Και την ελληνική λαλιά ως την Βακτριανή την πήγαμε… Ελληνικά γράμματα στο Τατζικιστάν

Αρχαία ελληνικά γράμματα βρέθηκαν σκαλισμένα σε βράχο στην ορεινή περιοχή του Τατζικιστάν, μια χώρα της Κεντρικής Ασίας από όπου όμως πέρασαν οι Έλληνες. Στην πέτρα ήταν γραμμένο το εξής: «ΕΙΔΙΗΛΟ Υ…ϸΑΟΝΑΝϸΑΕ ΟΟΗ-ΜΟ ΤΑΚ-ΤΟΕ», που σύμφωνα με τον Nicholas Sims-Willions, ειδικό στη μελέτη της Βακτριανής γλώσσας, σημαίνει, «Αυτός είναι ο… του βασιλιά της βασιλιάδες, Βήμα Τακτού».

Από: history-point.gr

Λόγω του φυσικού τοπίου του Τατζικιστάν, οι αρχαιολόγοι συνήθως δεν έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα μνημεία. Καθώς η γύρω περιοχή του νεοανακαλυφθέντος βράχου είναι μια δυσπρόσιτη περιοχή, οι κάτοικοι της περιοχής προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους συλλέγοντας πληροφορίες για αυτούς, κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν. Το 1932 βρέθηκαν από έναν βοσκό επιγραφές στο όρος Μούγκ, Ήταν το πρώτο κείμενο της ιστορικής γλώσσας της Σογδιανής, το οποίο στη συνέχεια οδήγησε στην ανακάλυψη. του αρχαίου οικισμού Πεντζικέντ.

Πώς ανακαλύφθηκε ο βράχος

Παρομοίως, ένας βοσκός, κάτοικος ενός κοντινού χωριού είδε τον χαραγμένο βράχο στα βουνά. Ο Bobomulloev Bobomullo, ερευνητής από το Ινστιτούτο Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Τατζικιστάν, ανέλαβε την έρευνα. Αποδείχτηκε ότι οι επιγραφές ήταν αρχαία γραφή. Βρισκόταν στο βορειότερο μέρος του φαραγγιού κοντά στον ποταμό Αλμόση. Συμφωνα με τον βοσκό που βρήκε την επιγραφή, όταν ήταν εκεί για πρώτη φορά, υπήρχαν περισσότερες επιγραφές σε πολλούς διαφορετικούς βράχους, αλλά λόγω χιονοστιβάδων, πολλές από τις επιγραφές υπέστησαν ζημιές και έπεσαν στα βουνά.

Τι ήταν η Βακτριανή και η ιστορία της;

Η Βακτρία είναι μια ιστορική περιοχή στην Κεντρική Ασία που ήταν μέρος της Περσικής Αυτοκρατορίας. Ιστορικά, ήταν μια ενοποιημένη περιοχή, αλλά έχει χωριστεί σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Πακιστάν. Ακόμη και μετά την ήττα του Δαρείου Γ’ της Περσίας από τον Αλέξανδρο, ένας αυτοαποκαλούμενος διάδοχος του Δαρείου Γ’ με το όνομα Βήσσος, ηγήθηκε της αντίστασης κατά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος, τελικά, κατέκτησε τη Βακτριανή μεταξύ των ετών 329-327 π.Χ. Μετά τον θάνατό του, έγινε μέρος της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και κατόπιν εκεί ιδρύθηκε ένα ελληνιστικό βασίλειο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail