Μαζική ανάγκη αντιαρματικών για το ελληνικό Πεζικό

Στις 10 Νοεμβρίου η ΓΔΑΕΕ προκήρυξε τον διαγωνισμό υπ’ αριθ. 07/2022 για την προμήθεια πυρομαχικών αντιαρματικού STRIM των 89 mm. Η προμήθεια αφορά 776 βλήματα και η προβλεπομένη πίστωση ανέρχεται σε 666.500 €, συμπεριλαμβανομένων νομικών κρατήσεων 4,096 %, ΦΠΑ 24%, φόρων, δασμών και τυχόν λοιπών δαπανών που βαρύνουν τη σύμβαση. Η πίστωση θα διατεθεί σε βάθος τριετίας με 300.000 € το πρώτο έτος, 200.000 € το δεύτερο και 166.500 € το τρίτο. Η απόφαση ενεργοποιήσεως του συγκεκριμένου προγράμματος είχε ληφθεί 5 μήνες πριν, στις 10 Ιουνίου. Καθώς το συγκεκριμένο όπλο έχει αποσυρθεί από υπηρεσία στο Γαλλικό Στρατό, που ήταν και ο κύριος χρήστης του, είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν θα εμφανιστούν υποψήφιοι μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2023 που έχει ορισθεί η διενέργεια του διαγωνισμού.

Από: doureios.com - Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 1 Μαρτίου 2021 η ΓΔΑΕΕ είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό υπ’ αριθ. 02/2021 υποπρογράμματος προμήθειας 300 κατευθυνομένων βλημάτων MILAN, με διαθέσιμη πίστωση 9 εκατ. €. Ωστόσο, στις 11 Ιουνίου αποφασίσθηκε η ματαίωση του διαγωνισμού λόγω μη συμμετοχής υποψηφίων.

Υπάρχουν και άλλα προγράμματα προμήθειας κατευθυνομένων βλημάτων και πυρομαχικών που ενδιαφέρουν τον Ελληνικό Στρατό κι έχουν εγκριθεί τα τελευταία έτη από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Στις 8 Ιουνίου 2021 εγκρίθηκε η ενεργοποίηση προγράμματος προμήθειας κατευθυνόμενων βλημάτων KORNET Ε, προϋπολογισμού 9.881.000 € ενώ στις 18 Νοεμβρίου 2021 ακολούθησε αυτό της προμήθειας κατευθυνομένων βλημάτων TOW 2, προϋπολογισμού 7,6 εκατ. €.

Για το ρωσικό οπλικό σύστημα, είναι αμφίβολο εάν υπάρχει προοπτική υλοποιήσεως, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά και για το αμερικανικό σύστημα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ανέμεναν οι επιτελείς του ΓΕΣ. Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια TOW 2 είχε εγκριθεί από την Βουλή και στις 8 Οκτωβρίου 2019 ενώ το πρόγραμμα αυτό, όπως και των MILAN 2, είχαν εγκριθεί από την Βουλή και πάλι στις 30 Ιουλίου 2014, δηλαδή πριν 8,5 έτη! Εάν είχαν υλοποιηθεί εκείνη την περίοδο, σήμερα η κατάσταση δεν θα ήταν τόσο πιεστική αλλά το τρίτο Μνημόνιο που ήλθε το 2015 και η διατήρηση των εξοπλιστικών δαπανών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεν επέτρεψαν την υλοποίησή τους. Τώρα λοιπόν, έχει φτάσει η στιγμή που προέκυψε συνολική απαίτηση προμήθειας κάποιων στοιχειωδών αριθμών βλημάτων για τα κύρια αντιαρματικά όπλα του Πεζικού, τα TOW και MILAN, KORNET E.

Με KORNET E και MILAN να θεωρούνται πλέον όπλα χωρίς μέλλον, μετά και την αποτυχία εξευρέσεως διαθεσίμων αποθεμάτων σε στρατούς του ΝΑΤΟ, η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα TOW. Ωστόσο, μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους επιτελείς όταν δόθηκε οικονομική προσφορά από την Raytheon. Η τιμή του παρουσιάσθηκε για το βλήμα TOW 2B Aero RF που όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ενδιαφέρει το ΓΕΣ, κρίθηκε εξωφρενική! Με αυτό το δεδομένο, η προβλεπομένη πίστωση δεν επαρκεί παρά μόνο για την προμήθεια πολύ μικρότερου αριθμού βλημάτων από αυτά που επιθυμεί το ΓΕΣ. Για τον λόγο αυτόν, σχεδιάζεται να αυξηθεί η πίστωση ώστε να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος, κατά το δυνατόν.

Όταν προ ετών υπήρχε πιο ενεργή εγχώρια αμυντική βιομηχανία και υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, δεν υλοποιήθηκαν προγράμματα προμήθειας νέου φορητού αντιαρματικού εκτοξευτού για το Πεζικό, ούτε έγινε προμήθεια φόρτων για τα υφιστάμενα συστήματα κατευθυνομένων βλημάτων. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει σήμερα η παραμικρή εγχώρια δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών για αντιαρματικά όπλα και ο Ελληνικός Στρατός να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Προοπτική λύσεως προέκυψε μέσω του προγράμματος προμήθειας 205 νέων ΤΟΜΑ για το Πεζικό, όπου το προτεινόμενο KF41 Lynx θα φέρει διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων SPIKE LR2. Ωστόσο, το πρόγραμμα αναμένει ακόμη το πράσινο φως για να παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενώ και η απόδοσή του θα αρχίσει έπειτα από κάποιον χρόνο. Εφόσον δεν είναι επιθυμητή η διατήρηση του Πεζικού τα αμέσως επόμενα έτη με ελλείψεις στο συγκεκριμένο οπλοστάσιο, και με γνωστή την κατάσταση ως προς τα KORNET E και MILAN, θα πρέπει σύντομα να ανατεθεί σύμβαση προμήθειας κατευθυνομένων βλημάτων μέχρι να εκκινήσει η συνολική αντικατάσταση των συστημάτων.

Από την άλλη, καθώς ο φορητός αντιαρματικός εκτοξευτής STRIM αντιμετωπίζει πρόβλημα πυρομαχικών, απαιτείται και η απόσυρσή του. Το συγκεκριμένο όπλο εξοπλίζει τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων, που πλέον θα πρέπει να αποκτήσουν ένα νέο πιο σύγχρονο και με πιο εξελιγμένα πυρομαχικά, όπλο στην κατηγορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail