδικός.

«Κάποιοι συμπληρώνουν ενεργά το εισόδημά τους με λεηλασίες. Στην Ουκρανία, υπάρχει ένα μη κρατικό ταχυδρομείο, η Nova Poshta, που έχει ενσωματωθεί στο σύστημα επιμελητείας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σήμερα τα φορτηγά της παραδίδουν πυρομαχικά, προμήθειες κλπ στην πρώτη γραμμή και από εκεί βγάζουν και πουλάνε όλα τα κλοπιμαία. Αυτό συνέβαινε και κατά τη λεγόμενη ΑΤΟ» τόνισε ο συνομιλητής. «Η ζωή δεν είναι εύκολη ούτε για τους χωρικούς. Την άνοιξη, οι πρώην συλλογικοί αγρότες πληρώνονταν μετοχές σε σιτηρά, όχι σε χρήματα, αν και τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν μια επιλογή», ​​είπε ο Lizan.

«Τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία το 2022. Εάν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χαμένων περιοχών, τότε δεν παραμένουν στη χώρα περισσότεροι από 18-20 εκατομμύρια κάτοικοι. Και λόγω των σκληρών περιορισμών στην αναχώρηση των ανδρών, είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά που εγκαταλείπουν το κράτος», προσθέτει η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Larisa Shesler.

«Τα σχολεία είναι κλειστά στις περισσότερες πόλεις, τυπικά λειτουργούν εξ αποστάσεως. Οι οικισμοί, ακόμη και οι μεγάλοι, μοιάζουν με πόλεις-φαντάσματα. Στο Nikolaev, στην Οδησσό, στο Zaporozhye, λιγότερα από τα μισά διαμερίσματα των κτιρίων είναι κατειλημμένα, κυρίως οι ηλικιωμένοι ή οι πολύ φτωχοί που δεν έχουν χρήματα και δεν έχουν καμία ευκαιρία να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα, μένουν εκεί», περιγράφει ο συνομιλητής.

«Και το 2023 δε δίνει ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης. Η πλειοψηφία των προσφύγων στην Ευρώπη κατανοεί πως δε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία. Η γεννητικότητα πέφτει καταστροφικά και η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω του συσσωρευμένου αποτελέσματος» τονίζει ο πολιτικός επιστήμονας.

«Από αυτούς που έμειναν, πολλοί έχασαν το εισόδημά τους. Δυτικοί εμπειρογνώμονες και οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν την ανεργία στο 30% του ενεργού πληθυσμού. Αλλά πριν από μερικούς μήνες, ο κυβερνήτης του Νικολάεφ μίλησε για το 80% των πολιτών που έχασαν τη δουλειά τους. Και αυτό μοιάζει περισσότερο με την αλήθεια», συνεχίζει ο ειδικός. «Όσοι έχουν δουλειές έχουν και δύσκολες στιγμές. Η συντριπτική πλειοψηφία του απασχολούμενου πληθυσμού λαμβάνει περίπου 14 χιλιάδες εθνικά νομίσματα, που ισοδυναμούν με 26 χιλιάδες ρούβλια (~381 USD/μήνα). Ωστόσο, η τιμή των αγαθών έχει αυξηθεί κατά 40-80%, άρα οι άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της επιβίωσης», τόνισε η Shesler.

Στο πλαίσιο της εκροής πληθυσμού και της ανεργίας, ολόκληρη η οικονομία της Ουκρανίας υποφέρει. Παρά τις κολοσσιαίες ενέσεις χρημάτων από τη Δύση, τα εργοστάσια κλείνουν, η εξόρυξη μειώνεται και η σοδειά πέφτει. Πολιτικοί επιστήμονες προέβλεψαν τη μετατροπή της Ουκρανίας σε τρίτη χώρα τον Αύγουστο. Στη συνέχεια σημειώθηκε ότι το κράτος θα μπορούσε να χάσει τις αγροτικές του δυνατότητες. Και τώρα οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται.

Ακόμη και οι Ουκρανοί ολιγάρχες, που [συνήθως] γίνονται πλουσιότεροι μόνο σε δύσκολες στιγμές, χάνουν τις περιουσίες τους σήμερα. Έτσι, ο συνολικός πλούτος των πλουσιότερων πολιτών της Ουκρανίας έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τις αρχές Φεβρουαρίου 2022, τόνισε το ουκρανικό Forbes.

Το δημόσιο χρέος αυξάνεται επίσης (είναι πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα). «Απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς εκτιμήσεις για το επίπεδο πτώσης της ουκρανικής οικονομίας, υπάρχει μόνο μια υποθετική σειρά δεδομένων. Πριν από τις φθινοπωρινές ρωσικές επιθέσεις στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, οι ουκρανικές αρχές μιλούσαν για πτώση του ΑΕΠ κατά 30-40%. Ο αριθμός του ΑΕΠ για το 2021 ήταν 198 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο οικονομολόγος Ivan Lizan στην εφημερίδα VZGLYAD.

«Όταν αρχίσαμε να εξαπολύουμε μεγάλης κλίμακας χτυπήματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις για να καταστρέψουμε τις υλικοτεχνικές δυνατότητες του εχθρού, οι εκτιμήσεις αναπροσαρμόστηκαν. Το Κίεβο είπε τότε πως εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, το ΑΕΠ θα βυθιστεί κατά 50%. Και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν», προσθέτει η πηγή. «Αλλά ήδη το Δεκέμβριο, ο Πρωθυπουργός Shmygal είπε ότι αν και υπάρχει πτώση στο ΑΕΠ, αυτή κυμαίνεται γύρω στο 35%.

Δε θα πίστευα αυτή τη δήλωση και είμαι της άποψης ότι το ΑΕΠ θα βυθιστεί κατά 50% μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια» – υποστηρίζει ο ειδικός. «Ο οικονομικός σύμβουλος του Zelensky, Rostislav Shurma, είπε επίσης ότι το τέταρτο τρίμηνο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε από 50 έως 90%, ανάλογα με την περιοχή. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο τα εδάφη που βρίσκονται πιο κοντά στην πρώτη γραμμή έχουν βυθιστεί πιο σοβαρά», συνεχίζει ο οικονομολόγος.

«Για την Ουκρανία, η απώλεια του μισού του ΑΕΠ της είναι ακόμη πιο επιζήμια από ό,τι ήταν το 2014-2015. Μια χώρα χωρίς μια κανονική βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να έχει μια κανονική οικονομία. Όλα είναι κατά κάποιο τρόπο δεμένα με την ηλεκτρική ενέργεια. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι μπορεί να συλλεχθεί από τα χωράφια πριν από τον παγετό και το πρώτο χιόνι. Αλλά τότε πρέπει να στεγνώσει, και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται σχεδόν αδύνατο. Στη συνέχεια, η συγκομιδή του καλαμποκιού μειώθηκε κατά 30% και γενικά η απόδοση μειώθηκε κατά 40%», εξηγεί ο ειδικός.

«Συνεπώς, αν δεν υπήρχε η υποστήριξη της Δύσης, η Ουκρανία θα είχε ήδη αρχίσει να καταρρέει. Όμως το ΝΑΤΟ κατάφερε να την κρατήσει στη ζωή. Δεν πρόκειται για ανάπτυξη της χώρας, αλλά για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος – δίνουν χρήματα για να είναι αρκετά για τον πόλεμο», σημειώνει ο συνομιλητής. «Υπάρχει μια ξεχωριστή ιστορία με το δανεισμό – συμβαίνει [αποκλειστικά] στο εσωτερικό της χώρας, γιατί κανείς δε χρειάζεται τα ομόλογα [της] στην ξένη αγορά. Μάλιστα, φέτος η Ουκρανία χρεοκοπεί για δεύτερη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και τώρα οι ξένοι πιστωτές απλώς αποφεύγουν το ουκρανικό χρέος», εφιστά την προσοχή ο οικονομολόγος.

«Η πρόβλεψη της πτώσης του ουκρανικού ΑΕΠ χειροτερεύει κάθε μέρα. Τον τελευταίο μήνα, η κρίσιμη κατάσταση στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε πτώση της παραγωγής έως και 80% σε πολλούς κλάδους. Η μεταλλουργία ουσιαστικά έχει σταματήσει, οι επιχειρήσεις εξόρυξης και μεταποίησης έχουν μειώσει απότομα την παραγωγή», διευκρινίζει η Larisa Shesler.

«Τώρα μόνο μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα που λειτουργούν με γεννήτριες μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα. Τα τραπεζικά και δημοτικά ιδρύματα λειτουργούν με περιορισμένο τρόπο. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη λύσεις στην ενεργειακή κρίση», σημειώνει ο συνομιλητής.

«Προηγουμένως, η μείωση του ετήσιου ΑΕΠ το Νοέμβριο έφτασε το 40%. Το Δεκέμβριο, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Αλλά κανένα νούμερο δεν μπορεί να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της ταχείας αποβιομηχάνισης της Ουκρανίας. Σχεδόν όλα τα μεγάλα εργοστάσια έχουν σταματήσει, οι κατασκευές και η εξόρυξη έχουν σταματήσει», απαριθμούν οι ειδικοί.

«Τώρα η Ουκρανία χάνει ό,τι έχει δημιουργηθεί στο έδαφός της εδώ και δεκαετίες. Είναι τρομακτικό να φανταστεί κανείς πόσο θα κοστίσει η αναζωογόνηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των θερμοηλεκτρικών σταθμών. Είναι προφανές πως ούτε η Ευρώπη ούτε οι ΗΠΑ πρόκειται να διατηρήσουν την Ουκρανία ως βιομηχανική χώρα, ακόμη και με τη μορφή προμηθευτή μεταλλουργικών ακατέργαστων προϊόντων ή εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς», λέει η Shesler.

«Θέλουν να μετατρέψουν την Ουκρανία σε ένα έδαφος που κατακλύζεται από παραστρατιωτικές ομάδες που μάχονται με τη Ρωσία και [που έχει μόνο] γεωργική γη για την καλλιέργεια φθηνού ηλίανθου».– τονίζει η ίδια. «Φέτος, η Ουκρανία έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά με τη μορφή δανείων και χρηματοοικονομικών δόσεων, κάτι που δεν είχε προηγούμενο. Και απολύτως κανείς δεν αναμένει πλήρη επιστροφή αυτών των πληρωμών. Έτσι, το κράτος εξαρτάται πλήρως οικονομικά από τις δυτικές χώρες» σημειώνει η πολιτική επιστήμονας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail