Παραμένει υψηλή η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα - Γιατί δεν επηρεάζονται οι καταναλωτές

Για μία ακόμη ημέρα, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα ενεργειακά χρηματιστήρια.

Από: capital.gr - Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πάντως καθώς οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, κινούνται ανοδικά, η απόσταση με την Ελλάδα εμφανίζεται μικρότερη. Πιο συγκεκριμένα για σήμερα η μέση τιμή της επόμενης ημέρας στην ελληνική αγορά είναι στα 269,48 ευρώ/MWh, την ίδια στιγμή που στη Γερμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 145,95 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 146,05 ευρώ/MWh, στην Ισπανία στα 138,79 ευρώ/MWh, στην Πορτογαλία στα 136,85 ευρώ/MWh, στο Βέλγιο στα 145,95 ευρώ/MWh , στην Ολλανδία στα 145,86 ευρώ/MWh στην Ιταλία στα 174,74 ευρώ/MWh, στην Ελβετία στα 145,01 ευρώ/MWh, στην Αυστρία στα 157,68 ευρώ/MWh, στην Πολωνία στα 140,4 ευρώ/MWh, στην Τσεχία στα 146,63 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία στα 149,42 ευρώ/MWh. Στην περιοχή των Βαλκανίων η Ρουμανία έχει σήμερα τιμή 149,39 ευρώ/MWh, το ίδιο και η Βουλγαρία, ενώ η Σερβία στα 176,99 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στα 77,17 ευρώ/MWh.

Οι υψηλές τιμές του ρεύματος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες για σήμερα αντιπροσωπεύουν το 35,64% του ενεργειακού μείγματος, με τις μονάδες φυσικού αερίου να έρχονται δεύτερες με ποσοστό 29,05%, τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 17,66% και το Λιγνίτη το 11,33%.

Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής δεν επηρεάζουν τους καταναλωτές, με δεδομένο ότι οι τιμές λιανικής διαμορφώνονται με βάση την πρόβλεψη των εταιρειών εμπορίας που γίνεται τον προηγούμενο μήνα αλλά και με βάση την κρατική επιδότηση που ανακοινώνεται επίσης κάθε μήνα. Επίσης η τιμή της επόμενης ημέρας με δεδομένο το πλαφόν που ισχύει στην αγορά χονδρικής δεν είναι η πραγματική καθώς μετά το πλαφόν, η τιμή πώλησης του ρεύματος είναι χαμηλότερη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail